≫ 

Mont Everest se pretvorio u ogromnu deponiju punu užasa: Sneg i tone smeća godinama skrivali morbidne scene (VIDEO)

Vlada Nepala traži nove načine da se bori protiv količine smeća na ovoj planini

  • 2

Mont Everest je prekriven smećem. Decenije penjanja na najviši vrh na svetu pretvorili su ovu planinu i u veoma visoku gomilu smeća.

Sada je na redu čišćenje ovog prirodnog blaga, međutim, čišćenje đubreta sa sobom donosi i neočekivan ishod - tela alpinista.

Tim volontera radi na čišćenju planine. Od početka ove akcije, skupljene su tri tone smeća samo u prve dve nedelje akcije, piše AFP.

Cilj ovog tima, koji čine samo 14 članova, je da za 45 dana sakupi 10 metričkih tona smeća, prenosi ova agencija.

Prazne konzerve, flaše, plastični otpad najčešće se mogu naći u gomili đubreta.

CNN navodi da su na planini visokoj 8.848 metara zasad pronađena i četiri tela alpinista.

Vlada Nepala i lokalne zajednice godinama se bore sa problemom otpada na planini s obzirom na to da alpinisti iz celog sveta svake godine dolaze i pokušavaju da osvoje najviši vrh sveta.

Još od 2011. godine traju napori da se smeće sa planine ukloni, ali je prema procenama u prethodnih nekoliko dana uvećan broj posetilaca pa tako i onih koji ugrožavaju prirodu.

Vlada Nepala je takođe predstavila i plan 2014. po kome će alpinistima da bude vraćen depozit ukoliko se u bazu na planini vrate sa osam kilograma smeća.

Međutim, oni koji su zaduženi za čišćenje imaju još jedan problem: klimatske promene. Sneg se topi mnogo brže, a to znači i da se pojavljuje sve više tela.

- Zbog uticaja klimatskih promena i globalnog zagrevanja, sneg i glečeri se brzo tope, a sve češće se pronalaze tela ljudi - naveo je bivši predsednik Asocijacija za planinarenje Nepala Ang Tšering Šerpa.

Više od 200 planinara poginulo je od 1922, kada je zabeležena prva smrt na Mont Everestu. Većina tela i dalje se nalazi negde na planini ispod snega ili glečera.

VIDEO: Devojčica je živela 5 godina u svom đubretu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA