≫ 

"Imam saznanja da je Kurc orgijao u narkomanskoj sobi": Pojavio se novi snimak skandala koji je potresao austrijsku vladu! (VIDEO)

Hajnc Kristijan Štrahe podneo je ostavku na mesto zamenika kancelara. Sebastijan Kurc najavio je održavanje vanrednih izbora za septembar

  • 1

Politički skandal trese austrijsku vladu. Hajnc Kristijan Štrahe, zamenik austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, u subotu je ponudio ostavku kako bi sprečio raspad vlade, koju čine kancelarova konzervativna Narodna stranka i Štraheova Slobodarska stranka (FPO). No, to ipak  Sebastijana Kurca nije sprečilo da raspusti vladu i najavi nove izbore koji bi, kako kaže, trebalo da budu održani u "najkraćem mogućem roku".

Sve je počelo nakon što je Špigl objavio video zapis koji je snimljen 24. jula 2017. godine u luksuznoj vili na Ibici. U vili su se nalazili Hajnc Kristijan Štrahe i Johan Gudenus, obojica iz FPO.

Sastali su se s devojkom koja se predstavila kao nećaka ruskog oligarha Igora Makarova. On je vlasnik Areti-Holdinga i bavi se prodajom plina i nafte. "Težak" je dve milijarde evra, a posluje s drugim tajklunom u Beču, piše OE24.

Sastanak je navodno počeo aperitivima na terasi, a nastavljen je večerom, šampanjcem, tunom i sušijem, nakon čega su navodno nastavili sa alkoholisanjem u dnevnom boravku. Devojka je rekla kako su spremni da investiraju ruski novac u Austriji. Štrahe je počeo da joj objašnjava kako se njihova stranka finansira.

Rekao joj je da postoje bogati donatori koji stranci daju i do dva miliona evra, ali da novac ne uplaćuju direktno na račun stranke, kako bi izbegli kontrolu državne revizije.

U subotu je objavljen još jedan isečak iz videa u kom se čuje kako Hajnc Kristijan Štrahe govori Johanu Gudenusu kako ima doušnike koji su mu poslali fotografije Kerna (Kristijan Kern, austrijski biznismen koji je bio kancelar od 17. maja 2016. do 18. decembra 2017.) s maloletnim devojkama u Južnoafričkoj Republici.

U istom isečku Štrahe navodno kaže i da ima informacije o seksualnim orgijama Sebastijana Kurca, sadašnjeg kancelara, u skrivenim narkomanskim prostorijama.

Kern je kasnije medijima rekao kako takve optužbe ne želi da komentariše, kao i to da smatra da bi Kurc trebalo da podnese ostavku.

Hrvatska je sra*e, Srbiju treba izbegavati!

Hajnc Kristijan Štrahe u video snimku spominje i Hrvatsku. Navodnoj rođaki ruskog tajkuna govori u koje zemlje se ne isplati investirati.

Hajnc Kristijan Štrahe Foto: Tanjug/Zoran Mirkovic

- Hrvatska je sra*e, jedno sra*e, a nije dobro ulagati ni u Srbiju - savetovao je nepoznatoj devojci doskorašnji Kurcov zamenik.

Ko stoji iza video snimka?

- Uvrede protiv mene su najmanji problem. Ono što je najskandaloznije jesu zloupotrebe položaja kao i učešće u korupciji - rekao je Kurc.

Kancelar je dodao i kako ne veruje da iza snimka stoji neka strana tajna služba već da ga to podseća na Tala Silberštajna, koji je radio kampanju za SPO. Veruje da upravo on stoji iza toga.

- Da li se to može i dokazati, videćemo... No, ono što je mnogo važnije u celoj priči je sadržaj koji je vrlo problematičan - rekao je Kurc za Bild. I sam veruje da su izbori jedini mogući izlaz iz ove situacije.

Članovi FPO-a su ipak sigurni kako iza celog skandala navodno stoje upravo Kurc i njegovi ljudi. Veruje kako su oni želeli  da imaju nešto kako bi mogli da ih ucenjuju.

Sebastijan Kurc Printskrin: Facebook/Heute

Štrahe je opisao snimak s Ibice kao "ciljani politički atentat", te je naglasio da nikada nije došlo do razmene novca. Kazao je kako je jedini zločin to što je neko nezakonito snimao privatnu večeru.

Slobodarska stranka spremna da povuče sve ministre iz vlade

Austrijska Slobodarska stranka (FPO) objavila je u ponedeljak da je spremna da povuče sve ministre iz vlade s konzervativcima ukoliko Herbert Kikl više ne bude ministar unutrašnjih poslova.

- Kao ministri, spremni smo da vratimo sve naše mandate ako ministar unutrašnjih poslova ostane bez svoje funkcije, rekao je Norbert Hofer, novi šef FPO-a i ministar saobraćaja.

Mediji su u ponedeljak ujutro spekulisali o tome može li Kurc uopšte da održi koaliciju s FPO-om do vanrednih izbora u septembru, samo par dana pre izbora za Evropski parlament.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA