≫ 

Tramp poručio da je "apsolutno za život", ali da mu je abortus prihvatljiv samo u 3 situacije

Predsednik je izneo svoje stajalište o pobačaju nekoliko dana pošto je Alabama zabranila svaki pobačaj, osim ako je ugrožen majčin život

  • 1

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da je "apsolutno za život", ali dopušta mogućnost prekida trudnoće koja je rezultat silovanja i incesta jer su neke američke savezne države uvele ograničenja za pobačaj.

- Kao što većina ljudi zna, i onima koji bi hteli znati poručujem da sam odlučno za život, osim u tri slučaja, a to su silovanje, incest i zaštita života majke, a istog je stajališta bio i Ronald Regan - napisao je Tramp u subotu u objavi na Tviteru.

 

Predsednik je izneo svoje stajalište o pobačaju nekoliko dana pošto je Alabama zabranila svaki pobačaj, osim ako je ugrožen majčin život, propisavši kaznu do 99 godina zatvora za lekare koji bi prekršili zakon.

POBAČAJ GLAVNA TEMA NA IDUĆIM IZBORIMA

Pobačaj će biti glavna tema na idućim predsedničkim izborima u Sedinjenim Državama 2020.

Donald Tramp je pridobio religioznu desnicu koja je u početku bila skeptična prema razvedenom milijarderu, obećanjem da će u Vrhovni sud imenovati sudije koji se protive pobačaju.

Alabama, abortus, pobačaj

Zakon u Alabami je najrigorozniji u zemlji Foto: Tanjug/AP

Nakon što je imenovao Nila Gorsuča i Breta Kavanaga, taj sud sada ima liberalnu manjinu, četiri sudije od njih devet.

Nakon Alabame i Misuri je ove nedelje zabranio pobačaj nakon osme nedelje trudnoće.

Džordžija, Ohajo, Misisipi, Kentaki, Ajova i Severna Dakota, republikanske države, donele su zakone kojima se zabranjuje pobačaj od trenutka kada se mogu čuti otkucaji dečjeg srca.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA