≫ 

Nazivaju ga "belim Obamom", a Amerikanci lome jezik zbog njegovog prezimena: Ko je muškarac koji može da postane prvi gej predsednik SAD? (FOTO) (VIDEO)

Budidžek, koji smatra da je zemlji potrebna nova generacija lidera, postao bi prvi deklarisani gej predsednik SAD, ukoliko bi uspeo da osvoji nominaciju stranke a onda i pobedi Donalda Trampa

  • 5

Pit Budidžek (37), gradonačelnik Saut Benda u Indijani od 2012. godine, član je Demokratske partije koji je ušao u trku za predsednika SAD 2020. godine. Za neke demokratske birače, Batigejg ima sve što je potrebno kako bi ujedinio podeljenu američku naciju: mlad je, obrazovan i gej, bivši pripadnik vojske i ima iskustva u privatnom i javnom sektoru. Neki su ga čak uporedili i sa bivšim predsednikom Barakom Obamom, rekavši da je "najimpresivniji kandidat još od prvog afroameričkog predsednika".

Budidžek, koji smatra da je zemlji potrebna nova generacija lidera, postao bi prvi deklarisani gej predsednik SAD, ukoliko bi uspeo da osvoji nominaciju stranke a onda i pobedi Donalda Trampa.

Takođe, s obzirom da ima dve godine više od starosnog minimuma (35) koliko treba da ima kandidat za predsednika SAD, postao bi i najmađi predsednik kojeg je zemlja ikada imala.

Pete Buttigieg, Pit Budidžek

Pit ima samo 37 godina Foto: Tanjug/AP

- Ja pripadam generaciji koja upravo sada napreduje. Mi smo generacija koja je preživela školske pucnjave, koja je služila u ratovima nakon 11. septembra. I mi smo generacija koja će biti prva koja će napraviti manje od naših roditelja ako ne učinimo nešto drugačije - rekao je on nakon objavljivanja vesi da ulazi u izbornu trku.

Budidžek do sada je već zbunio Amerikance, jer niko ne zna kako da izgovori njegovo prezime, pa ga tako oslovljavaju različito: Budidžek, Butidžej ali i Batigejg.

Gradonačelnik Sau Benda, grada od 100.000 ljudi u Indijani, imenovan je od strane Baraka Obame na listi nadarenih mladih demokrata u intervjuu objavljenom u novembru 2016. godine.

Član Demokratske stranke otvoreno govori o svojoj hrišćanskoj veri i ističe posvećenost odvajanju crkve i države. Takođe, smatra da progresivci i demokrate "ne treba da se plaše da prizovu argumente koji su ubedljivi u pogledu toga zašto će vas hrišćanska vera usmeriti u progresivnom pravcu."

Pete Buttigieg, Pit Budidžek

Ne plaši se da Trampu izađe na crtu Foto: Tanjug/AP

Budžidžek je pre dva dana bio i gost Foks njuza, omiljene televizije predsednika Donalda Trampa, gde je govorio o svojoj kandidaturi, a rekao je i šta misli o aktuelnim dešavanjima u zemlji, kao što je zakon o skoro potpunoj zabrani abortusa u Alabami.

- Glavno pitanje je ko može da podvuče crtu. Ja verujem ženama i mislim da one treba da podvuku tu crtu - rekao je on.

Budidžek se već našao na udaru predsednika Trampa, koji je ismevao njegovu frizuru i njegov izgled, ali i njegovo prezime na skupovima ali i u tvitovima. Gradonačelnik je rekao kako ga to ne uznemirava.

- To je veoma efektan način da se privuče pažnja medija, ali mene nije briga. Moramo da se potrudimo da promenimo kanal ovog šoua koji je on kreirao - istakao je on u gostovanju na Foks televiziji.

Tramp nije propustio priliku da prokomentariše njegovo gostovanje na televiziji, rekavši da je gledao "Alfeda Njumana" (izmišljena maskota i dečak iz američkog humorističkog časopisa), kako upravo naziva i Budidžeka.

- Nešto veoma čudno se dešava na Foksu, veoma čudno. Jeste li videli ovog tipa prošle noći? Htela sam da ga gledam - ​​uvek morate da gledate konkurenciju, ako to možete tako da nazovete - rekao je Tramp.

 

Njegova popularnost je u porastu u poslednje vreme a mnogi kažu da je "najimpresivniji kandidat u smislu političkog talenta od bivšeg predsednika Baraka Obame".

- Mislim da je Pit najimpresivniji kandidat do sada u smislu samo sirovog političkog talenta u demokratskoj oblasti - izjavio je analitičar Brit Hume.

Kako je rekao, izgleda da o svemu ima nešto da kaže.

- Izgleda da mu je udobno na velikoj sceni - artikulisan je, čak i duhovit - dodao je on.

Pete Buttigieg, Pit Budidžet

Pit sa svojim suprugom Čestanom Foto: Tanjug/AP

Rođen je u Saut Bendu u Indijani, a diplomirao je na Harvardu. Na mesto gradonačelnika je od 1. januara 2012. godine. Tokom svog mandata kao gradonačelnik, služio je u mornarici u Avganistanu, a tada je priznao i da je gej. U braku je sa Čestanom Budidžekom od 2018. godine, a par ima dva psa.

VIDEO: Tramp nije hteo ni da pogleda Bila i Hilari Klinton na sahrani Džordža Buša starijeg

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RICINUS

    23. maj 2019 | 09:17

    Odvratno

  • Ra

    23. maj 2019 | 11:17

    Plodna I harmonicna porodica, imaju dva psa. Dobra preporuka za glasace!

  • Cika Velja

    23. maj 2019 | 09:17

    I kod njih najvaznija kvalifikacija postalo ucesce u ratu,a sposobni i normalni od toga beze!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA