≫ 

Bio je u misijama na Kosovu i BiH, a sada postaje Kurcov ministar odbrane: Ko je general Johan Luif i šta je govorio o ratovima na Balkanu?

Luif bio komandant misije Eufor, odnosno Althea

  • 1

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc odredio je ko će u prelaznoj vladi do prevremenih izbora popuniti mesta koja su ostala prazna izlaskom članova Slobodarske partije Austrije (FPO) iz vlade, a među njima je i zamenik načelnika Generalštava Vojske Austrije, general-pukovnik Johan Luif, koji ima iskustvo iz misija na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Prema pisanju bečkog dnevnika "Kronen cajtung", u prelaznoj vladi biće bivši predsednik Višeg suda Ekart Rac na mestu ministra unutrašnjih poslova, šef socijalnog resora biće nekadašnji šef sekcije Valter Peltner, a šefica kontrole leta "Austro kontrol" Valeri Hakl preuzeće Ministarstvo infrastrukture i saobraćaj, dok će ministar odbrane biti Luif. Rac je bio od 2012. do prošle godine predsednik Višeg suda Austrije, a sa funkcije otišao je u penziju.

Sebastian Kurc i Aleksandar van Belen

Foto: Tanjug/AP

Ministar odbrane biće iskusan vojnik, zamenik načelnika Generalštaba i šef Direkcije u Generalštabu. Njega je na visoku dužnost doveo nekadašnji ministar odbrane Hans Peter Doskocil, iako je bio blizak suprotnoj partiji.

Luif je službovao u mirovnim misijama na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, gde je bio i komandant misije Eufor/Althea.

Svojevremeno je izjavio kako je stanje na Kosovu mnogo jednostavnije nego u BiH. Rekao je kako je očekivao da će misija u BiH da bude lagana i ispunjena diskusijama o izborima i finansijama, međutim, to se nije dogodilo.

Johan Luif rođen je 12. jula 1959. godine u Burgenlandu. Od septembra 2017. bio je načelnik Direkcije Generalštaba u Federalnom ministarstvu odbrane, a od avgusta 2018. zamenik načelnika Generalštaba.

Zavšrio je Vojnu akademiju kao i kurs na Nacionalnoj akademiji odbrane u Beču 1991. godine.

O misiji na Kosovu i u Bosni i Hercegovini ne može se naći mnogo informacija. Tokom 2011. i 2012. godine bio je zamenik komandanta KFOR-a na Kosovu, a od 2014. do 2016. komandant EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Nakon povratka iz Bosne, vodio je Odeljenje za planiranje misija u tadašnjem Federalnom ministarstvu odbrane i sporta.

Oženjen je i ima dvoje dece.

LUIFOVO IMENOVANJE VEĆ NAIŠLO NA KRITIKE

Njegovo imenovanje već je naišlo na određena negodovanja.

Savez oružanih snaga je uputio otvoreno pismo predsedniku Austrije Aleksandru van der Belenu.

- Savez oružanih snaga oštro se protivi ovom predlogu. Razmeštanje podređenog načelnika Generalštaba na dužnost novog ministra može da bude neshvatljivo osoblju - piše u pismu, prenosi oe24.at.

Savez predlaže stručnjaka, nekoga ko je možda već penzionisani general jer se i u prošlosti pokazalo da taj neko može odgovorno da upravlja Ministarstvom odbrane i u teškim vremenima.

Sebastian Kurc i Aleksandar van Belen

Foto: Tanjug/AP

OSTALI MINISTRI

Ministarstvo za socijalna pitanja trebalo bi da preuzme Valter Peltner, koji je blizak opozicionoj Socijaldemokatskoj partiji (SPO).

On je pre svega ekspert za pitanja penzija, a ima i dobre odnose s dosadašnjom ministarkom Beate Hartinger Klajn, koja ga je kao savetnika dovela, iako je bio u penziji.

Za mesto ministra infrastrukture i saobraćaja u opticaju su dva imena, pri čemu je Valeri Hakl favorit.

Ona je od početka godine šefica "Austro kontrol", a pre toga je imala zapaženu karijeru u Austrijskoj železnici (OeBB).

Ukoliko ona ne dobije ovo mesto, onda bi Gerhard Girtlić mogao preuzeti ovo ministarstvo, a radi se o ekspertu za železnički saobraćaj koji je vodio do sada sektor saobraćaja u Ministarstvu infrastrukture.

Kancelar Kurc je najavio da će u prelaznu vladu dovesti eksperte, koji su visoki državni službenici, to jest imaju odlično znanje o resorima koje treba da vode.

(Telegraf.rs/Tanjug/Avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hari

    22. maj 2019 | 12:31

    On je figura kao i svi u Austriji, jer im je Angela gazda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA