Doktorka iz Alabame objasnila zašto će da obavlja abortuse uprkos strogom zakonu

Lekarima koji izvrše abortus preti 99 godina zatvora, silovateljima ipak ne

  • 1

Guvernerka Alabame Kej Ajvi potpisala je u četvrtak zakon koji zabranjuje abortuse u toj američkoj saveznoj državi. Ova odluka našla se na udaru mnogih, kako običnih žena koje se ne bave javnim poslom tako i aktivistima za ljudska prava.

Lekarka Jašika Robinson direktorka je Ženskog centra za reproduktivne alternative u Alabami i članica odbora Lekara za reproduktivno zdravlje. U svom komentaru za CNN objasnila je zašto će nastaviti i dalje da obavlja procedure abortusa.

Nakon što je objavljena odluka guvernerke Alabame, u medijima je nastao haos, a na Tviteru je jedan od najpopularnijih heštegova bio upravo o ovom zakonu.

- Zakon, koji neće stupiti na snagu za šest meseci i koji se suočava sa mnogim sudskim izazovima neće promeniti moju dnevnu rutinu kao akušera-ginekologa. Kao što sam radila u prethodnih 15 godina svoje medicinske karijere, tako ću nastaviti da donosim bebe na svet, da brinem o roditeljima, ali i da obavljam abortuse - rekla je Robinson.

Alabama, abortus, pobačaj

Foto: Tanjug/AP

Kako je dodala, kao majka i lekar, ovu zabranu shvata veoma lično.

- Oba ova identiteta nosim sa sobom kao što brinem o ženama i poštujem njihove odluke da postanu majke ili da prekinu trudnoće. Razumem poteškoće kako bi se donela ta odluka. Ja sam ostala trudna kada sam bila u srednjoj školi. Zbog straha i neinformisanosti nisam se poverila mojoj majci i baki sve dok nije bilo prekasno za abortus. Volim svoju decu svim svojim srcem, ali znam da bi svi trebalo da imaju izbora i da odluku donesu sami - navela je ona.

Naravno, to što je zakon postao stvarnost nosi svoj danak.

- Ljuta sam na političare koji ne vide žene kao odgovorne osobe koje mogu same da donesu odluku i stoga veruju da bi nega koju im ja pružam trebalo da bude zabranjena. Besna sam jer me država Alabama naterati da biram između onoga što je etično i medicinski ispravno i kršenja zakona - navela je ona.

Kako je rekla Robinsonova, zaprepašćena je činjenicom da može dobiti kaznu koja iznosi 99 godina zatvora zbog vršenja bezbednog abortusa, a ne onaj koji je izvršio silovanje.

Ginekolog, abortus, beba

Foto: Profimedia, Shutterstock

- Plašim se za žene u Alabami jer, ako ovaj zakon ikada stupi na snagu, lekari kao ja će napustiti Alabamu radije nego da ostanu i tako rade. Plašim se za pacijente, posebno kada se radi o onima koje sam na primer nedavno imala. Bila je 22 nedelje trudna i imala je stanje koje se zove preeklampsija, odnosno kada visok krvni pritisak predstavlja rizik i za majku i za bebu i može da dovede do smrti. Jedina opcija u tom trenutku bio je hitan porođaj - navela je lekarka.

Pacijentkinja je razumela visoke rizike i na kraju se odlučila na prekid trudnoće. Međutim, trebalo je dosta vremena, koje, kako kaže, nisu imali, da ubedi bolnicu i druge lekare da je ovo bila ispravna odluka.

- Plašim se šta bi moglo da se desi sa ženama u ovim situacijama ako zakon stupi na snagu. Lekari će oklevati kada su u pitanju komplikovana zdravstvena stanja, a Alabama je već na listi zemalja sa visokom stopom smrtnosti majki. Prema podacima Odeljenja za javno zdravlje Alabame u 2017. dogodila se 31 smrt povezana sa trudnoćom i porođajem na 100.000 porođaja. I to za belkinje, za crnkinje broj je dvostruk - rekla je ona.

Međutim, i dalje se nada za svoju zemlju i pacijente. Gotovo je sigurna da će zakon da bude blokiran na sudu.

- Alabama zaslužuje bolje. Svi mi. Težim viziji sveta u kom se ljudi ne plaše da govore o svom abortusu, gde osiguranje pokriva toškove abortusa i gde sve žene imaju najbolju negu i kontracepciju. Apelujem na političare u Alabami, i one širom zemlje, prestanite sa pokušajima da otežate ljudima prisup zdravstvenoj nezi. Umesto toga, pomozite mi da ovu viziju pretvorim u stvarnost - naglasila je lekarka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Фамилија

    17. maj 2019 | 15:14

    Активисткиња за људска права се залаже за убијање деце.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA