Oslobođena i druga žena optužena za ubistvo polubrata Kim Džong Una: Srećna izašla iz malezijskog zatvora

Indonežanka Siti Aisja, koja je optužena zajedno sa Huongovom, puštena je u martu nakon što su tužioci neočekivano povukli optužnicu za ubistvo protiv nje

  • 2

Prevodilac iz vijetnamske ambasade u Maleziji Maridam Jakfar izjavila je da je Vijetnamka Doan Ti Huong, kojoj je suđeno za ubistvo otuđenog polubrata severnokorejskog vođe Kim Džong Una, puštena iz malezijskog zatvora.

Ona je novinarima u zatvoru u petak rekla da Doan Ti Huong izgleda "srećno", ali ne može dati dodatne detalje. Advokati Huongove rekli su da se očekuje da će ona biti odvedena u imigracionu kancelariju pre nego što se vrati u Vijetnam kasnije u toku dana, prenosi AP.

Huong (30) se izjasnila kao kriva za manju optužbu za nanošenje povrede nakon što su tužioci odbacili optužbu za ubistvo protiv nje.

Osuđena je na 40 meseci zatvora.

Foto: Tanjug/AP

Indonežanka Siti Aisja, koja je optužena zajedno sa Huongovom, puštena je u martu nakon što su tužioci neočekivano povukli optužnicu za ubistvo protiv nje.

Dve žene su optužene za tajni dogovor sa četiri Severnokorejca za ubistvo Kim Džong Nama nervnim agensom. Žene su razmazale supstancu po njegovom licu na međunarodnom aerodromu Kuala Lumpur 13. februara 2017. godine, a rekle su da su mislile da učestvuju u bezazlenoj šali za TV emisiju.

Četiri Severnokorejca su pobegla iz Malezije istog dana kada je Kim ubijen.

Kim Džong nam smatran je za veliku pretnju Kimovoj vladavini Foto: Tanjug/AP

Sudija Visokog suda prošlog avgusta zaključio je da postoji dovoljno dokaza da su Aisja, Huong i četiri severnokorejska državljanina u "dobro planiranoj zaveri" ubili Kima i pozvao je dve žene da iznesu svoju odbranu.

Advokati žena su rekli da su one bile pioni u političkom ubistvu s jasnim vezama sa ambasadom Severne Koreje u Kuala Lumpuru, i da tužilaštvo nije dokazalo da su imale bilo kakvu nameru da ubiju. Namera je ključna za optužbu za ubistvo prema malezijskom zakonu.

Kim Džong Nam je bio najstariji sin u sadašnjoj generaciji vladajuće porodice Severne Koreje. Godinama je živeo u inostranstvu, ali je mogao biti viđen kao pretnja vladavini Kim Džong Una.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bananana

    3. maj 2019 | 10:19

    Za Srbiju bi bio veliki uspeh ulazak u EU, a pored tolikog zalaganja i truda predsednika to se moze i ocekivati.

  • bananana

    3. maj 2019 | 10:14

    Moramo iskirostiti priliku i staviti do znanja tacno sta zelimo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA