Asanžov boravak u ambasadi Ekvadora koštao je 800.000 dolara, a evo kako je novac potrošen

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Hose Valensija je 11. aprila izjavio da je Asanžov boravak u ambasadi Ekvador koštao šest miliona dolara

  • 0

Boravak osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u ambasadi Ekvadora u Londonu koštao je 800.000 dolara, a ne šest miliona kako je ranije saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Ekvadora, saopštila je Državna kontrolna komisija Ekvadora.

Komisija u izveštaju navodi da je novac najviše potrošen na lekarske usluge, hranu, bezbednost i obezbeđivanje komunikacija Asanžu, prenosi TAS S.

U sedam godina koliko je Asanž proveo u ambasadi Ekvadora, potrošeno je 795.372 dolara i 71 cent, navodi Komisija.

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Hose Valensija je 11. aprila izjavio da je Asanžov boravak u ambasadi Ekvador koštao šest miliona dolara.

Kako je tada izjavio, 5,817 miliona dolara potrošeno je na Asanžovo obezbeđenje, dok je 400.000 dolara otišlo na lekarske usluge i 300.000 za pravne savetnike.

Džulijan Asanž FOTO:TANJUG/AP

Kako navodi agencija, ekvadorski zvaničnici još nisu pojasnili veliku razliku u brojkama koje su izneli ministar Valensija i Državna komisija.

Asanž je nakon sedam godina u ambasadi u kojoj je našao utočište, nedavno uhapšen i 1. maja je osuđen na 50 nedelja u zatvoru zbog kršenja uslova kaucije.

Protiv osnivača Vikiliksa ponovo je pokrenuta istraga o navodnom silovanju u Švedskoj, dok njegovo izručenje traže SAD zbog objavljivanja poverljivih dokumenata.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA