≫ 

"Smrtonosna kapsula" izložena na Bijenalu u Veneciji: Tvorac predstavio mašinu za eutanaziju 21. veka (FOTO)

Mašina će biti izložena za posetioce narednih šest meseci, pre nego što će biti isporučena u Švajcarsku, gde će prvi put biti upotrebljena

  • 4

Na 58. Bijenalu u Veneciji (najstarija međunarodna izložba vizuelne umetnosti), predstavljen je "Sarko" (Sarco), samoubilačka kapsula (komora). U nju je ugrađen i sanduk koji odgovara ekološkim standardima, piše RT.

Veliki broj posetilaca je zagledao ovu spravu koja je ime dobila od sarkofaga, a koja je opisana kao "elegantna i prenosiva mašina, koja je napravljena pomoću 3D štampača". Autor ove sprave kaže da bi mogla da "pomogne pri samoubistvu u 21. veku", odnosno prilikom eutanazije.

Tvorac ove mašine je australijski humanista, autor i zagovornik eutanazije Filip Nički, čiji su prethodni izum koristile čak četiri osobe kako bi izršile samoubistvo putem smrtonosne injekcije.

- Ovo je najvažniji dan u vašem životu, dan kada umirete. To je nešto što ne treba skrivati, što bi trebalo da bude elokventno i lepo - rekao je on.

Glavne karakteristike Sarka su prvi put reklamirane 2017. godine i uključuju elektronski upitnik kako bi bili sigurni da ste dovoljno zdravi da možete da odlučite da li želite da umrete.

Nakon što osoba prođe test, dobiće instrukcije za početak eutanazije. Sarko onda počinje da pumpa azot u kapsulu koji počinje da menja kiseonik, a onda se stvara napeti osećaj, pre nego što osoba premine.

Poklopac ove sprave je providan pa autor ističe da osoba može da umre uz pogled na određeno mesto, piše RT.

Za one koji se predomisle u poslednjem trenutku postoji i dugme za zaustavljanje i otvor za izlazak, što kreatori ističu da ovaj proizvod čini bezbednim.

Mašina će biti izložena za posetioce narednih šest meseci, pre nego što će biti isporučena u Švajcarsku, gde će prvi put biti upotrebljena.

(Telegraf.rs/RT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    24. maj 2019 | 06:31

    Боже мили, која будалаштина!!!!!!

  • Andrijana

    24. maj 2019 | 22:10

    Strasno .Kao prvo i kao poslednje samoubistvo je najveci greh a meni je ova kapsula ravna tome.Poslednja vremena su dosla...Samo Gospod daje i oduzima zivot .Niko nema pravo na to ni sebi ni drugome .

  • Laki

    24. maj 2019 | 20:42

    Bas lepa spravica za uzivanje ,najbolje da je TVORAC proba na sebi kao dokaz da je sve ispravno. Ziveli......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA