≫ 

Štrahe želi da dokaže svoju nevinost: Priča se da mu je zbog skandala i brak u krizi, a njegova partija demantuje da će glasati za nepoverenje vladi (VIDEO)

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u poslednjem obraćanju pred izbore za Evropski parlament u Beču osvrnuo se na krizu u austrijskoj vladi, porukom da ne bi da se meša "iako ima želju"

  • 6

Bivši austrijski vicekancelar i nekadašnji lider Slobodarske stranke Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe najavio je da želi da dokaže svoju nevinost u vezi s takozvanom aferom Ibica.

Štrahe je u subotu bio prinuđen da podnese ostavku na sve političke funkcije pošto su nemački mediji objavili video snimke na kojima se vidi kako jednoj navodnoj nećaki ruskog miliajrdera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

- Pronaćićemo sve koji stoje iza kriminalnih video snimaka i prljave kampanje iz inostranstva protiv moje ličnosti i dokazaću svoju nevinost. Za to ću se boriti - poručio je Štrahe preko Fejsbuka.

Ova afera nije imala samo negativan uticaj na njegov politički život, već je uticala i na brak.

Bečki dnevnik "Kronen cajtung" tvrdi da se njegova supruga Filipa sa zajedničkim detetom preselila kod svojih roditelja.

Ona je, u izjavi medijima, rekla da je šokirana i da želi najpre da sve analizira, kao i da se posveti svom sinu.

Štrahe se, na konferenciji za štampu, na kojoj je saopštio podnošenje ostavke, posebno obratio supruzi tražeći da mu oprosti što se kao tinejdžer ponašao prema Ruskinji i što je pokušavao da je impresionira.

FPO demantuje odluku o glasanju za nepoverenje vladi

Desničarska Slobodarska partija Austrije (FPO) demantovala je danas da će se priključiti zahtevu za izglasavanje nepoverenje vladi kancelara Sebastijana Kurca.

Bečki dnevnik "Esterajh“ objavio je danas izjavu ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla, koji je iz redova FPO, a koji treba da bude otpušten iz vlade, da će slobodarci glasati za nepoverenje vladi.

Naime, Kikl je kazao da "onaj koji ne veruje slobodarcima, ne može da uživa njihovo poverenje".

U saopštenju FPO navodi se da je Kikl loše interpretiran, i da je pogrešno da već postoji odluka stranke.

Novi lider FPO Norbert Hofer poručio je da su unutar stranke vođeni razgovori u vezi sa odlukom o mogućem zahtevu za izglasavanje nepoverenja vladi.

- Pošto (takav) zahtev bude predat od strane opozicionih stranaka, poslanički klub FPO u (u parlamentu) u tesnoj saglasnosti s rukovodstvom stranke odlučiće o takvom zahtevu - proučio je Hofer.

Kikl pred „otkaz” izdao uredbu o satnici za azilante

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl, za kojeg je kancelar Sebastijan Kurc najavio da će tražiti od predsednika Austrije da ga otpusti iz vlade, pred odlazak izdao je danas uredbu o smanjenju satnice za rad tražilaca azila.

Kikl je smanio satnicu na 1,50 evra, ukazujući da je postojao dogovor sa Kurcovom Narodnom partijom (OVP) o ovome.

Uredba ministra, koja se tiče tražilaca azila i stranaca za pomoćne delatnosti, stupa na snagu od sutra.

- Tražioci azila koji su pod opskrbom države već dobijaju sve što im je potrebno za život - objasnio je Kikl dodajući da je 1,50 evra po satu adekvatan iznos za doborvoljni rad, koji odgovara satnici regruta na odsluženju vojnog ili civilnog roka.

Naglasio je da je izdao uredbu, iako su predsednici pokrajine iz redova OVP bili protiv, jer je postojao dogovor sa tom strankom.

Junker: Ne bih da se mešam, iako bih voleo

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u poslednjem obraćanju pred izbore za Evropski parlament u Beču osvrnuo se na krizu u austrijskoj vladi, porukom da ne bi da se meša "iako ima želju".

- Rado sam došao u Beč, ne da se aktivno umešam u krizu vlade, iako bih imao želju, već da učestvujem u radu parlamenta - kazao je na početku obraćanja na kongresu Evropskog saveza sindikata.

Junker je time aludirao na aferu oko Hajnca Kristijana Štrahea, doskorašnjeg vicekancelara i lidera desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO), koji je bio prinuđen da okonča političku karijeru zbog video snimaka na kojima jednoj Ruskinji nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Junker je oduvek bio kritičan prema Slobodarskoj partiji i njenoj negativne politici prema EU, smatrajući da se ta stranka zalaže za razbijanje Unije.

U obraćanju predstavnicima evropskih sindikata Junker je kazao da se njima rado obraća, jer je i sam bio član sindikata pre nego što je postao ministar rada Luksemburga.

- I kao predsednik Evropske komisije sam ostao član sindikata. Isplati se i kao sindikalac izaći na evropske izbore i potisnuti opasnost koja preti od desnice - poručio je.

Biber: Štraheov pad dobar znak za Z. Balkan

Straheov pad je dobar znak za Zapadni Balkan, jer ta politička snaga nije radila u interesu proširenja EU, smatra Florijan Biber, stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Grazu.

Biber za RS ukazuje da ostavka austrijskog vicekancelara i lidera desničarske Slobodarske partije Hajnc-Kristijana Štrahea, odnosno krah njegove političke karijere, ostavlja njegove političke prijatelje i saveznike na Zapadnom Balkanu bez alternative među evropskim populistima i krajnjim desničarima, smatra

Kriza vlade u Austrji, međutim, zapravo je, kaže Biber, "prilično dobar znak" za Balkan.

- To je, možda, ohrabrujuće za region, jer na kraju krajeva, i ako su dali neke prosrpske izjave, oni ne žele proširenje i to su samo floskule, jer nemaju neko duboko uverenje u ideju proširenja, evropske integracije i reforme. U tom smislu je to dobra vest za Balkan - rekao je Biber.

Štraheov uticaj je, ocenjuje, bio jako ograničen zato što ministarka spoljnih poslova Karin Knajsel, iako kandidat Slobodarske stranke, nije njena članica.

- Ona je morala da vodi neku politiku prema Balkanu koja je više ta klasična austrijska politika - znači proširenje, nikakva podrška za raspad BiH i protiv Kosova, ali ipak ti dvostruki signali koje smo dobijali iz Austrije poslednjih skoro dve godine su bili jako štetni za region, zato što je Austrija uvek bila jedan od glavnih podržavalaca proširenja i Štrahe i njegova politika su malo sprečili da se taj stav nastavi - navodi Biber.

Nije da Štrahe nije baš imao uticaja, on je slao te signale koji su bili ohrabrujući za (Milorada) Dodika i za druge političare kao što je on u regionu.

Odlaskom Štrahea smanjuje se i uticaj ekstremnih nacionalističkih snaga u jugoistočnoj Evropi na austrijsku vladu, pogotovo na ono krilo koje ima te bliske odnose sa Dodikom i drugim nacionalističkim političarima regiona.

- A to je takođe i udar na celu ekstremnu desnicu u Evropi, zato što je ipak to poruka koja će se videti u Nemačkoj, u Italiji da ta desnica nije čista, nije nekorumpirana kako su se oni predstavljali - rekao je Biber.

Naravno, dodaje, to nije nikakvo veliko iznenađenje, ali ipak će se videti na evropskim izborima u kojoj meri će to uticati na njihov rezultat.

Ipak je to poruka da taj pokušaj, eksperiment, da se oni uključe u vladu bio neuspešan, a, na kraju, to je možda i neka poruka da stranke političkog centra ne smeju da gledaju na desnicu samo kao na potencijalne partnere, zato što se ne može računati na njih, smatra Biber.

Sve sada, kaže, puno zavisi od istraživanje koje treba da izvrši neko tužilaštvo u Austriji kako bi se otkrila pozadine cele priče.

Do koje mere ćemo dobiti dalje detalje pozadine te veze između Rusije i Slobodarske stranke, to je jako teško proceniti, zaključuje Biber.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veca

    21. maj 2019 | 13:55

    Sve namesteno, ne mogu da verujem da je Strahe ispao tako blesav da mu podmetnu tako, jako naivno

  • Zagondzija

    21. maj 2019 | 13:16

    Ovo je sve maslo A. Merkel, sta je uradio ako je dogovarao nesto lose po Austriju, ocigledna namestaljka da se poljulja sve veci broj desnicara pred izbore za evropski parlament, sve jasno kao dan!!!

  • Dule

    21. maj 2019 | 14:19

    Rusi su mu namestili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA