≫ 

Austrija dobila prelaznu ekspertsku vladu, ministri položili zakletvu

Popunjena mesta koja su bila upražnjena posle odlaska članova FPO

  • 0

Novi ministri u prelaznoj vladi Austrije položili su danas zakletvu, a u njoj se, na mestima koja su ostala upražnjena posle povlačenja članova iz redova Slobodarske partije Austrije (FPO), nalaze sada stručnjaci.

U novoj, prelaznoj austrijskoj vladi, Ministarstvo odbrane vodi vojno lice, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Austrije general pukovnik Johan Luif, koji je, inače, bio u međunarodnim misijama na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Njega je, kao i druge eksperte - visoke državne službenike, predložio kancelar Sebastijan Kurc.

Ministar odbrane je iskusan vojnik, zamenik načelnika Generalštaba i šef Direkcije u Generalštabu.

Njega je na visoku dužnost u Generalštab doveo nekadašnji ministar odbrane Hans Peter Doskocil, inače socijaldemokrata, iako je Luif uvek važio za osobu bliskoj Narodnoj partiji (OVP), koju vodi Kurc.

VAN DER BELEN: ZNATE I SAMI ŠTA ZNAČI DEMOKRATIJA

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen, pred polaganje zakletve novih ministara, ukazao je da zbog vanredne situacije u kojoj se nalazi zemlja želi da novim članovima vlade da par saveta i smernica.

Sebastian Kurc i Aleksandar van Belen Foto: Tanjug/AP

- Podsetio bih vas na čemu se oslanja demokratija. Demokratija znači traženje većina uz zaštitu manjina, zbog čega je potreban stalni dijalog, uspostavljanje poverenja i spremnost na kompromis u cilju zajedničke dobrobiti. Demokratija ne znači nametanje svog stava. Politika je zanat koji zahteva poštovanje prema drugima - rekao je predsednik.

Van der Belen je poseban akcenta stavio na EU.

- Ujedinjena Evropa je najbolja ideja koju smo Evropljani ikada. Nemojte to zaboraviti i dajte doprinos toj ideji, kako bi Austrija imala konstruktivnu ulogu u EU, i aktivno učestvovala u potrebnim reformama - poručio je on.

KO JE JOŠ U PRELAZNOJ VLADI?

U prelaznoj vladi su i bivši predsednik Višeg suda Ekart Rac na mestu ministra unutrašnjih poslova, šef socijalnog resora biće nekadašnji šef sekcije Valter Peltner, blizak opozicionoj SPO, a šefica kontrole leta "Austro kontrol" Valeri Hakl preuzeće Ministarstvo infrastrukture i saobraćaj, a ministarstvo sporta i državne uprave, koje je vodio Hajnc Kristijan Štrahe pripalo je Julijani Bogner-Štraus, koja je već na dužnosti kao ministarka za pitanje žena, a vicekancelar je postao ministar finansija Hartvig Leger.

Na mestu šefice diplomatije ostala Karin Knajsel, koja je došla u vladu preko FPO, ali ne kao članica, već kao nezavisni kandidat.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA