≫ 

Vicekancelar Štrahe priznao celoj državi da je bio pijan i dao ostavku, a onda se obratio supruzi povodom snimka sa ruskom bogatašicom (VIDEO)

On je danas u Beču na vanrednoj konferenciji za štampu, posle razgovora s kancelarom Sebastijanom Kurcom, rekao da je šef vlade prihvatio njegovu ostavku na mesto vicekancelara

  • 3

Austrijski vicekancelar i lider desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe podneo je danas ostavku na političke funkcije zbog video snimaka koji su se preko nemačkih medija pojavili sinoć, a na kojima se vidi kako navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegove stranke u julu 2017. godine.

U prisustvu članova vlade iz redova FPO, on je danas u Beču na vanrednoj konferenciji za štampu, posle razgovora s kancelarom Sebastijanom Kurcom, rekao da je šef vlade prihvatio njegovu ostavku na mesto vicekancelara.

 

- Već duže su postojale glasine da će se iz inostranstva pokušati uticati na izbore (za Evropski parlament). U prošlosti sam već više puta bio meta pokušaja rušenja, lažnim pričama da koristim droge, ili da sam blizak ekstremnim desničarima. U poslednje tri godine sam puno doživeo, ali ovo što je pre dve godine inscenirano, ima sasvim drugu dimenziju - rekao je Štrahe.

Povodom objavljenog video snimka, on je rekao da se radi o ženi koja je zloupotrebila vanredno emocionalno stanje njegovog saradnika Johana Gudenusa posle smrti oca. 

Hajnc Kristijan Štrahe, Austria Vice Chancellor Strache

Foto: Tanjug/AP/Michael Gruber

- Radi se o navodnoj letonskoj državljanki koja je rekla da želi da se doseli s detetom u Austriju i da ovde investira. Bilo su joj potrebni meseci da pridobije poverenje Gudenusa kako bi upoznala i mene. Radilo se o privatnom razgovoru u prisustvu njenog nemačkog prijatelja na Ibici, koji nas je pozvao na večeru u svoju vilu. Ilegalnim metodama, zloupotrebom video kamera, pokušali su da navedu Gudenusa i mene na izjave koja bi predstavljala krivična dela - rekao je Štrahe.

Istakao je da su emitovani snimci izvađeni iz konteksta, da je tu ženu video samo jednom, te večeri, nakon čega nije imao s njom više nikakav kontakt, kao što to nisu imali ni drugi iz stranke.

- Znam da sam tokom našeg razgovora te večeri, koji je trajao sedam sati, u više navrata ukazivao na potrebu poštovanja zakona. Poznato je da kod mene nema nezakonitog delovanja. Zbog toga tražim celokupni snimak, koji će dokazati to - dodao je Štrahe.

Hajnc Kristijan Štrahe, Austria Vice Chancellor Strache

Foto: Tanjug/AP/Michael Gruber

Dalje je naveo da je bio pod dejstvom alkohola i da je olako o svemu i svačemu govorio, tako da zna da su njegove reči bile i strašne, zbog čega se izvinjava svima kojima je napravio probleme ili ih vređao, jer, kako dodaje, tada je pominjao i najgore glasine o kancelaru.

- To je bilo delovanje u pijanom stanju, kojim sam želeo da impresioniram lepu domaćicu na večeri. Delovao sam kao tinejdžer i povredio sam svoju suprugu. Filipa, ako ovo gledaš, a znam da si povređena, nadam se da možeš da mi oprostiš - poručio je supruzi Štrahe drhvatim glasom.

Ukazao je da je ovim objavama prekršen i novinarski kodeks, i da je jedino krivično delo vezano za ovu aferu, što je inscenirana klopka.

- To je bio ciljani politički atentat. Pitam se na šta su sve spremne te grupacije svojom kriminalnom energijom - rekao je Štrahe.

On je najavio da će preduzeti sve pravne korake, da će podneti tužbe protiv autora video i medija. On je izneo i da postoje indicije ko stoji iza svega.

Hajnc Kristijan Štrahe

Foto: Tanjug/Zoran Mirkovic

 

- I pored toga, kažem da je ovo bila glupa, neodgovorna greška. 14 godina sam lider FPO i od tada sam stranku odveo na te visine da možemo ravnopravno da razgovaramo s koalicionim partnerom. Zato ne želim da dam povod da padne vlada, koja je uspešno delovala. Naše učešće u vladi je doprinelo većoj bezbednosti u zemlji, povećanju prihoda porodicama, penzionerima, smanjenju dugova države, kao i uvođenju strogog sistema azila. Ima još puno toga da se učini i želimo da se nastavi primena programa rada vlade - rekao je još Štrahe.

On je istakao da ova afera ne sme da bude razlog da se to onemogući i da bude povod za rasformiranje vlade, što je bio cilj afere.

Zbog toga je, kako je preneo, kancelaru ponudio ostavku, koju je on prihvatio.

- U nedelju ću i stranci podneti ostavku na mesto lidera, a moje mesto će preuzeti Norbert Hofer - najavio je još Štrahe.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA