≫ 

Demokrate traže opoziv Trampa: Predsednik SAD-a umešan umešan u slučaj zataškavanja?

Ozbiljne optužbe na račun predsednika SAD

  • 0

Dok sve više Demokrata u američkom Kongresu traži da se smesta pokrene postupak opoziva predsednika SAD, predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi optužila je Trampa da je umešan u "slučaj zataškavanja".

Obraćajući se novinarima nakon sastanka demokrata na Kapitol Hilu, Pelosi je rekla da niko nije iznad zakona, ujključujući predsednika SAD, te dodala: "Mi verujemo da je predsednik SAD uključen u slučaj zataškavanja".

Pelosi je ovu izjavu, kako prenosi Rojters, dala sat vremena pre zakazanog sastanka u Beloj kući gde će ona i drugi lideri Kongresa razgovarati sa američkim predsednikom o daljem razvoju infrastrukturnih projekata u zemlji.

Zahtevi za opoziv Trampa su sve brojniji, naročito nakon odbijanja bivšeg pravnog savetnika Bele kuće Dona Mekgana da se, usprkos obavezujućem pozivu Predstavničkog doma za svedočenje u vezi sa Malerovom istragom o opstrukciji pravde, da se pojavi na kongresnom saslušanju. To je uticalo na mnoge demokrate, koji su ionako naginjali pokretanju postupka opoziva, da to sada jasno i izgovore.

Neke druge visoko rangirane demokrate, među kojima je i predsedavajuća Predstavničkog doma Pelosi, nisu, međutim, tome naklonjeni, već smiruju strasti i trude se mesecima da zadrže zahteve većeg broja mladih demokratkih predstavnika da se pokrene postupak za opoziv predsednika.

donald tramp, melanija tramp, bela kuća, uskrs, proslava, deca, mališani Foto: Tanjug/AP

- Mnogi od nas smatraju da bi nam postupak impičmenta barem dao više mogućnosti da sprovedemo svedočenja pred Kongresom. Mi samo tražimo način kako da dođemo do istine - rekao je demokratski kogresmen Mark Pokan za američku TV mrežu MSNBC.

Tramp je danas odgovorio na ove optužbe i poručio da je njegov rad transparentan, da se nikad nije bavio zataškavanjem i da demokrate nemaju osnova za svoje optužbe.

On je na svom Tviteru napisao: "Kao što dugo ukazujem, a sada je to i potvrđeno, ovo je lov na veštice uperen protiv Republikanske partije i mene, a druga strana je izazvala problem, a ne mi!".

Tramp je danas poručio i da demokrate moraju da se opredele da li žele da sporovode istragu ili da sarađuju sa njim na prioritetnim projektima za SAD, navodi agencija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA