"Sotonina majka" ubila više od 250 ljudi u krvavim napadima na Šri Lanki: Ovaj eksploziv je omiljen među teroristima Islamske države

Iako je očigledno da je ISIS odigrao ulogu u pripremi napada na Šri Lanki, istražitelji još uvek žele da otkriju koliko su ove veze čvrste

  • 0

Mesec dana nakon smrtonosnih terorističkih napada na Šri Lanki, gde je ubijeno više od 250 hrišćana koji su slavili Uskrs, istražitelji su otkrili da bombe koje su korišćene pokazuju da su napadači imali direktan kontakt sa teroristima ISIS-a, piše RT.

Bombe koje su eksplodirale u tri crkve i tri hotela širom Šri Lanke 21. aprila su napravili lokalni džihadisti iz grupe NTJ, a koji su iskoristili stručnost ISIS-a, ističu istražitelji za AFP.

Zbog velike razarajuće snage koju ima ovaj eksploziv TATP, militanti ISIS-a ga nazivaju "Sotonina majka".

Prilikom brojnih terorističkih napada korišćena su slična sredstva, a tu spadaju i bombaški napadi u Parizu iz 2015. i napad u Briselu 2017. godine.

Iako je očigledno da je ISIS odigrao ulogu u pripremi napada na Šri Lanki, istražitelji još uvek žele da otkriju koliko su ove veze čvrste.

Pre krvavog terorističkog napada na Šri Lanki, indijske i američke obaveštajne agencije su obavestile vlasti da bi moglo da dođe do napada, ali oni očigledno nisu reagovali na informacije, piše RT.

JEDNOSTAVNA IZRADA EKSPLOZIVA

Sastojci potrebni za izradu eksploziva TATP mogu se kupiti u svim bolje opremljenim farmaceutskim prodavnicama i apotekama, a jedan naučnik je rekao kako je njegova priprema jednostavna poput pečenja kolača, prenosi Index.hr.

Ključni sastojak takvih eksploziva je triacetni triperoskid, skraćenog naziva TATP, koji dolazi u obliku kristalnog praška, objasnio je Molins.

Sastojak je vrlo lako izraditi, teško ga je uočiti, a izrazito je nestabilan. Dovoljan je tek lakši udarac kako bi TATP eksplodirao snagom 80 odsto jačom od prosečnog TNT eksploziva, zbog čega je među teroristima koji ga izrađuju dobio nadimak "Sotonina majka".

- TATP se može lako pripremiti u podrumskoj laboratoriji, koristeći lako dostupne materijale. Prilikom pripreme, lako se možete dići u vazduh - piše portal GlobalSecurity.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA