Kako su izgledala uputstva o pravilima ponašanja protiv ustaštva deljena u Blajburgu i koja dva hrvatska ministra dolaze na skup

Kolinda i Plenković su izbegli pojavljivanje na komemoraciji

  • 5

Komemoracija u Blajburgu mnogima je poslednjih godina bila samo izgovor za veličanje NDH i ustaštva. Ali, Austrijanci su odlučili da tome stanu na kraj. Prvo je Katolička crkva u Koruškoj rekla kako se misa na Blajburgu koristi u političke svrhe, a i austrijske vlasti su najavile visoke kazne za sve one koji budu veličali nacizam, u šta se ubraja i veličanje ustaštva.

Zbog toga Počasni blajburški vod deli letke kojima upozorava kako se ljudi trebaju ponašati, a posebno šta treba da izbegavaju.

"Zabranjeno je nošenje bilo koje vrste odore, njenih delova ili vojnih oznaka, ili njenih imitacija, vezanih za vojsku Sile osovine, kao i isticanje simbola ili gesta nacionalsocijalističkog režima. Zabranjeno je isticanje bilo kakvih tekstualnih, fotografskih, usmenih ili bilo koje druge vrste poruka s političkim sadržajem.

Zabranjeno je narušavanje javnog reda i mira galamom, pesmom ili nekom drugom vrstom neprimerenog ponašanja, posebno za vreme svete mise."

Uput o pravilima ponašanja u Blajburgu Uputstvo za ponašanje/ Foto: Index.hr

PROTEST PROŠAO BEZ INCIDENATA

U središtu Blajburga danas od 11 do 12 sati bez incidenata je održan protest protiv komemoracije žrtvama tzv. "Križnog puta", u organizaciji koruškog ogranka stranke Zelenih i bajburškog ogranka Antifašističke akcije, na kojem se okupilo pedesetak ljudi, a nadgledalo ih je isto toliko austrijskih policajaca.

Tokom jednosatnog protesta, članovi Zelenih i Antifašističke akcije održali su govore u kojima su istakli nužnost zabrane komemoracije na Lojbaškom polju koju smatraju skupom zagovaratelja nacizma. Protestu se pridružilo i desetak antifašista iz Austrije i Slovenije, kao i stanovnika Blajburga, prenosi Hina.

Blajburg, Blajburški masakr pokolj zločin logor komemoracija Foto: Tanjug/AP/Darko Bandic

Demonstranti su nosili transparente s natpisima "Nikad više" i "Za zabranu ustaških i nacističkih susreta" na nemačkom i slovenačkom jeziku. Skup koji je organizovao bivši poslanik stranke Zeleni Karl Olinger trebalo je da bude održan na Lojbaškom polju, na kojem se održava i komemoracija pripadnicima ustaških formacija ubijenim na tom području neposredno po okončanju Drugog svetskog rata, ali je iz sigurnosnih razloga premešten u središte Blajburga.

PLENKOVIĆ I KOLINDA IZBEGLI POJAVLJIVANJE NA SKUPU

Austrijski list "Der Standard" objavio je tekst pod naslovom "Dva hrvatska ministra dolaze na ustaško okupljanje na Blajburgu", ističući da je premijer Andrej Plenković ipak izbegao dolazak na problematični skup jer ostaje u Zagrebu na predizbornom skupu Europske pučke stranke za evropske izbore.

Ističe se da će i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović poslati svog izaslanika na skup koji mnogi opisuju kao "okupljanje fašista". Iz vlade na Bleiburg pak dolaze ministar uprave Lovro Kuščević i ministar branitelja Tomo Medved, navodi list koji podseća i da se skup održava pod pokroviteljstvom hrvatskog sabora.

(Telegraf.rs/Tanjug/ Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    18. maj 2019 | 14:16

    Ne znam zasto uopste pisete o tim bolesnicima...

  • Dr. za rock and roll

    18. maj 2019 | 13:06

    Hahahahahahaha...... evo vam ga!!!!!!

  • Net

    18. maj 2019 | 13:30

    RATNI ZLOČIN Osuđeni na 92 godine zatvora. Dvojicu zarobljenika zaklali, dvojicu žive zapalili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA