Najavljuju se tužbe protiv Kurca zbog njegovih optužbi o skandaloznom snimku sa Ibice

Skandalozne izjave kancelara na račun opozicione SPO i bivšeg savetnika ove stranke Tala Silberštajna imaće sudski epilog, tvrde socijaldemokrate

  • 1

Opoziciona Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) namerava da tuži kancelara Sebastijana Kurca zbog toga što je, kako navode, u više navrata optužio ovu stranku da stoji iza kompromitujućeg snimka sa Ibice, posle kog je austrijska vlada ozbiljno poljuljana.

- Skandalozne tvrdnje kancelara koji je u više navrata u javnim nastupima optužio stranku SPO da ima veze sa snimkom na kojima su Štrahe i Gudenus sa navodnom nećakom ruskog tajkuna na Ibici, imaće sudske konsekvence. Čak i kada je u nedelju govorio o vanrednim parlametarnim izborima, Kurc je spomenuo bivšeg savetnika naše stranke Tala Silberštajna - rekao je jedan od najuticajnijih ljudi SPO Tomas Drozda, a prenosi "Kronen Cajtung".

Drozda je dodao i da je smeštanje Socijaldemokratske partije u ovaj kontekst krajnje skandalozno i narušava ugled kako stranke, tako i austrijske opozicije opozicije, dodaje "OE24".

Podsetimo, Kurc je pre nekoliko dana istakao kako ne veruje da iza snimka sa Ibice stoje strane obaveštajne službe, već da je ceo slučaj "zakuvan u domaćoj kuhinji", u režiji opozicije.

Hajnc Kristijan Strahe, afera Foto: Printskrin Twitter/Süddeutsche Zeitung ‏

- Ne isključujem mogućnost da će Štrahe krivično odgovarati zbog ovoga što je učinio. Nisam siguran da strane službe stoje iza ovog skandala, jer me sve ovo podseća na Tala Silberštajna, koji je radio kampanju za SPO. Verujem da on stoji iza toga - optužio je Kurc, ne želeći da daje više informacija o tom čoveku.

Cela afera počela je krajem prošle nedelje kada je na internetu isplivao snimak doskorašnjeg zamenika kancelara Hajnc Kristijana Štrahea, koji je u režiji sa šefom poslaničkog kluba FPO Johanom Gudenusom, ponudio državne poslove navodnoj nećaki ruskog bogataša u zamenu za finansijsku pomoć stranci Slobodarskoj partiji (FPO).

SRPSKI ZET PODNEO OSTAVKU ODMAH POSLE ŠTRAHEA

Posle vicekancelara i lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijana Štrahea, i potpredsednik te desničarske stranke i šef njenog poslaničkog kluba Johan Gudenus podneo je ostavku na sve političke funkcije.

Gudenus je, inače, oženjen Srpkinjom Tajanom i negovao je navodno tesne veze s rukovodstvom Republike Srpske, gde se i oženio. Tajana je, prema tvrdnjama austrijskih medija, prisustvovala te večeri na Ibici zajedno sa suprugom i Štraheom kada je snimak nastao.

Johan Gudenus je bio potpredsednik vladajuće FPO, a ranije je obavljao funkciju zamenika gradonačelnika Beča. Poznat je kao austrijski političar koji neguje odlične veze sa Srbima, a tako i Srbijom i RS, odakle mu je supruga poreklom.

Zamenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus (40) i njegova izabranica, prelepa Banjalučanka Tajana Tajčić (20). Foto: Guliver/Brad Barket/Getty Images

Takođe Gudenus je bio i redovan gost na Svetosavskom balu u Beču. FPO je, ujedno, i jedina stranka koja je Srbima omogućila da se politički angažuju i to ne na najnižem nivou, kao što su opštinski odbori, već je stranka koja je postavila prvog srpskog poslanika u bečkom parlamentu.

DA LI ĆE AUTRIJSKI PARLAMENT IZGLASATI NEPOVERENJE SEBASTIJANU KURCU?

Predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka zakazao je za ponedeljak 27. maja glasanje o poverenju kancelaru Sebastijanu Kurcu, koji je, prema pisanju svetskih medija, znatno izgubio moć nakon ostavke koalicionog partnera Hajnc Kristijana Štrahea iz Slobodarske partije (FPO).

Sobotka, koji je kao i Kurc član Narodne stranke desnog centra, predložio je u utorak da se predlog o glasanju o poverenju prouči nakon nedeljnih evropskih izbora "radi mirne rasprave utemeljene na činjenicama".

(Telegraf.rs/Kronen cajtung/OE24)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA