≫ 

Novi predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski položio zakletvu i odmah ispunio prvo obećanje - raspustio parlament (FOTO)

Mandat će mu trajati pet godina, a na mestu predsednika zamenio je Petra Porošenka

  • 1

Volodimir Zelenski (41) danas je u Vrhovnoj radi položio zakletvu na početku petogodišnjeg mandata predsednika Ukrajine i odmah zatim raspustio parlament.

Raspuštanje parlamenta bilo je jedno od obećanja u njegovoj predsedničkoj kampanji, s obzirom na to da je tu instituciju označio kao grupu ljudi zainteresovanu samo za samobogaćenje, podseća AP.

Pre nego sto je raspustio parlament, Zelenski je u obraćanju zatražio od poslanika da usvoje zakon protiv nezakonitog bogaćenja i podrže njegov predlog da budu smenjeni ministar odbrane, šef ukrajinske službe bezbednosti i glavni tužilac.

Svi oni su saveznici bivšeg predsednika Petro Porošenka.

Predsednik Ukrajine Zelenski Foto: Tanjug/AP

Obraćajući se poslanicima, Zelenski je pozvao na okončanje rata u regionu Donbasa, ističući da će to biti njegov prvi cilj kao predsednika Ukrajine.

- Naš prvi zadatak je da postignemo primirje u Donbasu - rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je podvukao da je spreman da preduzme nepopularne mere kako bi rat bio okončan.

- Ako treba, spreman sam da izgubim svoju poziciju da bismo postigli mir - rekao je Zelenski.

On je dodao da je važno da Ukrajina vrati "izgubljene teritorije".

- I Krim i Donbas su ukrajinske zemlje, gde smo izgubili ne samo teritoriju, već, što je još važnije, i narod - naveo je novi predsednik.

On se obratio građanima Krima i Donbasa na ruskom, rekavši da oni za Ukrajinu nisu strani državljani.

Zelenski je izrazio spremnost da započne dijalog o postizanju primirja u Donbasu, insistirajući da ukrajinski zatvorenici moraju da budu vraćeni.

Zelenski je na početku sednice Vrhovne rade u zakletvi obećao da će braniti suverenitet i nezavisnost Ukrajine u svim delima.

Predsednik Ukrajine Zelenski Foto: Tanjug/AP

- Obećavam da ću brinuti o dobrobiti otadžbine i da ću braniti prava i slobode svih građana, da ću poštovati Ustav i zakone Ukrajine, da ću ispunjavati svoje dužnostiu interesu svih sunarodnika, da ću podići ugled Ukrajine u svetu - rekao je novi predsednik.

Nakon toga, Zelenskom su predstavljeni simboli moći - buzdovan, značka predsednika Ukrajine i zvanični pečat, a predsednica Centralne izborne komisije Tatjana Slipačuk predala mu je identifikaciju predsednika države.

Kako je izvestio AP, Zelenski je pre dolaska u Radu promenio tradiciju, tako da do parlamentra nije došao u svečanoj povorci, već je prošetao kroz park prepun ljudi.

Okružen četvoricom telohranitelja, on je "bacao petice" sa nekima od posmatrača, a čak se i zaustavio da sa jednim od njih napravi selfi, prenosi AP.

Agencija navodi da je Zelenski, popularni komičar, pobedio protivkandidata, dosadašnjeg predsednika Petro Porošenka, u atmosferi koja je odražavala iscrpljenost Ukrajinaca svakodnevnom politikom.

Komičar Volodimir Zelenski novi predsednik Ukrajine!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA