Homofobija i transfobija postala krivična dela u Brazilu, nakon što je 141 LGBT osoba ubijena od početka ove godine

Krivična dela homofobije i transfobije ubuduće će biti kažnjavana po odredbama zakona o rasizmu

  • 1

Vrhovni sud u Brazilu odlučio je da se homofobija i transfobija tretiraju kao krivična dela, a za tu odluku glasalo je šest od 11 sudija. Diskriminacija homoseksualaca, lezbejki i transrodnih osoba izjednačena je sa krivicnim delom rasizma, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

- Ova odluka će zaista zaštititi zajednicu koja je stalno na meti napada - tvrde brazilski LGBT aktivisti.

Tokom ove godine u Brazilu je ubijena 141 osoba koja pripada LGBT populaciji, navodi Gej Grupa Baije.

Brazil, Sao Paolo, gej parada, LGBT zastava Parada ponosa u Sao Paolu Foto: AP/Tanjug

Katolička crkva i evangelistički pokret su među najvećim kritičarima onih koji se bore za prava LGBT populacije.

Desničarski predsednik Brazila Žair Bolsonaro prošle godine je izabran zahvaljujući glasovima konzervativnih birača, a sebe je opisao kao homofoba.

- Krivična dela motivisana homofobijom su podjednako uznemirijuća kao fizičko nasilje - rekao je potpredsednik Vrhovnog suda Luiz Fuks.

BBC navodi da su već 20 godina razne grupe za zaštitu ljudskih prava pokušavale da se izbore za to da homofobija postane krivično delo u Brazilu.

- Konzervativni delovi društva, crkvene zajednice i deo političke elite pružali su otpor - navodi Džulija Karneiro, BBC reporterka u Rio de Žaneiru.

Odluka Vrhovnog suda u praksi znači da će krivična dela biti kažnjavana po odredbama zakona o rasizmu, dok Kongres ne usvoji novi koji će se odnositi na zaštitu LGBT populacije.

Preostalih pet sudija o ovom pitanju će se izjasniti na sednici zakazanoj za 5. jun.

Brazil je 2013. legalizovao istopolne brakove, a LGBT parovi su dobili pravo da usvajaju decu. Prošle godine je 420 pripadnika LGBT populacije ubijeno u Brazilu, koji slovi za jednu od zemalja sa najvišom stopom nasilja u društvu, navodi Gej Grupa Baije.

(Telegraf/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    26. maj 2019 | 00:42

    Brazil inače ima dosta kriminala, tako da sumnjam da su ubistva mnogo povezana sa seksualnošću ljudi. Što se crkve tiče, oni se odavno mešaju u skoro sve moguće stvari.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA