SAD optužile Asada da je ponovo koristio hemijsko oružje: "Ako je to istina, reagovaćemo brzo"

Stejt Department ima naznaka da je u napadu koriščen hlor

  • 4

Američki Stejt Department objavio je u utorak da imaju naznake da je vladajući režim Bašara al Asada koristio hemijsko oružje, uključujući i hlor, na severozapadu Sirije, te da će Vašington i njegovi saveznici reagovati brzo i na odgovarajući način.

- Nažalost, imamo naznake da je Asadov režim ponovo koristio hemijsko oružje, uključujući navodni napad hlorom na severozapadu Sirije 19. maja. Još uvek prikupljamo informacije o tom incidentu, ali ponavljamo naše upozorenje da će SAD i njegovi saveznici reagovati brzo i na odgovarajući način ako je Asadov režim koristio hemijsko oružje - saopštila je portparolka Stejt Departmenta Morgan Ortagus.

Ona je kazala da je navodni napad hemijskim oružjem deo oružane kampanje snaga sirijskog predsednika Bašara al Asada, te da se time krši primirje u pokrajini Idlib gde se nalazi nekoliko miliona civila.

- Napadi režima protiv zajednica na severozapadu Sirije moraju prestati. SAD ponavlja upozorenje, koje je predsednik Donald Tramp prvi put objavio u septemrbu 2018., da bi napad na demilitarizovanu zonu u Idlibu zapretio destabilizaciji regije - kaže se u saopštenju.

Za vreme Trampovog predsednikovanja SAD su dva puta bombardovale Siriju, u aprilu 2017. i u aprilu 2018., zbog navodnog korištenja hemijskog oružja od strane Asadovog režima.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    22. maj 2019 | 15:42

    Ми не знамо шта се дешава...али хлор,па хлор,па хлор...досадно.Као да постоји разлика између убиства хлором,бомбама или пиштољем...Убиством се не решава убиство,осим код примитиваца,тј.Американаца.

  • Edi

    22. maj 2019 | 13:01

    Ovi opet žedni krvi.Ima naznaka da ste vi, generalno, oboleli mentalno.Istorija će vas zapamtiti kao nekoga ko je ogrezao u želji da vlada svetom, metodama gorim od rimskih imperatora.

  • eks

    22. maj 2019 | 13:06

    Da li je to ono hemijsko oružje koje su Amerikanci "pronašli" kod Sadama Huseina ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA