Rusiji vraćeno pravo glasa u Savetu Evrope posle 5 godina, Ukrajinci besni

Pet zemalja glasalo protiv predloga

  • 3

Savet Evrope usvojio je deklaraciju koja vraća Rusiji pravo glasa u ovom evropskom telu. Rusiji je pravo glasa oduzeto nakon anekcije Krima 2014. godine.

Ministri inostranih poslova iz 47 država članica Saveta su ogromnom većinom podržali deklaraciju u kojoj se navodi da svi članovi treba da imaju "pravo da učestvuju" u dva glavna organa Saveta Evrope "na ravnopravnoj osnovi".

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov pozdravio je glasanje i potvrdio obaveze Rusije, ukljucujući i plaćanje članarine.

Sergej Lavrov Foto: Tanjug/AP

Lavrov je rekao da Rusija ceni "pozitivni doprinos" Saveta Evrope u rešavanju humanitarnih pitanja kao i u poboljšanju ruskog pravosuđa.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Rusija spremna da saraduje sa Savetom Evrope samo dok ima "ravnopravan stav" u svim mehanizmima za odlučivanje.

Ukrajinski ministar inostranih poslova neočekivano je otkazao prisustvo sastanku u Finskoj u poslednjem trenutku, očekujući pozitivan ishod za Rusiju.

Ukrajinski ambasador pri Savetu Evrope Dmitro Kuleba napisao je na svom Tviter nalogu da su Ukrajina i još pet zemalja glasale protiv predloga, koji je opisao kao rezultat "cinicne diplomatije" da bi se spasao "dugoročni partner".

Pogledajte video: Crveni trg odzvanja od koraka slavne ruske vojske

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1 из 5. колоне

    17. maj 2019 | 13:49

    Битно је да си они (Украјинци), са све Усташама решили да "убију Србина"

  • Ja...RS

    17. maj 2019 | 15:31

    Pa normalno da moraju da vrate zato sto su zavrnuli finansijsku slavinu necemu u cemu nemaju pravo glasa.

  • Gile

    18. maj 2019 | 11:41

    Rusija broj 1 sila u svetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA