≫ 

Austrijo, imamo problem: Prevremeni izbori u septembru, opozicija traži ostavku ministra FPO, Kurc stiče veću popularnost, a Štrahe ipak ostaje u politici?

Dok "Ibica video skandal" trese Austriju, iz FPO za Telegraf.rs kažu da trenutno ne daju nikakve izjave domaćim i stranim medijima

  • 0

Situacija se ne smiruje ni tri dana od video skandala koji je uzdrmao austrijsku političku scenu, a pre svega glavne aktere iz Slobodarske partije Austrije (FPO), sada već bivšeg vicekancelara i lidera Hajnca Kristijana Štrahea i potpredsednika stranke i predsednika poslaničkog kluba Johana Gudenusa.

Na TV kanalima kao najvažnija vest besomučno se vrti "Afera sa Ibice", na veb portalima nižu se nastavci tekstova jedan za drugim, a novine donose sočne detalje o navodnom šestočasovnom razgovoru koji se u španskom mondenskom letovalištu dogodio 2017. godine, a u kome pomenuti dvojac od nećakinje jednog ruskog milijardera traži milione za finansijusku pomoć stranci, dok za uzvrat obećava udeo u državnim poslovima.

Šrahe plakat, Austrija, novne Prevremeni izbori u septembru Štraheov plakat za Evropske izbore Foto: Promo

Domaća javnost nije iznenađena odlukom austrijskog kancelara Sebastijana Kurca da prekine koaliciju sa FPO i predlogom predsedniku države, Aleksander van der Belenu da raspiše prevremene izbore, najverovatnije za 22. septembar.

O tome govore i naslovi nedeljnih novina "Prekipelo je - sada novi izbori" , "Austrijo, imamo problem" , "Video doveo koaliciju u ponor", "Kraj za tirkizno-plave"...

"Der Standard" se bavi pitanjem ko su ličnosti koje se pojavljuju ili pominju u video aferi sa Ibice, kao i nagađanjima ko je napravio klopku za Štrahea. Takođe, list se bavi i političkom analizom Pitera Filzmajera o posledicama po evropske izbore koji se održavaju 26. maja i šansi koje imaju male stranke.

Austrija, novne Prevremeni izbori u septembru Mediji u Austriji o skandalu Foto: Telegraf

Krone.at doneo je tekst o zahtevu opozicije da i ostali ministri iz redova FPO budu razrešeni sa funkcija, pre svega ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl, koji diktira politiku azila i migracija na kojoj bi vladajuća OVP mogla da stekne još veću popularnost.

Oe24.at pita se da li Štrahe može da ostane na političkoj funciji sekretara bečkog okruga FPO. Takva odluka mogla bi da bude poznata već danas.

Ipak, čini se da to pitanje više zanima srpsku zajednicu, pre svega jer se u političkom vrhu FPO nalaze predstavnici Srba, te zbog privrženosti Štrahea našem narodu, ali i zbog Gudenusa koji je srpski zet. Takođe, široj javnosti je malo poznato da obojica jako dobro govore srpski jezik.

Austrija, novne Prevremeni izbori u septembru Javnost nije iznenadila odluka Kurca Foto: Telegraf

- Uz njih će ostati samo najuže jezgro saradnika - smatraju upućeni u prilike i dodaju da će biti potrebno minimum dve do tri godine da se slobodarska partija oporavi od skandala.

Iz FPO za Telegraf.rs su rekli da trenutno ne daju nikakve izjave domaćim i stranim medijima.

Da podsetimo, u petak je nemački magazin "Špigel", čiji je tim, zajedno sa ekipom "Zidojče cajtung" objavio video i tekst pod naslovom "Može li se kupiti austrijski vicekancelar?".

Austrija, novne Prevremeni izbori u septembru Skandal koji je uzdrmao Austriju Foto: Telegraf

Radi se o snimku napravljenom 24. jula 2017. godine na Ibici, na kojem se vide Štrahe i Gudenus kako sede i razgovaraju sa navodnom nećakom ruskog milijardera koja tvrdi da želi da kupi udeo visokotiražnog bečkog dnevnika "Kronen cajtung". Navodno je ponudila da investira 250 miliona evra u Austriju, i to ne preko banke i legalno.

Druženje u vili trajalo je šest sati, a Ruskinja je obećala da će finansijski podržati FPO. Sastanak je održan za vreme predizborne kampanje za parlamentarne izbore u Austriji.

(S. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA