Odluka u ponedeljak: Da li će austrijski parlament izglasati nepoverenje Sebastijanu Kurcu?

Posle objavljivanja kompromitujućeg video snimka koji je ozbiljno poljuljao austrijsku vladu, politička kriza se u toj zemlji širi, a žrtva bi mogao da bude i sam kancelar

  • 1

Predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka zakazao je za ponedeljak 27. maja glasanje o poverenju kancelaru Sebastijanu Kurcu, koji je, prema pisanju svetskih medija, znatno izgubio moć nakon ostavke koalicionog partnera Hajnc Kristijana Štrahea iz Slobodarske partije (FPO).

Sobotka, koji je kao i Kurc član Narodne stranke desnog centra, predložio je u utorak da se predlog o glasanju o poverenju prouči nakon nedeljnih evropskih izbora "radi mirne rasprave utemeljene na činjenicama".

RASPALA SE KOALICIJA

Pošto se u subotu raspala koalicija desnice i krajnje desnice nakon objavljivanja spornog video snimka koji je kompromitovao Štrahea i Gudenusa, posle kog je austrijska vlada ozbiljno uzdrmana, politička kriza u Austriji se širi i sada preti kancelaru Sebastijanu Kurcu (32).

Austrijski ministar unutarnjih poslova Herbert Kikl, iz krajnje desne Slobodarske stranke (FPO), izjavio je da će njegova stranka, koja se nalazi pod salvom kritika zbog skandala svog bivšeg šefa, podržati izglasavanje nepoverenja kancelaru.

Kurc je u ponedeljak smenio ministra Kikla, nakon čega su svi ministri iz FPO-a dali ostavke.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA