≫ 

Od početka godine bilo je 15 pucnjava u školama širom SAD: Dok nastavnici dobijaju pravo da nose pištolje u učionicama, raste broj poginulih u napadima

Pucnjave su se dogodilo u čitavoj zemlji, od Džordžije do Kalifornije, u osnovnim i srednjim školama, u gimnazijama, na fakultetima i univerzitetskim kompleksima.

  • 3

Iako je prošlo samo 19 nedelja od početka 2019. godine, širom Amerike dogodilo se čak 15 pucnjava u školama, u kojima su mnogi povređeni, a neki su i izgubili živote. Kongres američke države Floride u međuvremenu je usvojio zakon koji dozvoljava nastavnicima da nose pištolj u učionicama kao meru sprečavanja situacija kakva je bila smrtonosna pucnjava u srednjoj školi u Parklandu prošle godine.

Pucnjave su se dogodilo u čitavoj zemlji, od Džordžije do Kalifornije, u osnovnim i srednjim školama, u gimnazijama, na fakultetima i univerzitetskim kompleksima.

protesti, vasington, amerika, oruzje, skola, ucenici, pucnjava, florida Foto: Tanjug/AP

Pošto ne postoji jedinstvena definicija za ono što se kvalifikuje kao školska pucnjava, CNN je izdvojio sledeće parametre:

- u pucnjavi je ranjena najmanje jedna osoba (ne uključujući napadača)

- pucnjava se događa na školskom imanju, što uključuje, ali nije ograničeno, na zgrade, atletske terena, parkirališta, stadione i autobuse

- CNN ovde uključuje i pištolje koji su slučajno opalili sve dok su zadovoljena prva dva parametra, osim u slučajevima kada je jedini strelac policija ili službenik za bezbednost

- ovde spadaju i povrede koje su zadobijene od vazdušnih pištolja, jer ih je Komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda identifikovala kao potencijalno smrtonosne.

Ovde su sve pucnjave koje su se dogodile od početka godine, za samo četiri i po meseca. Nekoliko puta se dogodilo da se na isti taj dogode pucnjave u različitim školama.

7. MAJ, DŽORDŽIJA

Jedna studentkinja Državnog univerziteta Savana je upucana u stambenom objektu u kampusu i prevezena je u bolnicu. Školski zvaničnici nisu objavili nikakve informacije o stanju žrtve.

7. MAJ, KOLORADO

Jedan učenik je poginuo, a osam osoba je povređeno u pucnjavi u srednjoj školi . Dvoje osumnjičenih, učenik i učenica, nalaze se u pritvoru.

Škola, pucnjava, Kolorado Printskrin: Google Street View

4. MAJ, OREGON

21-godišnji muškarac je umro od prostelne rane u pucnjavi ispred kuće bratstva na Univerzitetu Oregon. Žrtva nije bila povezana sa univerzitetom.

30. APRIL, SEVERNA KAROLINA

Muškarac naoružan pištoljem otvorio je vatru poslednjeg dana nastave u na Univerzitetu Severne Karoline u Šarlotu, ubivši dvoje a ranivši četvoro ljudi, od kojih je troje u kritičnom stanju. Napadač (22) je bivši student fakulteta.

1. APRIL, ARKANZAS

Učenik 8. razreda upucao je svog vršnjaka u hodniku škole u Preskotu. Povređeni je odmah prevezen u bolnicu, a škola je saopštila da je pucnjava bila s predumišljajem.

27. MART, MISISIPI

Učenik (10) ranjen je kada ga je u levu ruku pogodio zalutali metak, dok se autobusom vraćao kući iz škole u Holmsu. Još uvek nije poznato odakle je metak došao. Učenik petog razreda rekao je da ga je pogodio drugi učenik u autobusu, međutim škola je saopštila da je autobus bio meta napadača koji je pucao u pokretu.

7. MART, LUIZIJANA

Pištolj koji je slučajno opalio u studentskom domu u Gramblingu, povredio je jednog studenta.

26. FEBRUAR, ALABAMA

17-godišnji učenik gimnazije u Montgomeriju pogođen je u rame dok je bio u školskoj teretani. Povrede koje je zadobio nisu opasne po život. Osumnjičeni, čiji identitet policija nije saopštila, maloletan je i verovatno se radi o bivšem učeniku.

12. FEBRUAR, MISURI

15-godišnja tinejdžerka ranjena je ispred akademije u Kanzas sitiju tokom košarkaške utakmice. Policija je saopštila da je žrtva došla u sukob sa dvojicom osumnjičenih, koji imaju 21 i 18 godina, tokom utakmice.

Osumnjičeni su izbačeni iz igre i navodno su pucali u žrtvu kada je izlazila iz zgrade nekoliko trenutaka kasnije.

8. FEBRUAR, MERILEND

Član osoblja Srednje škole Frederik Daglas teško je povređen nakon što je 25-godišnji muškarac ušao u školu i pucao u njega. Ubica je član porodice žrtve, saopštila je policija.

31. JANUAR, TEKSAS

16-godišnji učenik upucan je u srednjoj školi dok je pokušavao da kupi marihuanu od drugog učenika (17). Ranjeni mladić zadobio je povrede koje nisu opasne po život, a policija je identifikovala ubicu nakon što je objavio incident na svom Snepčetu.

31. JANUAR, TENESI

14-godišnji učenik srednje škole završio je u bolnici zbog povreda koje je zadobio nakon što upucan unutar školske zgrade.

30. JANUAR, DŽORDŽIJA

Muškarac je povređen u pucnjavi ispred srednje škole nakon nastave. Žrtva, koja nije učenik, trčala je po školskoj stazi kada je videla da neko pokušava da provali u njegovo vozilo. Kada se suočio sa provalnikom, on ga je upucao.

25. JANUAR, ALABAMA

Dva muškarca, starosti 17 i 20 godina, došla su u sukb ispred srednje škole, koji je doveo do razmene vatre. Obojica su povređena. Bar jedan od njih nije bio učenik te pkole, rekao je direktor.

7. JANUAR, KALIFORNIJA

Sedamnaestogodišnji srednjoškolac je smrtno pogođen ispred Centralne osnovne škole. Policija je rekla da je žrtva poznavala svog ubicu i da to nije bio slučajan zločin.

NA FLORIDI NASTAVNICI ĆE MOĆI DA NOSE PIŠTOLJE U UČIONICAMA

Kongres američke države Floride usvojio je zakon koji dozvoljava nastavnicima da nose pištolj u učionicama kao meru sprečavanja situacija kakva je bila smrtonosna pucnjava u srednjoj školi u Parklandu prošle godine.

Poslanički dom Floride, u kojoj većinu imaju republikanci, glasao je sa 65 glasova "za", dok je 47 bilo protiv zakona, preneo je AP.

Očekuje se da će republikanski guverner Ron de Santis potpisati predlog zakona.

Pištolj, učionica Foto-ilustracija: pixabay.com, Profimedia/Alamy

Nova mera će omogućiti školama da učestvuju u volonterskom programu "Guardian" putem kojeg mogu omogućiti oružje onim nastavnicima koji prođu 144 sata obuke i ako to odobre njihovi lokalni školski odbori.

Nastavnici koji budu želeli da nose oružje, moraće da prođu obuku s policijom i psihološku procenu.

Bivši učenik ušao je 14. februara 2018. u srednju školu Mardžori Stonmen Daglas u Parklandu naoružan poluautomatskom puškom i počeo da puca, a tom prilikom ubio je 17 i ranio 17 osoba.

VIDEO: Porodice ubijenih u kalifornijskom masakru zagrljene tuguju

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravda

    12. maj 2019 | 18:00

    Kada Amerika prestane da ubija nedužan narod i decu širom sveta, prestače ubijanje nedužnog naroda i dece u Americi i to što je najgore, ubijanja su od svojih sunaridnika. Još niko nije Ameriku napao sa strane...

  • M.K.

    13. maj 2019 | 08:20

    Ja stvarno ne znam da li postoji druga zemlja osim amerike gde se lako i bez dozvole dolazi do oruzije. 🙄

  • M.K.

    13. maj 2019 | 00:20

    I bez ovog novog zakona ja stvarno ne znam da li postoji drugi kontinent osim amerike gde se lako i bez dozvole dolazi do oruzije .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA