Blajburg pod opsadom pred najveći nacistički skup i dva protesta protiv ustaškog okupljanja: Ko bude kršio zakon, biće papreno kažnjen (FOTO)

Udar po džepu ide do 10.000 evra, a dodaje se i nekoliko nedelja iza rešetaka

  • 32

Austrijska policija pojačano će biti prisutna na današnjem tradicionalnom skupu kod Blajburga povodom odavanja pošte ustašama i drugim pripadnicima oružanih snaga kvislinške Nezavisne Države Hrvatske (NDH) ubijenim neposredno po okončanju Drugog svetskog rata.

Planirano je da u Blajburgu u vreme održavanja skupa, koji je okarakterisan kao najveće nacističko okupljanje u Evropi i na kojem se očekuje dolazak više od 15.000 ljudi, najviše iz Hrvatske, bude 450 policajaca, jedan državni tužilac, kao i pripadnici Službe za strance i azilante, saopštila je policija.

Ovogodišnje okupljanje, koje se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, biće održano u promenjenim okolnostima jer je nadležna biskupija odbila da izda odobrenje za održavanje biskupske mise, pa ovaj skup više ne potpada pod versku manifestaciju, već pod zakon o okupljanju.

Blajburg, Blajburški masakr pokolj zločin logor komemoracija

Foto: Tanjug/AP/Darko Bandic

Policija je, u poređenju sa prošlom godinom značajno povećala svoje prisustvo i to za jednu trećinu više. Takođe će skup sa neba pratiti i dva helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova.

Policajci će, kako je najavljeno, na licu mesta pratiti da li učesnici krše zakon o zabranjenim simbolima, pošto je odnedavno ustaško obeležje ušlo na listu zabranjenih simbola u Austriji za šta su predviđene drastične kazne od 4000 evra i zatvor do mesec dana, a u slučaju ponavljanja dela, čak do 10.000 evra i šest nedelja zatvora.

Najavljeno je da će kršenje tog zakona biti odmah sankcionisano hapšenjem, a državni tužilac koji će biti prisutan odmah će odrediti kaznu.

Blajburg, Blajburški masakr pokolj zločin logor komemoracija

Foto: Tanjug/AP/Darko Bandic

Pored komemoracije planirane su i dve demonstracije protiv ustaškog okupljanja. U centru Blajburga biće održan skup "Za zabranu ustaških i nacističkih okupljanja".

Drugi skup se održava kod železničke stanice u Blajburgu i povorka će se kretati nadomak Lojpaškog polja, gde se održava sporna komemoracija, a organizatori ističu da će tim okupljanjem odati poštu saveznicima i borcima za oslobađanje Austrije od nacizma.

Blajburg, Blajburški masakr pokolj zločin logor komemoracija

Foto: Tanjug/AP/Darko Bandic

Lokalna zajednica vrlo negativno govori o skupu nazivajući ga "maskom za slavljenje ustaštva". Napetost je visoka, pogotovo zato što austrijska policija očekuje 15000 učesnika komemoracije, većinom iz Hrvatske, što bi - prema njihovim podacima - za 5.000 premašilo prošlogodišnju brojku.

U nedelju će komemoraciju osiguravati oko 350 policajaca, povučenih iz cele države.

Angažovana su dva protiveksplozivna tima i dva helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova, a i specijalci će biti odmah iza ugla. Reč je o "Kobrama", specijalnoj jedinici austrijske policije.

Ka Blajburgu danas kreće oko 100 autobusa. Iz Hrvatske, u organizaciji Počasnog blajburškog voda organizovano je 35, a u vlastitoj organizaciji, iz BiH, stiže njih još oko 65.

(Telegraf.rs/Tanjug/Večernji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    18. maj 2019 | 09:33

    USTASE SU BRISELSKI JUNACI A NEMACKA IH JE PO SKRACENOM POSTUPKU PRIMILA U EU!! HITLER JE OPET IKONA NA ZAPADU!!!!

  • Toma

    18. maj 2019 | 09:50

    Ustaški vudstok!

  • Milan

    18. maj 2019 | 09:59

    Kako se nacisti iz austrije,nemacke i hrvatske drze i podrzavaju...serem vam se u eu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA