≫ 

Severna Koreja traži od SAD 2 miliona dolara: Žele da im se plati lečenje pokojnog američkog studenta, koji je uhapšen u Pjongjangu

Njegovi roditelji tvrdili su da je mučen i da su mu zubi obrađivani kleštima

  • 2

Severna Koreja traži dva miliona dolara za lečenje američkog studenta Ota Vormbira koji je bio u komi pre smrti.

Korejci su Amerikancima poslali i račun kojim traže novac. Jedan bivši službenik američkog Državnog sekretarijata rekao je da SAD nikad nisu platile niti je nameravale da plate tih 2 miliona dolara.

Podsetimo, Vormbir je zbog uzimanja propagandnog plakata iz hotela bio uhapšen na aerodromuu Pjongjangu dok se pripremao za napuštanje Severne Koreje, prenosi Index.hr.

Zatim je u toj zemlji osuđen na 15 godina prisilnog rada i bio je zatočen 17 meseci, od januara 2016. do juna 2017. godine. U SAD je vraćen u komatoznom stanju nakon čega je ubrzo preminuo. Imao je 22 godine.

Njegovi roditelji tvrdili su da je mučen i da su mu zubi obrađivani kleštima. Patolog je ipak potvrdio da nije bilo takvih znakova niti je bilo preloma kostiju. Uočeni su ožiljci od kojih je najveći na desnom stopalu.

Severna Koreja tvrdila je da su njegovi zdravstveni problemi posledica botulizma i uzimanja tablete za spavanje i odbacila je tvrdnje o mučenju.

Pogledajte video.

VIDEO: Kim Džong Un vozom stigao u Vijetnam gde čeka Trampa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA