Iran se zaista nije šalio: Teheran učetvorostručio proizvodnju obogaćenog uranijuma

Predsednik Irana kaže da se zalaže za razgovore i diplomatiju, ali da trenutno nema uslova za to

  • 0

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je da je za razgovore i diplomatiju, ali ne pod trenutnim uslovima, javila je državna agencija Irna. Teheran je, za to vreme dok se ne ostvare uslovi za razgovor, nastavio sa obogaćivanjem uranijuma.

- Situacija trenutno nije stabilna za razgovore i otpor je naš jedini izbor - rekao je Rohani, prenosi Rojters.

Predsednik SAD Donald Tramp poručiio je ranije da će se Iran suočiti s "velikom silom" ako pokuša bilo šta protiv američkih interesa na Bliskom istoku.

Inače, Iran je pre skoro dve nedelje zapretio da će prekršiti određene delove nuklearnog sporazuma i da će nastaviti sa obogaćivanjem uranijuma ukoliko se zapadne zemlje ne budu držale svog dela tog dogovora.

Prema podacima iranske Organizacije za atomsku energiju, Teheran je učetvorostručio proizvodnju obogaćenog uranijuma.

Potezi Irana objavljeni su u ponedeljak, a Behroz Kamalvandi, jedan od predstavnika iranske vlasti rekao je da je ta odluka donesena kako bi se suzbile ofanzivne sankcije.

On je dodao da Iran neće povećavati broj centrifuga i da će uranijum ostati na trenutnim nivoima obogaćenosti, odsnosno na 3,5 odsto.

Donald Tramp, rat, Hasan Rohani, Iran Foto: Tanjug/AP/Iranian Presidency Office, Pixabay

Po sporazumu sklopljenom 2015. godine, Iran se saglasio da će zalihe obogaćenog uranijuma prevesti u drugu zemlju ili prodati. Ranije ovog meseca, Vašington je blokirao "pošiljke".

Umesto da nastavi da ispunjava obaveze iz sporazuma, Iran je nastavio sa obogaćivanjem uranijuma, a taj iznos čak prelazi gornju granicu utvđenu sporazumom.

Iako još nije poznato koliko je fisionog materijala Iran do sada uskladištio, Kamalvandi je rekao da će doći do brojke od 300 kilograma za samo nekoliko nedelja.

On je takođe upozorio da ukoliko se narastajući problem ne reši u roku od 60 dana, Iran će nastaviti da oplemenjuje uranijuma na mnogo više nivoe.

Pre sporazuma, Iran je imao kapacitet da omogati uranijum do 20 odsto, što je znatno ispod 90 odsto potrebnih za nuklearno oružje, ali opet mnogo više od 3,6 odsto na koliko je sporazum ograničio proizvodnju.

Predsednik SAD Donald Tramp povukao je prošle godine svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma, uvodeći ponovne ekonomske sankcije.

Pogledajte video: Dok Amerika preti razaranjem Irana hajde da pogledamo najlepšu kuću te zemlje

(Telegraf.rs/RT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA