≫ 

Bocvana ukinula zabranu ubijanja slonova

Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) navodi kako su slonovi uništili useve, narušili izvore vode, pa čak i usmrtili ljude

  • 2

Bocvana je ukinula petogodišnju zabranu lova na slonove, a kao razlog za tu odluku je navela porast sukoba između tih divljih životinja i lokalnog stanovništva. Ova afrička država je 2014. uvela zabranu lova kako bi sprečila krivolov, ali porast broja tih životinja nakon uvođenja zabrane je počeo da bude problem za stanovništvo tog područja.

Lokalni mediji su javili kako je u Bocvani, u kojoj se nalazi oko 130.000 slonova, ukinuta zabrana lova uvedena pre pet godina, jer su uništavali poljoprivredna područja.

Predstavnici vlasti o ukidanju zabrane razgovarali su s predstanicima nevladinih organizacija i turističkih operatera, prenosi Anadolija.

Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) navodi kako su slonovi uništili useve, narušili izvore vode, pa čak i usmrtili ljude.

Ministri u Bocvani su još u februaru predložili da se ukine zabrana ubijanja slonova jer smatraju kako ih ima previše, kao i da su postali opterećenje za ekosistem te države. Pored toga, predložili su otvaranje pogona za konzerviranje mesa slonova kako bi se od njega mogla praviti hrana za kućne ljubimce.

Ministarstvo smatra kako u zemlji ima previše slonova i da oni opterećuju ekosistem, zbog čega dolazi do sve više sukoba između lokalnog stanovništva i tih životinja. Ali, sa tim nisu saglasni svi u ministarstvu. Neki su upozorili da se broj slonova povećao upravo zbog zabrane ubijanja slonova te da bi se njihov broj sa ponovnom dozvolom lova mogao drastično smanjiti.

Nedavna istraživanja su zaista pokazala kako slonovi u Bocvani putuju na sve udaljenija područja i tako priširuju svoju teritiriju. Otisitve Tirojamodimo, direktor Odeljenja za divlje životinje i nacionalne parkove, rekao je da se to događa iz više razloga, a jedan od njih su klimatske promene.

- Čim se smanji količina padavina sve je manje vegetacije pa slonovi, kako bi došli do hrane i vode, emigriraju izvan svog prirodnog staništa - javlja Si-En-En, a prenosi portal Indeks.

- Istina je da se broj slonova povećao, ali se istovremeno povećala i ljudska populacija. Razvoj infrastrukture i izgradnja novih naselja takođe uzrokuje migraciju slonova - dodao je.

Konzervatori upozoravaju da bi ova vrsta mogla izumreti ukoliko ne bude zaštićena. Smatra se da je u Africi pre evropske kolinizacije bilo čak 20 miliona slonova, a do 1979. godine ih je ostalo samo 1,3 miliona. Prema prvom velikom popisu slonova iz 2016. godine, populacija slonova se između 2007. i 2014. smanjila za najmanje 30 odsto, prenosi Politika.rs.

VIDEO: Najpoznatije sirotište za slonove ima svoje jaslice, vrtić i dvorište za igru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA