≫ 

Sve oči sveta uprte u Japan: Počela ceremonija napuštanja trona hrizantema, Akihito abdicira u ponoć (FOTO) (VIDEO)

On danas završava svoju tri decenije dugu vladavinu danas i prvi je car koji će abdicirati u poslednjih 200 godina

  • 0

Molitvom boginji Šinto, japanski car Akihito koji ima 85 godina, započeo je danas prvu u niza ceremonija nakon kojih će u ponoć abdicirati u korist sina Naruhita.

Car se pojavio u tradicionalnoj, tamno narandžastoj odori, dok su građani Japana okupljali ispred Carske palate, gde je pojačano prisustvo policije. Kako prenosi Rojters, više hiljada policajaca će obezbeđivati Carsku palatu za vreme ceremonija. Konačna ceremonija abdikacije, koja će, kako navodi Rojters, biti veoma kratka i jednostavna, biće održana u Palati i prisustvovaće oko 300 ljudi.

Akihito će zvanično biti car na tronu hrizantema do ponoći po lokalnom vemenu, odnosno 17 časova u Srbiji, kada će početi novo doba, u Japanu nazvano Reiva, što u prevodu znači "lepa harmonija".

On je prvi car koji je došao na poziciju pod novim Ustavnim propisima koji nalažu da car nema nikakvu političku moć. Car Japana za vreme Drugog svetskog rata, Hirohito, imao je božanski status, kog se odrekao nakon japanske kapitulacije.

Ljudi su počeli da se okupljaju, Foto: AP /Eugene Hoshiko

Akihito je 2016. godine izjavio da se plaši da zbog starosti neće moći da u potpunosti izvršava svoje dužnosti. On danas završava svoju tri decenije dugu vladavinu danas i prvi je car koji će abdicirati u poslednjih 200 godina, preneo je AP.

Kao ustavno definisan simbol bez političke moći, Akihito je tražio razumevanje u poruci svom narodu i odmah je osvojio ogromnu podršku javnosti, otvarajući put za odobrenje abdikacije od strane vlade.

Ovo je prva abdikacija u poslednjih 200 godina, Foto: AP /Eugene Hoshiko

Budući da je u zakonu o carskoj kući u Japanu nedostajala odredba o abdikaciji vladajućeg cara i da je on praktično dozvoljavao samo posthumne sukcesije, vlada je donela jednokratni zakon kojim se dopušta Akihitova abdikacija, prva u poslednjih 200 godina.

Usvajanje njegove abdikacije bilo je deo promena koje je Akihito doneo u palatu: on je bio prvi imperator koji se oženio građankom, caricom Mićiko i odlučio je da bude kremiran nakon smrti, čime je promenio vekovni običaj sahranjivanja.

Car Akihito, Foto: AP /Eugene Hoshiko

Akihito će objaviti svoj abdikaciju u ritualu u palati večeras, ali tehnički će ostati car do ponoći, kada se njegova epoha Heisei ili "postizanje mira", završava i Naruhito preuzima, svoju eru Reiva - "prelepa harmonija".

U sredu ujutru, Naruhito će u svom prvom ritualu kao imperator, primiti carsku regaliju, ukljucujući mač i dragulj, kao dokaz njegovog penjanja na tron. Pored vladinih zvaničnika, samo odrasli muškarci članovi kraljevske porodice mogu da prisustvuju ritualu, što je tradicija koje se vlada drži uprkos kritikama javnosti.

Akihito će posle abdikacije biti "impertaor emeritus", Foto: AP /Eugene Hoshiko

Car Akihito će imati novu titulu posle abdikacije, impertaor emeritus, ali će u potpunosti biti oslobođen službenih dužnosti i više neće potpisivati dokumente, primati strane dostojanstvenike, prisustvovati vladinim dogadajima ili vršiti rituale u palati.

On čak neće prisustvovati ritualima sukcesije svog sina i uglavnom će se povući iz javnih nastupa. Očekuje se da će Akihito uživati u penzionerskim danima, odlasku u muzeje i na koncerte, ili da će provoditi vreme u svojim istraživanjima u primorskoj vili.

Posle abdikacije, Akihito i Mićiko će se preseliti u privremenu rezidenciju pre nego što na kraju zamene mesta sa Naruhitom nakon renoviranja obe palate. Poslednja abdikacija u Japanu dogodila se pre otprilike 200 godina u vreme feudalnog perioda Edo, kada je car Kokaku abdicirao u korist svog sina Ninka.

VIDEO: Ovo je priča o Akihitu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA