Iran postavio ultimatum Zapadu: Imate 60 dana inače će Teheran prekršiti nuklearni sporazum

Teheran će, kako je najavio predsednik Hasan Rohani, da zadrži višak uranijuma i teške vode

  • 2

Iranski predsednik Hasan Rohani upozorio je danas da će Iran prestati da se pridržava određenih delova nuklearnog sporazuma i dao rok od 60 dana ostalim potpisnicama tog sporazuma da ispune svoje obaveze, naročito kada je reč o bankarskim i naftnim sektorima.

Rohani je rekao da je poslao pisma potpisnicama nuklearnog sporazuma, koje je obavestio da se njegova zemlja neće više pridržavati ograničenja, u vezi sa zalihama obogaćenog uranijuma i teške vode, preneo je Blumberg.

Iranski predsednik je rekao da će Iran zadržati višak obogaćenog uranijuma i teške vode i dao rok od 60 dana da se odrede novi uslovi za nuklearni sporazum s tom zemljom.

Rohani je upozorio da ukoliko rok istekne, a ne postignu se bolji uslovi, Iran će započeti sa većim obogaćivanjem uranijuma, preneo je AP.

Hasan Rohani Foto: Tanjug/AP

Ukoliko ostale zemlje ispune zahteve Irana, on će se vratiti prvobitnim obećanjima iz nuklearnog sporazuma 2015. godine, navodi se u pismu, koje je Rohani poslao liderima Velike Britanije, Kine, Evropske unije, Francuske i Nemačke. Pismo je poslato i Rusiji.

Iranski predsednik obratio se danas, na godišnjicu povlačenja SAD iz nuklearnog sporazuma svetskih sila sa Teheranom.

Nuklearni sporazum iz 2015. godine podrazumevao je da se ukinu sankcije Iranu u zamenu za ograničavanje nuklearnog programa te zemlje.

Pogledajte video: Da li se sprema novi rat nuklearnih sila oko Kašmira?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    8. maj 2019 | 09:55

    SAD MI JE JASNO ZASTO KAUBOJI OKO IRANA PODIZU SATORE -BAZE I ZASTO SU POSLALI NOSACE AVIONA SA PUNOM RATNOM OPREMOM-NEDA IM DJAVO MIRA -TRAZE RAT A NAFTA IM UDARILA -MIRISE!!! BICE KRVI I NAFTE!!! BICE OVA GODINA GODINA RASPLETA KAKO RECE NASTRADAMUS!!!

  • Čika Jova

    8. maj 2019 | 10:11

    Kad ima Amerika, Rusija, Indija, Pakistan, zašto ne bi mogao i Iran, Albanija, Crna Gora..., da ima nuklerni program?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA