"Ovo je samo početak dugog i krvavog rata": Upozorenje UN za Libiju, ugrožen ceo Mediteran

Ukoliko se nešto ne preduzme, moglo bi da dođe do stanja "haosa svih protiv svih ili podele zemlje", upozorava izaslanik Salam.

  • 4

UN-ov izaslanik za Libiju Gašan Salam upozorio je da je bitka za Tripoli "samo početak dugog i krvavog rata". Salam je pozvao da se odmah nešto preduzme kako bi se prekinuo transport oružja sukobljenim stranama u Libiji, odnosno u bici za glavni grad Tripoli, koja traje od početka aprila, prenosi BBC.

Govoreći pred Savetom bezbednosti UN-a, Salam je upozorio da bi se sukob mogao razviti u stanje "haosa svih protiv svih ili podele zemlje".

- Nisam Kasandra (lik iz Homerove Ilijade), ali nasilje u okolini Tripolija samo je početak dugog i krvavog rata na južnim obalama Mediterana, čime se ugrožava bezbednost libijskih suseda, a i šire... Ugrožen je ceo Mediteran - rekao je Salam.

Dodao je da bezbednosni vakuum koji je nastao borbama za Tripoli, već iskorišćavaju Islamska država i Al Kaida, kao i da se oružje iz drugih zemalja "sliva sa svih strana". Ogranak Islamske države u Libiji već nekoliko puta je, poslednjih meseci, izveo napade na jugu zemlje.

OBE STRANE DOBIJAJU TEŠKO NAORUŽANJE OD STRANIH ZEMALJA

- Evidentno je kršenje embarga na oružje, što je prikazano i na televiziji, isporukom velikih količina oružja i oklopnih vozila snagama lojalnim Vladi nacionalnog jedinstva (GNA). Oružje u Tripoli dolazi nakon ranijih i kontinuiranih isporuka zabranjenog modernog naoružanja Libijskoj nacionalnoj armiji (LNA) - rekao je Salam.

Eksplozija bombe u Tripoliju, Libija Foto: Profimedia/Corbis

I dok Haftarove snage navodno dobijaju oružje i oklopna vozila od Jordana, Seražova vojska se snabdeva od Turske. Lokalne internet stranice, sklone Kalifi Haftaru, objavile su snimke jordanskih oklopnih vozila kojima se snabdeva Haftarova četa, prenosi AFP. U isto vreme, vlada iz Tripolija obelodaniila je fotografije svežih pošiljki turskih oklopnih vozila.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova negiralo je te spekulacije, rekavši za BBC ne zna ni za kakve pošiljke oružja u Libiju.

Podsetimo, nakon što je brzo i bez većih problema došla do južnih predgrađa Tripolija, Libijska nacionalna armija maršala Kalife Haftara naišla je na žestok otpor snaga odanih međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva (GNA), na čelu s premijerom Fajezom al-Seražom. Snage GNA pružile su žestok otpor pokušavajući da razbiju Haftarovu opsadu.

HAFTAR OČEKIVAO BRZU POBEDU, ALI JE ZAPEO NA PERIFERIJAMA

Borbe i dalje traju, pobednika još nema na vidiku, ali jedna stvar je jasna - Haftarov plan da brzo i odlučno zauzme prestolnicu i tako preuzme kontrolu nad zemljom i stavi međunarodnu zajednicu pred svršen čin, definitivno je propao.

Halifa Haftar, Khalifa Haftar Foto: Profimedia/Abaca Press

U sukobima između snaga Kalife Haftara i njegovih protivnika poginulo je najmanje 510 osoba, a više od 2.000 je ranjeno, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Prema podacima UN-a, zbog sukoba i bombardovanja više od 75.000 ljudi je raseljeno iz svojih domova. 

Zatvorene su škole, porodice su razdvojene na suprotnim stranama linije borbe, a učestale su i nestašice struje. Reč je o najvećem sukobu nakon Gadafijevog svrgnuća 2011. godine.

Naznake haosa na koje UN-ov izaslanik upozorava, već su vidljive. Napadači su tako pre nekoliko dana sabotirali vodovodnu mrežu i prekinuli dotok vode u Tripoli, grad s više od dva miliona stanovnika.

GNA je za to optužila grupu izgrednika koja je navodno odana Haftarovoj LNA, što su, pak, ovi demantovali.

U međuvremenu je problem snabdevanja vode Tripolija i okoline rešen, javlja Gardijan, a UN je saopštio da se radi o mogućem ratnom zločinu.

(Telegraf.rs/  Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MRK

    22. maj 2019 | 20:03

    Tamo ratuju nato francuzi protiv nato amera.

  • Cika Velja

    22. maj 2019 | 16:38

    Neka vrate Gadafija na vlast,i bice kao sto je nekad bilo...malo morgen!!!

  • ЋупричанинSWE

    22. maj 2019 | 20:32

    Нема шансе да је Јордан!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA