≫ 

Preminuo arhitekta koji je dizajnirao čuvenu staklenu piramidu muzeja Luvr

Bio je jedan od najpoznatijih arhitekata 20. veka

  • 1

Ieoh Ming Pei, arhitekta koji je dizajnirao objekte izvan muzeja Luvr u Parizu, uključujući staklenu piramidu, umro je u 102. godini, javlja BBC.

Pei je dizajnirao brojne legendarne strukture šriom sveta, a njegovi dizajni su poznati po preciznoj geometriji, ravnim površinama i prirodnim svetlom.

Arhitekt je radio i u dubokoj starosti, a jedan od njegovih najpoznatijih remek-dela je Muzej islamskih umetnosti u Dohi u Kataru. Taj projekt je radio kada je imao više od 80 godina.

Pel je rođen u gradu Guangdžou u Kini 1917. godine, a u SAD je stigao kao osamnaestogodišnjak kako bi studirao na MIT-u i na Harvardu. Radio je kao naučnik za američku vladu tokom Drugog svetskog rata, a potom se posvetio arhitekturi i svoju firmu osnovao 1955. godine.

Kao jedan od najpoznatijih arhitekata 20. veka, Pei je dizajnirao gradske zgrade, hotele, škole i druge strukture širom Severne Amerike, Azije i Evrope.

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dragan

    17. maj 2019 | 08:50

    TO JE BILO I OSTACE RUGLO LUVRA POLEMIKA JE AKTUELNA I DAN DANAS

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA