Bivši špijun otkrio ko stoji iza videa koji je srušio Štrahea i uzdrmao austrijsku političku scenu

Nakon skandala na Ibici, sve više detalja pojavljuje se u javnosti

  • 0

Politička bura u Austriji ne smiruje se ni skoro nedelju dana nakon skandala na Ibici, zbog kog su vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe i njegov saradnik Johan Gudenus podneli ostavke. Njihove političke karijere došle su do kraja za samo jedan dan, a javnost se pita ko stoji iza video snimka koji je srušio lidera Slobodarske partije Austrije (FPO)?

Nakon snimka sa Ibice na kojem se vidi kako Štrahe i Gudenus razgovaraju sa ženom, za koju se tvrdi da je nećaka jednog ruskog oligarha, o kampanji pred izbore 2017. godine, sve više detalja pojavljuje se u javnosti. Njoj je Štrahe obećao državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci, uz zaobilaženje kontrolnih organa, posebno finansijskih.

Javnost se pita kako je video isplivao i ko je "smestio" lideru FPO? Kako je Bild.de preneo, posrednici su navodno video pokušali da prodaju za iznos od sedam cifara - ali bezuspešno.

Hajnc Kristijan Štrahe, Foto: Tanjug/AP

U sredu uveče na televiziji Oe24.tv prikazana je specijalna emisija posvećena ovom skandalu. Gost je bio eskpert za bezbednost Saša Vandel, koji je godinama radio kao špijun.

On je rekao da su bečki advokat Ramin M. persijskog porekla, i austrijski detektiv Julian H. organizovali klopku i snimili video.

U intervjuu Vandl, koji je bio nekadašnji šef detektiva Juliana, kaže da ga je obučio i da video sa Ibice jasno nosi "njegov rukopis".

- To sam primetio čim sam pogledao snimke - rekao je Vandel, dodajući da se Julian H. Štraheu i njegovoj desnoj ruci Johanu Gudenusu predstavio kao biznismen iz Minhena "Julian Taler".

Julian u Minhenu ima detektivsku agenciju i živi u Beču.

Zamenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus (40) i njegova izabranica, prelepa Banjalučanka Tajana Tajčić (20). Foto: Guliver/Brad Barket/Getty Images

- Julian je krivično gonjen i osuđen, i bio je umešan u privrednu špijunažu kod firme Plaser i Tojrer - dodao je Vandel.

Prema njegovim rečima, Julian je prijatelj sa bečkim advokatom koji je dogovorio prvi sastanak sa Gudenusom.

Troškove proizvodnje video snimka koji je srušio čelnike FPO Vandel je procenio na oko 600.000 evra.

Prema njegovim rečima, video snimci su ponuđeni za više od miliona evra i on smatra da iza svega stoji "politički nalogodavac".

Vandel je rekao i da je "navodna nećaka sa snimka bila iz Rusije ili Letonije".

- Takav pristup je čest - rekao je Vandl. Ono što stručnjake čini tako sumnjivim je nedostatak pregleda mamaca.

- Proverio sam sve kontakte. To bi bila jednostavna provera. U svakom slučaju, sa ovom zlokobnom ženom, brzo bi se shvatilo da to nije nećaka oligarha - rekao je stručnjak.

Inače bečki advokat je poznat i po tome što je već 2015. nudio savetnicima bliskim Socijaldemokratskoj partiji (SPO) i Narodnoj stranci (OVP) video snimke na kojima je navodno Štrahe sa ilegalnim supstancama.

Taj video materijal nikada nije uspeo da unovči, jer je tražio prevelike svote, prenose austrijski mediji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA