≫ 

On nije ni muško, ni žensko i želi da se tako izjasni u pasošu: Od suda je tražio da mu u dokumentu piše "X" kod oznake pola

Ta transrodna osoba se identifikuje kao nebinarni pol

  • 2
Mapa sveta, americki pasos Foto: Shutterstock

Devet američkih saveznih država podnelo je zahtev Apelacionom sudu u Denveru da se transrodnoj osobi Dani Zim dozvoli da se u pasošu izjasni nebinarnim polom, odnosno simbolom "X" umesto muškim ili ženskim.

Državni tužioci Kalifornije, Kolorada, Mejna, Minesote, Nevade, Nju Džerzija, Oregona, Vermonta i Vašingtona smatraju da se Dani Zim ne može odbiti zahtev za izdavanje pasoša, prenosi AP.

Ta transrodna osoba se identifikuje kao nebinarni pol, navodi AP, a podnela je tužbu protiv države, ali je sud u Denveru odbio pritužbe.

Američke savezne države koje su podnele zahtev sudu kažu da dozvoljavaju nebinarne odrednice za pol u ličnim dokumentima i da to ne pravi nikakve komplikacije.

Međunarodna civilna avijacija, organizaicija Ujedinjenih nacija koja postavlja standarde za međunarodne putne isprave, smatra da se pol u ovim ispravama može obeležavati kao muški, ženski i "X" za nespecifične polove.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA