Pompeo jednim potezom razbio odnose SAD i Nemačke u paramparčad: Nemci besni zbog "bezobraznog" otkazivanja posete

Američki državni sekretar neplanirano se našao u Bagdadu zbog novih tenzija sa Iranom

  • 6

Sastanak američkog državnog sekretara Majka Pompea i nemačke kancelarke Angele Merkel otkazan je jer je Pompeo odlučio da zbog drugih "gorećih problema" ne ode u Berlin.

Ovaj potez američkog državnog sekretara uticaće na odnose dve zemlje, a neki nemački mediji ocenjuju da je teško naći opravdanje za potez američkog zvaničnika, te da Berlin mora da razvije strategiju za post-trampovsku eru.

Pompeo je trebalo da se sastane sa Merkelovom i nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom u Berlinu, a Stejt department nije obrazložio zbog čega se tačno otkazuje sastanak, prenosi AP. Međutim već danas, Pompeo se našao u iznenadnoj poseti Bagdagdu kako bi pokazao podršku iračkoj vladi u vreme kada SAD prikupljaju obaveštajne podatke da bi dokazale da Iran predstavlja pretnju po njihove interese na Bliskom istoku.

Mike Pompeo, Angela Merkel Foto: Tanjug/AP

U kabinetu Merkelove nisu komentarisali otkazivanje sastanka.

- Nažalost, moraćemo da pomerimo sastanke u Berlinu zbog drugih problema. Radujemo se ovom važnom nizu sastanaka. Sekretar se raduje i skorom dolasku u Berlin - rekla je portparolka državnog sekretara Morgan Ortagus.

Do iznenadne odluke došlo je dva dana nakon što je Pentagon poslao nosač aviona i bombardere na Bliski istok kao odgovor na obaveštajne podatke koji pokazuju da iranske snage planiraju da napadnu američke snage u Siriji, Iraku i na moru.

SAD su tako poslale upozorenje Teheranu, a onda se danas iznenada našao u Iraku gde se sastao sa iračkim predsednikom i premijerom. Sa njima je razgovarao o bezbednosti Amerikanaca u Iraku.

Pompeo je sa nemačkim zvaničnicima trebalo da razgovara o različitim temama, od Rusije i Kine do Sirije, a nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je da je sa Pompeom razgovarao preko telefona i da se traži novi datum za taj sastanak.

Mike Pompeo Foto: Tanjug/AP

Ipak, ovaj potez Amerikanca nije ocenjen blagonaklono u nemačkim medijima. Tako u tekstu "Zidojče cajtunga" piše da u svetu diplomatije "postoji nepristojnost i bezobrazluk".

- Američki državni sekretar Majk Pompeo samo nekoliko sati pre sastanka otkazao je posetu Berlinu, sastanak sa Angelom Merkel i Hajkom Masom. Teško je to opravdati. U svakom slučaju, nije potpuno jasno koji su to razlozi hitniji od kratke posete Berlinu. Izgleda da su razlozi za promenu plana putovanja nove tenzije između SAD i Irana. Više od dve godine od inauguracije Donalda Trampa, mnogo toga što se nazivalo američko-nemačkim prijateljstvom razbijeno je paramparčad - navodi se u tekstu.

Kako se navodi, ono što je sigurno jeste da Donald Tramp vodi svoju diplomatiju, vodeći računa o sopstvenim interesima, a ne o mudroj diplomatiji. U mnogim slučajevima SAD više nisu saveznik, već protivnik protiv kog se mora udružiti. To je slučaj sa Pariskim klimatskim sporazumom, ali i nuklearnim sporazumom sa Iranom.

donald tramp, melanija tramp, bela kuća, uskrs, proslava, deca, mališani Foto: Tanjug/AP

Ipak, i dalje postoje neki zajedinički interesi, u Ukrajini na primer, u Venecueli i Siriji.

- SAD traže od Nemačke sve više međunarodnog angažmana i to je jedina tačka gde oni mogu da sarađuju - navodi "Zidojče cajtung".

Inače, predsednik Irana Hasan Rohani danas je saopštio da će Iran prestati da se pridržava određenih delova nuklearnog sporazuma i dao je rok od 60 dana ostalim potpisnicama tog sporazuma da ispune svoje obaveze, naročito kada je reč o bankarskim i naftnim sektorima.

Da podsetimo, predsednik SAD Donald Tramp objavio je prošle godine da se SAD povlače iz tog sporazuma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    8. maj 2019 | 22:44

    Nemacka je porobljena nacija. Za sve se pita Amerika.

  • Deki2711

    8. maj 2019 | 22:08

    Nemci glume velicinu a kada im se pre nekoliko godina Snouden ponudio da dodje u Berlin ali da mu garantuju bezbednost i da im dokaze crno na belo kako ih je NSA spiunirao, oni odbili

  • Nenad

    9. maj 2019 | 11:45

    Bolje da se spremaju za post americku eru, umesto post Trampovske...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA