Iranski šah je zbačen sa vlasti tokom revolucije 1979. godine: Njegova porodica živi u SAD-u, dvoje dece je izvršilo samoubistvo, a naslednik i dalje čeka svoj dolazak presto (FOTO) (VIDEO)

Kada je u martu 1979. referendumom izglasana Islamska nacionalna republika Iran, vlast dinastije Pahlavi formalno je prestala

  • 10
Mohammad reza shah Foto: Wikipedia/Bellavista1

Odnosi SAD i Irana nisu bili toliko loši kakvi su danas. Tokom vladavine poslednjeg iranskog šaha Mohameda Reze Pahlavija, situacija je bila potpuno drugačija,  a onda je došla revolucija 1979. godine. Šah je tada zbačen sa vlasti, a njegova porodica se nastanila u SAD-u, gde njegovi potomci i danas žive. Njegov najstariji sin i dalje isčekuje dan kada će sesti na svoj presto.

Mohamed Reza Pahlavi je bio poslednji iranski šah. Na vlast je došao nakon abdikacije oca Reze Pahlavija pod sovjetsko-britanskim pritiskom zbog njegove simpatije prema Nemačkoj u Drugom svetskom ratu.

U ustavnoj krizi 1953. došao je u sukob s predsednikom vlade i vođom Nacionalne stranke Irana Mohamedom Mosadikom, koji se protivio velikim ovlašćenjima šaha i učestvovanju stranoga kapitala u iranskoj naftnoj industriji.

Mohamed Reza Pahlavi se sklonio u Italiju, ali se posle intervencije vojske, koja mu je pružila podršku, vratio u zemlju i oborio Mosadika s vlasti. Reformama 1963. pokušao je da modernizuje državu.

Povezanost s američkim kapitalom, preterano bogaćenje i odvlačenje bogatstva iz zemlje, nedemokratski režim vlasti s osloncem na vojsku i nasilno gušenje opozicije, izazvali su otpor naroda, na koji su počeli najviše uticati verski vođe muslimana šiita.

Nezadovoljne mase, predvođene ajatolahom Ruholahom Homeinijem, sprovele su revoluciju protiv šaha i dinastije Pahlavi, pa je Mohamed Reza pod sveopštim pritiskom 1979. napustio zemlju.

Kada je u martu 1979. referendumom izglasana Islamska nacionalna republika Iran, vlast dinastije Pahlavi formalno je prestala.

Kada je reč o njegovom privatnom životu on je bio veoma buran. Ženio se tri puta. Sa prvom suprugom ima ćerku, a sa trećom čak četvoro dece.

Svi su odrastali u bogatstvu i luksuzu, a već godinama žive u egzilu u Americi. Dvoje dece je međuvremenu izvršilo samoubistvo.

Mohammad reza shah Mohamed Reza Pahlavi Foto: WikipediaGTVM92

REZA PAHLAVI, PRINC IRANA

Reza Pahlavi je nastariji šahov sin i naslednik kraljevskog prestola Irana. Pahlavi je osnivač i bivši lider grupe Nacionalno veće Irana, opozicione grupe u egzilu. On je takođe i kritičar vlade Irana.

Rođen je Teheranu 1960. godine, a njegovo rođenje je dočekano sa velikim oduševljenjem, pošto je bio naslednik prestola.

Školovao se u privatnoj školi koja se nalazila u okviru njegove palate. Potom je 1978. godine otišao u SAD kako bi nastavio svoju obuku za pilota. Godine 1979. je upisao i koledž, a onda se premestio u Kairo 1980. godine.

Ipak je fakultetsku diplomu stekao tek na Univerzitetu Južna Kalifornija 1985. godine.

Dinastija Pahlavi je osnovana početkom XX veka. Revolucija koja je 1979. godine zahvatila ovu zemlju, okončala je vladavinu dinastije Pahlavi i zaživela je Islamska republika.

Nakon što mu je preminuo otac, Reza je sebe simbolično proglasio za "kralja kraljeva", a tada je imao samo 21 godinu.

Deca iranskog šaha mohameda reze pahlavija Reza Pahlavi Foto: Wikipedia/Gage Skidmore

U saopštenjima za medije ga često oslovljavaju kao Reza Pahlavi ili kao princ Irana.

Na svom veb sajtu on ističe da Iran treba da postane demokratska i sekularna država, a da ljudska prava moraju da se poštuju.

On je koristio svoju poziciju da javno govori o ljudskimj pravima, demokratiji i jedinstvu između Iranaca u državi i izvan nje.

Reza je pozivao na odvajanje države i religije i na održavanje slobodnih izbora.

Pahlavi uživa veliku popularnost među starijim generacijama Iranaca koji su napustili državu tokom revolucije 1979. godine. Međutim, podržavaju ga i malobrojni ljudi u Iranu.

On je prvi u redu za nasleđivanje prestola, ako se porodica ikada vrati na vlast u Iranu. Njegov mlađi brat Ali-Reza Pahlavi II je bio drugi u redu za presto, dok nije počinio samoubistvo 2011. godine.

Njegov rođak princ Patrik Ali Pahlavi je sada drugi u redu za presto Irana. Oženio je Jasmin Etemad-Amini 1986. godine. Par ima tri ćerke: Nor, Imam i Farah.

FARAHNAZ PAHLAVI

Princeza Farahnaz Pahlavi je druga ćerka Mohameda Reze Pahlavija, ali prva koju je dobio sa trećom ženom.

Rođena je kao princeza Jasmin Frahnaz Pahlavi, a trenutno živi u Njujorku i to veoma povučenim životom.

Škovala se u Teheranu, Kairu i Americi. Ima diplomu iz dečje psihologije.

Prema jednom članku koji je objavio Los Anđeles Tajms, ona je pokušavala da se zaposli u UNICEF-u, ali je prema rečima svoje majke odbijena zbog imena.

Deca iranskog šaha mohameda reze pahlavija Farahnaz Pahlavi Foto: Wikipedia/GTVM92

ALI REZA PAHLAVI

Princ Ali Reza je bio član iranske kraljevske porodice. Bio je najmlađi sin iranskog šaha Mohameda Reze Pahlavija.

Bio je drugi u redu za nasleđivanje prestola pre iranske revolucije.

Rođen je 1966. godine i školovao se u Iranu i SAD-u. Imao je diplome Prinstona i Kolubije, a pre nego što se ubio bio je na doktorskim studijama na Harvardu.

Bio je veren 2001. godine, ali je ta veza propala. Važi je za najpoželjnijeg princa na svetu.

Dugo je patio od depresije pa je 2011. godine počinio samoubistvo, pucajući iz pištolja.

On se nikada nije u potpunosti oporavio nakon samoubistva sestre 2001. godine za koju je bio veoma vezan.

Njegova devojka Raha Didevar je posle Ali Rezine smrti 2011. godine na svet donela njihovu ćerku Irianu Lejlu. Njegova majka je potvrdila da je devojčica punopravni član porodice Pahlavi.

Deca iranskog šaha mohameda reze pahlavija Ali Reza Pahlavi Foto: Wikipedia/GTVM92

LEJLA PAHLAVI

Ona je bila princeza Irana i najmlađa ćerka iranskog šaha Mohameda Reze Pahlavija. Rođena je 1970. godine u Teheranu. Imala je devet godina kada je počela revolucija, a potom je sa porodicom živela u Egiptu i SAD-u.

Tamo je završila srednju školu, a onda je diplomirala na Univerzitetu Braun 1992. godine.

Dosta je vremena provodila u Parizu, gde joj je živela majka. Jednom je bila model za dizajnersku kuću Valentino, a onda je počela da pati od anoreksije i depresije.

Lejla je pronađena mrtva u svojoj sobi u londonskom hotelu 2001. godine. Utvrđeno je da je koristila lekove protiv insomnije, a takođe je u njenom organizmu otkrivena velika doza kokaina.

Sahranjena je pored svoje bake u Parizu u Francuskoj.

Deca iranskog šaha mohameda reze pahlavija Lejla Pahlavi Foto: Wikipedia/Moheen

ŠAHNAZ PAHLAVI

Ona je najstarije dete pokojnog iranoskog šaha MOhambeda Reze Pahlavija i njegove prve supruge, egipatske princeze.

Obrazovala se u Švajcarskoj. Po prvi put se udala sa 16 godina 1957. i iz tog braka ima ćerku princezu Zahru. Razvela se 1964. godine.

Udala se po drugi put 1971. godine u iranskoj ambasadi u Parizu. Taj brak je trajao sve do smrti njenog supruga 2014. godine.

Iz tog braka ima sina i ćerku. Od Iranske revolucije živi u Švajcarskoj.

Deca iranskog šaha mohameda reze pahlavija Šahnaz Pahlavi Foto: Wikipedia/GTVM92

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    15. maj 2019 | 06:32

    Bravo za clanak.Bilo bi shodno da objavite nastavak clanka o tome kako su zene u Iranu izgledale pre revolucije,sve kao sa modnih pista i kao da su usred Pariza,a potom prevrat koji je vratio Iran u neko tmurno doba.

  • Nikolas

    14. maj 2019 | 22:57

    DALI OVO ZNACI DA CE AMERI DA VRATE NA VLAST DINASTIJU PAHLAVI U IRAN -PERZIJU!!??

  • Ја

    14. maj 2019 | 23:02

    Odličan članak. Tužna priča. A

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA