≫ 

Da li će Štraheov snimak ubiti "dve muve jednim udarcem" ili je to ipak samo "jeftin špijunski film"?

Hans Kristijan Štrahe podneo je ostavku, a snimak koji su objavili nemački mediji može da ima značajan uticaj na rezultate izbora za Evropski parlament

  • 2

Video-snimak koji su objavili nemački mediji, a na kom se nalazi austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe i dalje drma politički vrh te zemlje. Austrijski parlament glasaće u ponedeljak o poverenju kancelaru Sebastijanu Kurcu, a skandalozan snimak imaće, smatraju analitičari, dalekosežne posledice i na partije širom Evrope.

Sa jedne strane, piše "Raša tudej", snimak je prepušten u ruke vladajućim partijama širom Evrope, sa druge strane snimak je donekle napad na Rusiju.

- Sa takvim snimkom dobro se igraju partije širom Evrope, a uključen je još jedan element jer će sada moći da ubiju dve muve jednim udarcem: snimak ide na štetu populizma u Evropi generalno i naravno na štetu Rusiji - rekao je Piter Šulc, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Gotingenu.

Hajnc Kristijan Štrahe, Foto: Tanjug/AP

Kako kaže, jačanje desnice bila je ozbiljna pretnja "mejnstrim" partijama u mnogim zemljama, tako da se ovaj snimak, odnosno napad, račva na dve strane.

Trenutak u kom je snimak objavljen je čudan, piše "Raša tudej". Međutim, on ostavlja i dalje prostor doskorašnjoj Štraheovoj partiji FPO da se reformiše i oporavi pred septembartske izbore u toj zemlji koji su, kako smatra Šulc, mnogo važniji od izbora za Evropski parlament koji nam stižu ovog vikenda.

- To na kraju krajeva možda bude samo pojedinačni čin osvete - smatra Šulc.

Skandalozan snimak koji su nemački mediji objavili prošle nedelje prikazuje Štrahea zajedno sa visokorangiranim članom FPO Johanom Gudenusom kako razgovaraju navodno sa ženom, za koju se tvrdi da je nećaka jednog ruskog oligarha. Snimak je zabeležen na Ibici, a uz nešto više alkohola, razgovaraju o kampanji pred izbore 2017. godine.

Hju Bronson iz desničarske partije "Alternativa za Namačku" (AfD) rekao je za RT da snimak izgleda kao "jeftin špijunski film".

Evropski parlament Foto: Tanjug/AP

Dodaje i da evropski glasači nikada neće nasesti na snimak. Kako kaže, desničarske partije prilično su se jako ustremile na evropske izbore, te politička kriza u Austriji neće to promeniti.

- Curenje snimka će verovatno imati neke efekte, FPO će izgubiti određene glasove na izborima u nedelju, ali snimak neće imati baš toliko velike efekte kao što se neki nadaju da će imati na desni spektar političke agende - rekao je Bronson.

On čak, kako kaže, može da udari na partije establišmenta baš zbog načina na koji je video predstavljen.

- Mnogo votke, lepotice i novac za trošenje. Kuća na zabavno ostrvu na Mediteranu, dvojica moćnih muškaraca opijena i spremna za razgovor - sve ovo na nivou trećerazrednog špijunskog filma. Ne verujem da Evropljani i glasači mogu da nasednu na ovo - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Keke

    21. maj 2019 | 22:55

    Kako god bilo, švabama "tragovi smrde nečovještvom", uvek.

  • Olja trst

    21. maj 2019 | 22:47

    Jel beše snimak od pre godinu dve sad izdadje pred glasanja?uhmmmm...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA