≫ 

Isplivao skandalozan snimak austrijskog vicekancelara: Tajni video otkrio aferu nelegalnog novca koji ruska biznismenka nudi Štraheu tokom izborne kampanje (VIDEO)

Iako je žena u više navrata navela da se radi o "ilegalnom novcu", Štrahe i Gudenus nisu prekinuli razgovor, što je bila klopka u koju su upali

  • 4

Austrijsku javnost sinoć je uzburkao video snimak na kojem vicekancelar i lider desničarske Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe navodnoj nećaki ruskog oligarha za finansijsku podršku nudi poslovne povlastice u Austriji.

Radi se o snimku napravljenom 24. jula 2017. godine na Ibici, na kojem se vide Štrahe i potpredsednik stranke Johan Gudenus kako sede i razgovaraju s navodnom nećakom ruskog miliajrdera koja tvrdi da želi da kupi udeo u visokotiražnom bečkom dnevniku "Kronen cajtung".

Pod naslovom "Može li se kupiti austrijski vicekancelar", snimak je objavio nemački magazin "Špigel", čiji je tim, zajedno sa ekipom "Zidojče catunga", istraživao nedeljama šta se dešavalo pomenute večeri na Ibici.

Štrahe i Gudenus su upali u "istraživačku zamku“, koja im je postavljena u obliku navodne nećake ruskog milijardera koja je tvrdila da on želi da investira 250 miliona evra u Austriji, i to ne preko banke i legalno, što je njen pratilac u više navrata rekao na snimku.

Druženje u vili trajalo je šest sati i čitav skup je snimljen kamerama.

Hajnc Kristijan Štrahe Foto: Tanjug/Zoran Mirkovic

Navodna Ruskinja je obećala da će podržati finansijski FPO, a sastanak je održan za vreme predizborne kampanje za parlamentarne izbore u Austriji.

Štrahe i Gudenus su obećali da će joj, ako Ruskinja pomogne stranci finansijski da pobedi na izborima, omogućili brojne državne poslove koje aktuelno dobija koncern Štrabag.

Iako je žena u više navrata navela da se radi o "ilegalnom novcu", Štrahe i Gudenus nisu prekinuli razgovor, što je bila klopka u koju su upali.

Štrahe je čak objasnio da finansijske donacije Ruskinja ne treba da da direktno partiji, već preko jednog udruženja, što su navodno isto činili i drugi podržavaoci sa puno novca.

S tim u vezi, on je pomenuo i vlasnika kompanije “Glok” Gastona Gloka, firmu “Novomatik“, ali i tajkuna Renea Benkoa, što su pomenuti u međuvremenu demantovali.

Hajnc Kristijan Štrahe Foto: Tanjug/Zoran Mirkovic

Ovaj video zatekao je FPO na pogrešnoj nozi, a koalicioni partner Narodna partija (OVP) i njen šef, kancelar Sebastijan Kurc, najavili su za iznošenje svog stava. Video snimak mogao bi izazvati težak potres u FPO, ali i raspad koalicije.

Ujedno, ovaj snimak mogao bi imati i pravne posledice po Štrahea i Gudenusa. Politički ova afera mogla bi označiti kraj ere Štrahea na čelu FPO, koju bi, u slučaju njegove ostavke, mogao preuzeti Norbert Hofer, koji je na prošlim predsedničkim izborima ostvario zapažen rezultat. Na drugoj strani, Kurc bi mogao odlučiti, da spreči da ova afera utiče na popularnost njegove partije, da ide na prevremene izbore.

Pošto će afera imati veliki uticaj na imidž FPO, a trenutno je i Socijaldemokratska partija (SPO) u dubokoj krizi, mogao bi osvojiti i apsolutnu moć i rešiti se koalicionog partnera.

OVP i Kurc u svim istraživanjima javnog mnjenja jasno vode, a u slučaju prevremenih izbora samo bi mogli dalje jačati kod birača.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA