Masakr u zatvoru u Tadžikistanu: Pripadnici Islamske države poveli pobunu, poginulo 29 zatvorenika i 3 čuvara

Ovo je druga pobuna sa velikim brojem mrtvih u poslednjih šest meseci

  • 0

Pobunjeni zatvorenici ubili su tri čuvara u visoko obezbeđenom zatvoru u Tadžikistanu u kojem kazne izdržavaju ljudi osuđeni za religiozni ekstremizam, uključujući pripadnike Islamske države, saopštilo je Ministarstvo pravde te države u centralnoj Aziji.

Bezbednosni izvor rekao je Rojtersu da je 29 zatvorenika poginulo u pobuni u zatvoru u gradu Vakdat, 10 kilometara od prestonice Dušanbea.

Islamska država preuzela je odgovornost u drugom tadžikistanskom zatvoru u novembru prošle godine, koja je usledila posle smrtonosnog napada pripadnika te ekstremističke organizacije na zapadne turiste u julu 2018. godine.

Ovo je druga smrtonosna pobuna u zatvoru koja se dogodila u Tadžikistanu poslednjih šest meseci.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je pobuna počela 19. maja kada je 30 zatvorenika uzelo trojicu čuvara kao taoce. Bili su naoružani noževima i drugim oštrim predmetima.

ISIS, džihadisti, islamska država, teroristi Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Jedan od zatvorenika koji su pozvali na pobunu bio je Behruz Gulmurod, sin Gulmuroda Halimova koji je bio pripadnik specijalnih snaga, prešao u Islamsku državu, a potom poginuo u Siriji.

Detalji o žrtvama nisu objavljeni, ali je Ministarstvo navelo da je situacija pod kontrolom i da je otvorena istraga.

U novembru je ubijen 21 zatvorenik i dvojica čuvara tokom pobune u zatvoru Kudžand na severu Tadžikistana. Krivicu je preuzela Islamska država.

Pogledajte video: A sad u zatvor! Osuđena dva ruska reprezentativca zbog tuče

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA