Tereza Mej je oduvek imala zapaljive stavove, a svet će je pamtiti po ove 4 kontroverzne odluke (FOTO)

Partijski kolega nazvao ju je "ženom teškom kao crna zemlja", misleći da ga niko ne čuje. Ona se do današnjeg dana ponosila tim opisom

  • 1

Britanska premijerka Tereza Mej saopštila je da će podneti ostavku 7. jula. Na ovaj potez su je primorali članove njene stranke, uključujući i članove vlade, nezadovoljni obnovljenim sporazumom sa Evropskom unijom o Bregzitu koji je Mejova predstavila.

Mej je potvrdila da je obavestila kraljicu Elizabetu II o svojoj odluci da podnese ostavku, izražavajući žaljenje što nije uspela da osigura sporazum o Bregzitu.

Kako je rekla, u pitanju je "stvar dubokog ličnog žaljenja" što nije mogla da postigne dogovor oko Bregzita i naglasila je da njen naslednik mora težiti konsenzusu u parlamentu i da će to biti moguće samo ako su sve strane spremne na kompromis.

Tereza Mej postala je druga premijerka u istoriji Britanije, ali za razliku od njene prethodnice Margaret Tačer, došla je na vlast bez pobede na izborima 2016. godine.

Partijski kolega nazvao ju je "ženom teškom kao crna zemlja", misleći da ga niko ne čuje. Ona se sada ponosi tim opisom. Ostali je opisuju kao "rigidnu" i "nefleksibilnu".

Theresa May Foto: Tanjug/AP

Tokom svoje karijere na mestu premijera, Tereza Mej je zapamćena po mnogim oštrim potezima koji su često umeli da budu kritikovani. Ideje o Bregzitu svakako su bile presudne za donošenje ostavke, a i pre nego što je postala premijer imala je nekoliko krajnje kontroverznih stavova.

GRANICA ZARADE ZA STRANE DRŽAVLJANE

Granica godišnje zarade od 40.000 evra, odnosno da građani koji nisu rođeni u Velikoj Britaniji moraju da imaju tolika primanja, okarakterisana je kao diskriminatorna, a peticiju protiv tih mera potpisalo je više od 100.000 građana. U tim pravilima navedeno je da će imigranti koji su došli izvan područja Ujedinjenog kraljevstva biti deportovani nazad u svoju zemlju čak i ako su tu živeli duže od pet godina. Inače, prosečna godišnja zarada u Ujedinjenom Kraljevstvu iznosi oko 30.000 evra.

Theresa May Foto: Tanjug/AP

Mnogi su bili u strahu da bi takva politika mogla da dovede do toga da Britanci izgube mnogo radnika, naročito u oblasti obrazovanja, dobrotvorniih organizacija i preduzetništva.

KOMBIJI SA BILBORDIMA KOJI PORUČUJU MIGRANTIMA DA IDU ODAKLE SU DOŠLI

Dva kombija svojevremeno su kružila Velikom Britanijom sa natpisom: "Idite kući ili ćete biti uhapšeni", a ta poruka bila je usmerena protiv imigranata bez dokumenata.

Ovakvu odluku mnogi su kritikovali kao šovinističku i neosnovanu, dok su konzervativci i istomišljenici Tereze tvrdili da ne vide nikakav problem u tome.

Theresa May Foto: Tanjug/AP

- Ne vidim ništa loše u tim porukama. Oni koji nemaju osnova za boravak u ovoj zemlji, treba da idu odavde. To treba reći svim ljudima koji su nelegalni ovde - rekao je tada ministar za imigracije Mark Harper.

Ovakve poruke kasnije je zabranila Uprava za standarde oglašavanja.

MEJ JE OPTUŽILA POLICAJCE DA SU RASISTI I DA ĆE OSLABITI MOĆ POLICIJE

Tereza Mej je u govoru 2014. godine optužila policiju da su vršili prekomernu upotrebu sile prema osobama drugačije boje kože i da je to najgori oblik diskriminacije.

Međutim, mnogi su verovali da njena kritika nije utemeljena, kao i da te tvrdnje nemaju veze sa brigom sa manjine koje žive na tlu Velike Britanije, već da je to namerno radila kako bi ponižavala policiju i kako bi oslabila moć ove institucije, što je naišlo na mnogobrojne osude.

Theresa May Foto: Guliver/Andrew Parsons-Pool/Getty Images

Mej je tada najavila da će okončati svoje automatsko pravo da upiše policijske službenike kao članove, kao i da će uvesti još neke reforme.

- Zakonske odredbe o policiji donete su u parlamentu i isto tako u parlamentu mogu biti promenjene - istakla je.

UKIDANJE ZAKONA O LJUDSKIM PRAVIMA

Tereza Mej je svojevremeno izrazila gnušanje prema evropskim dokumentima o ljudskim pravima.

- Svi mi znamo te priče o ljudskim pravima. Narko dilera ne možemo da pošaljemo u zatvor zato što u tom slučaju ne bi mogao da izdržava ćerku koju ima kod kuće? Pljačkaš ne može da ide u zatvor zato što ima devojku? Ilegalni imigrant ne može da bude deportovan zato što je imao mačku, kućnog ljubimca kog nije mogao da ostavi ovde - podrugljivo se zapitala u jednom njenom izlaganju 2011. godine.

Theresa May Foto: Tanjug/AP

Laburisti su je optuživali da se na taj način služi jeftinim trikovima da bi na uštrb ljudskih prava pokupila što više političkih poena, jer pojedini građani vole zapaljvu retoriku.

Najpre je, dakle, izrazila lični stav da Britanija treba da se povuče iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, ali je kasnije rekla da takav stav neće zastupati kao premijerka zbog izostanka podrške u parlamentu. Mnogi su ovo videli kao primer njenog pragmatizma.

Video: Zastala joj knedla u grlu, briznula u plač, pa pobegla: Tereza Mej podnela ostavku

(Telegraf.rs/Independent)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA