≫ 

Austrijski vicekancelar podneo ostavku nakon skandaloznog snimka: Vlada je na rubu raspada zbog afere (VIDEO)

Štrahe i Gudenus su upali u "istraživačku zamku“, koja im je postavljena u obliku navodne nećake ruskog milijardera koja je tvrdila da on želi da investira 250 miliona evra u Austriji, i to ne preko banke i legalno

  • 8

Austrijski vicekancelar i lider slobodarske partije Austije (FPO), Hajnc Kristijan Štrahe, nakon afere koja je dospela u javnost, podneo je danas ostavku na funckiju vicekancelara, a sutra podnosi na funkciju lidera stranke.

Radi se o snimku napravljenom 24. jula 2017. godine na Ibici, na kojem se vide Štrahe i potpredsednik stranke Johan Gudenus kako sede i razgovaraju s navodnom nećakom ruskog miliajrdera koja tvrdi da želi da kupi udeo u visokotiražnom bečkom dnevniku "Kronen cajtung".

Kancelar Austrije, Sebastijan Kurc sazvao je za 11 sati hitan sastanak sa svojim zamenikom Štraheom s kojim odbija dalju saradnju nakon sinoćnje objave, koja koalicijskog partnera sumnjiči za pokušaj korupcije, javlja Rojters pozivajući se na austrijsku agenciju APA-u.

Austrijska koalicijska vlada na rubu je raspada u subotu, pošto su nemački mediji objavili video na kom Štrahe nudi ruskoj kompaniji pogodovanje u zamenu za političku potporu.

Hajnc Kristijan Štrahe, Austria Vice Chancellor Strache Foto: Tanjug/AP/Michael Gruber

Štrahe i Gudenus su upali u "istraživačku zamku“, koja im je postavljena u obliku navodne nećake ruskog milijardera koja je tvrdila da on želi da investira 250 miliona evra u Austriji, i to ne preko banke i legalno, što je njen pratilac u više navrata rekao na snimku.

Druženje u vili trajalo je šest sati i čitav skup je snimljen kamerama.

Navodna Ruskinja je obećala da će podržati finansijski FPO, a sastanak je održan za vreme predizborne kampanje za parlamentarne izbore u Austriji.

svetski ekonomski forum, davos, đuzepe konte, sebastijan kurc, pedro sančez Foto: Tanjug/AP

Štrahe i Gudenus su obećali da će joj, ako Ruskinja pomogne stranci finansijski da pobedi na izborima, omogućili brojne državne poslove koje aktuelno dobija koncern Štrabag.

Iako je žena u više navrata navela da se radi o "ilegalnom novcu", Štrahe i Gudenus nisu prekinuli razgovor, što je bila klopka u koju su upali.

Štrahe je čak objasnio da finansijske donacije Ruskinja ne treba da da direktno partiji, već preko jednog udruženja, što su navodno isto činili i drugi podržavaoci sa puno novca.

S tim u vezi, on je pomenuo i vlasnika kompanije “Glok” Gastona Gloka, firmu “Novomatik“, ali i tajkuna Renea Benkoa, što su pomenuti u međuvremenu demantovali.

Hans Kristijan Strahe Štrahe je danas podneo ostavku na funkciju vicekancelara; Foto: Tanjug/Zoran Mirkovic

Ovaj video zatekao je FPO na pogrešnoj nozi, a koalicioni partner Narodna partija (OVP) i njen šef, kancelar Sebastijan Kurc, najavili su za iznošenje svog stava.

Ujedno, ovaj snimak mogao bi imati i pravne posledice po Štrahea i Gudenusa.

OVP i Kurc u svim istraživanjima javnog mnjenja jasno vode, a u slučaju prevremenih izbora samo bi mogli dalje jačati kod birača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA