Ko stoji iza grupe "Režim 95", šta kriju tricepsi, kalašnjikovi i džipovi? Ove bande dominiraju podzemljem u Nemačkoj

Nemački istražitelji su godinu dana držali pod lupom čečensku zajednicu i zaključili da su bande dobro umrežene, brutalne i da preuzimaju sve više kriminalnih poslova

  • 3

Mišićave ruke, kalašnjikovi, džipovi – takve fotografije se objavljuju na Fejsbuk stranici "Režim 95". Ta grupa u kojoj su zastupljeni mahom Čečeni aktivna je na severu i istoku Nemačke i zvanično je "udruženje za borilačke sportove". Međutim, kako na svom portalu javlja Špigel, u pitanju je banda povezana sa čečenskom mafijom.

Nemačka Savezna kancelarija za kriminalistiku (BKA) je u saradnji sa više službi godinu dana prikupljao informacije o čečenskoj zajednici. Operacija kodnog imena "Čekinja" uzela je pod lupu više od dve stotine ključnih osoba i rezultati u koje je Špigel imao uvid su alarmantni.

Nemačka policija Nemačke vlasti su nadgledale pripadnike čečenske zajednice Foto: Tanjug/AP/dpa

Čečeni navodno dominiraju čitavim "branšama" kriminala, pokazujući "natprosečnu spremnost na eskalaciju i nasilje i sve češće se pojavljuju u vezi sa ubistvima", piše u poverljivom izveštaju.

Time se misli na događaje poput onog iz Berlina početkom 2016. godine. Bombom podmetnutom pod automobil tada je ubijen jedan narko-diler – nasred prometne ulice u četvrti Šarlotenburg. Počinioci nisu otkriveni, ali tragovi vode u čečenski milje.

- Dok se u javnosti pre svega porodični klanovi arapskog porekla percipiraju kao pretnja za pravnu državu, čečenske bande, koje su takođe često porodično uvezane, do sada su često mogle da rade zakulisno - piše o tome Špigel.

Rade poslove obezbeđenja

BKA je otkrio da Čečeni imaju jake mreže za trgovinu narkoticima, pljačke i ucene. Prema istrazi, oni su sve više zastupljeni u firmama za obezbeđenje koje dobijaju unosne poslove, recimo obezbeđivanje izbegličkih domova u Nemačkoj.

Ali ne samo to – ti čečenski krugovi su u više slučajeva bili angažovani kao stražari u policijskim zgradama, zbog čega se sumnja da su tamo uspostavljali veze tražeći informacije iz bezbednosnih krugova.

Prema informacijama BKA, od dvestotinak posmatranih osoba jedna trećina pripada i kriminalnom i ekstremističkom miljeu – recimo islamistima. Iako nije bilo konkretnih dokaza da Čečeni sistematski podržavaju poznate islamističke grupe, BKA preporučuje da se nastavi njihovo posmatranje.

Mafija, obracun, oruzje, Svedska Čečeni uglavnom rade u firmama za obezbeđenje Foto ilustracija: Telegraf, Shutterstock

Beleži se da je istraga posebno teška jer se radi o "mahom učaurenoj zajednici" gde se pre svega računa poreklo – ko nije Čečen, teško će se infiltrirati u neku od bandi.

Primećeno je da čečenska mafija radi zajedničke poslove čak i kada su u pitanju suprotstavljene grupe, recimo podržavaoci i protivnici čečenskog diktatora Ramzana Kadirova.

Zapravo je nejasno koliko Čečena živi u Nemačkoj. Oni su zvanično ruski državljani pa su zavedeni tako. Prema procenama Saveznog ureda za migracije i izbeglice, u zemlji ima oko 40.000 Čečena.

(Telegraf.rs/DW)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA