Velika Britanija prodala oružje u vrednosti od 14,6 miliona dolara Saudijskoj Arabiji nakon smrti Kašogija

Nijedna dozvola obrađena tokom tri meseca nakon smrti Kašogija nije bila odbijena, odbačena ili opozvana

  • 0

Britanska vlada je odobrila prodaju skoro 14,6 miliona dolara vojne opreme Saudijskoj Arabiji u tri meseca nakon ubistva novinara Džamala Kašogija, saznaje Skaj njuz.

Prava cifra je verovatno i veća, zbog upotrebe vrste licence koja dozvoljava da se sporazum produži tokom vremena. Vlada nije obavezna da razjasni konačnu cifru.

Brojke iz Odeljenja za međunarodnu trgovinu (DIT), koje je sastavila Kampanja protiv trgovine oružjem (CAAT), a koje je verifikovao i analizirao Skaj njuz, pokazuju da je između oktobra i decembra 2018. godine dodeljeno ukupno 14.598.189 miliona dolara vojnih dozvola Saudijskoj Arabiji.

Brojka od oktobra do decembra te godine iznosi 1,2 miliona dolara nedeljno. To je povećanje od 94% u odnosu na isti period prethodne godine (7,5 miliona dolara) i povećanje od 609% u odnosu na prethodna tri meseca (2 miliona dolara).

Džamal Kašogi, novinar Kašogi je poslednji put viđen u oktobru prošle godine Foto: Tanjug/AP

Saudijski novinar Džamal Kašogi, strogi kritičar saudijskog princa, poslednji put je viđen kako ulazi u konzulat zemlje u Istanbulu 2. oktobra prošle godine.

Velika Britanija odobrila je vojnu izvoznu dozvolu od 11 miliona dolara za ono što je navedeno kao "vojna patrola/jurišni brod".

Kako prenosi Kampanja protiv trgovine oružjem, ovo se dogodilo samo tri dana nakon što je Kašogi poslednji put viđen, kada  su već postojale naznake da je on ubijen.

U mesecima koji su usledili, kako piše Skaj njuz, dodeljene su licence za protivtenkovsku municiju, opremu za elektronsko ratovanje i "vojnu improvizovanu opremu za otkrivanje eksploziva".

Nijedna dozvola obrađena tokom tri meseca nakon smrti Kašogija nije bila odbijena, odbačena ili opozvana.

Odnosi Velike Britanije i Saudijske Arabije došli su pod lupu nakon ubistva Kašogija, za koje su Ujedinjene nacije rekle da su ga "planirali i izvršili" saudijski zvaničnici.

Premijerka Tereza Mej upozorila je prestolonaslednika Mohameda Bin Salmana, rekavši mu da mora da preduzme mere kako bi se osiguralo da se "takav žalosni incident" ne ponovi.

Skaj njuz je preneo i da je UK prodalo najmanje 5,7 milijardi funti koaliciji pod vođstvom Saudijske Arabije koja se borila u Jemenu od početka rata 2015.

Nedavno objavljeni dokumenti vlade takođe pokazuju da je Saudijska Arabija u prvih deset zemalja rangiranih po vrednosti licenci koje je odobrila Velika Britanija 2018 - sa licencom u vrednosti od 166 miliona dolara. SAD i Južna Koreja su na prva dva mesta, sa 4,1 milijardu dolara i 972 miliona dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA