Austrijanci ukrotili Hrvate: U Blajburgu 10.000 učesnika, uhapšen samo muškarac zbog podizanja ruke u znak nacističkog pozdrava

Za razliku od proteklih godina nije bilo učesnika u uniformama

  • 13

U Blajburgu se na današnjem skupu na Lojbaškom polju okupilo oko 10.000 ljudi, za trećinu manje nego što je austrijska policija očekivala.

Policija je, očekujući veći broj učesnika, bila prisutna sa 450 uniformisanih lica, koji su detaljno proveravali da li učesnici nose sa sobom zabranjene ustaške simbole.

Naime, od 1. marta stupila je na snagu dopunjena lista zabranjenih simbola u Austriji, koja obuhvata i ustaške simbole.

Na licu mesta bili su jedan državni tužilac, sudija, kao i pripadnici policije za strance, a čuvari reda sve događaje pratili su i video kamerama.

Blajburg, ustaše

Samo jedan incident ove godine Foto: Tanjug/AP

Prema rečima portparola policije Rajnera Dionisioa, tokom komemoracije nije registrovan nijedan policijski relevantan slučaj.

Za razliku od proteklih godina nije bilo učesnika u uniformama, a najava da će biti kažnjavani svi koji nose zabranjene simbole je delovala, pošto je bilo daleko manje zastava i simbola, a zabranjenih čuvari reda nisu registrovali.

Ove godine zabeležen je samo jedan incident, kada je jedan muškarac, na kraju skupa, kada su učesnici krenuli kućama, podigao desnu ruku u znak nacističkog pozdrava.

On je, kako je saopšteno, uhapšen.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dgfm

    19. maj 2019 | 02:02

    Neka javi i tu glupost ukino

  • Невена

    18. maj 2019 | 18:13

    Аустријанци су дозволом овог циркуса првенствено опалили шамарчину сопственим јеврејима јер Срби од њих нису ништа добро ни очекивали, а што се тиче овог како ви кажете "укроћивања Хрвата" па за то није било ни потребе јер они ће и да буду њихове доживотне послушне и малецке слуге !!!

  • Cika Velja

    18. maj 2019 | 18:30

    Ako Austrijanci ne popuste pritisak,za 5 godina niko vise i nece ici u taj ustaski Vudstok! Idu samo radi ustastva,a za neke kao zrtve ih zabole!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA