≫ 

Izbori za Evropski parlament: Pobeda Marin le Pen u Francuskoj, Salvinija u Italiji, najveća izlaznost u poslednjih 20 godina (FOTO) (VIDEO)

Na Telegrafovom blogu iz minuta u minut pratite najnovija dešavanja na izborima za Evropski parlament

  • 3

U većini članica Evropske unije danas su održani izbori za Evropski parlament. Za poslanike u Evropskom parlamentu glasalo se u Hrvatskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Italiji, Sloveniji, Grčkoj, na Malti, u Belgiji, Luksemburgu, Španiji, Portugalu, Estoniji, Litvaniji i u Mađarskoj.

Evropski izbori su i početak izbornog procesa za nove vodeće pozicije u EU, a održavaju se svake pete godine paralelno u svim zemljama članicma Unije. Sami izbori se odvijaju na osnovu nacionalnih izbornih zakona, što dovodi do razlike u danu glasanja, najnižoj starosnoj dobi glasača i kandidata kao i visini cenzusa.

Evropski parlament, glasanje Foto: Tanjug/AP

Evropski izbori su u četvrtak održani u Holandiji i Velikoj Britaniji, u petak su glasali Irci i Česi, a u subotu Česi (drugi dan), Letonci, Maltežani i Slovaci.

23:52 - PORAZ SIRIZE, CIPRAS TRAŽI IZBORE

Grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je večeras, posle poraza njegove Sirize na izborima za Evropski parlament, na održavanje vanrednih izbora u zemlji.

Siriza, koja je na vlasti u Grčkoj od 2015. godine, na ovim evropskim izborima osvojila je 23,9 odsto glasova. To je za nešto više od devet odsto manje u odnosu na vodeću opozicionu grčku partiju Novu demokratiju koja je osvojila 33,3 odsto glasova birača. 

Cipras je, obraćajući se iz sedišta Sirize, rekao da rezultat na evropskim izborima ne ispunjava očekivanja te stranke i da ih neće ignorisati.

23:47 - PRVI REZULTATI U BRITANIJI

Bregzit partija osvojila čak 39 odsto glasova. Iza nje slede laburisti sa 19 odsto. Treći su liberalne demokrate sa 17 odsto, Zeleni imaju 8, konzervativci 7, UKIP 6, a partija "Promeni UK" 4 odsto glasova

23:45 - SANČES NAJBOLJI U ŠPANIJI

Socijalisti premijera Pedra Sančesa osvojili (PSOE) osvojili su 33 odsto glasova što je i više od očekivanog.

Čak je i katalonski separatistan Karles Pućdemon osvojio mesta u parlamentu.

Ipak, on se tamo ne može naći s obzirom na to da mu ukoliko se vrati iz Belgije u Španiju preti zatvor.

23:41 - FIDES!

Na izborima za Evropski parlament u Mađarskoj, stranka Fides sovojila je 13 mesta. Sledi koalicija oko demokrata sa 4 mesta.

23:40 - U HRVATSKOJ NEIZVESNO

Prema najnovijim podacima i HDZ i SDP osvojili su po 4 mandata u Evropskom parlamentu. HDZ je imao 22,9 odsto glasova, SDP 18,54 %.

Četiri liste osvojile su po jedan mandat.

23:35 - POBEDA SALVINIJA U ITALIJI

Prvi rezultati pokazuju da je desničarska Liga Matea Salvinija osvojila najviše glasova, odnosno između 26,5 i 30 odsto.

Za drugo mesto bore se demokrate i Pokret "Pet zvezdica".

23:32 - 12 OSOBA UNIŠTILO IZBORE

Politiko navodi listu od 12 osoba koje su uništile izbore za Evropski parlament. Na spisku su Tereza Mej, Angela Merkel, Emanuel Makron, Hlemut Kol, ali i Mark Zakerber. Ceo spisak pročitajte OVDE.

1. helmut kol; 2. aktivistkinja Simon Vej; 3. nili kros; 4. manfred veber, 5. mark zakerberg; 6. vera jurova; 7. elio di rupo; 8. mark rute; 9. morten meseršmit; 10. tereza mej; 11. angela merkel; 12. emanuel makron Foto: Wikipedia

23:29 - DESNIČARI NAJVEĆI DOBITNICI IZBORA? OPŠIRNIJE OVDE.

22:17 - EVROPSKA IZBORNA NOĆ I U BEOGRADU

Rezultati izbora za Evropski parlament večeras se prate i u Beogradu, a šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici poručuje da su oni veoma važni i za Srbiju i da se nada da će i Srbi, u ne tako dalekoj budućnosti, glasati na evropskim izborima.

21:26 - VODEĆA EPP, DOBRI REZULTATI ZA ZELENE I DESNIČARE

Prema prvim projekcijama u novom sazivu Evropskog parlameta najjače stranke i dalje biće Evropska narodna partija, Socijaldemokrate i Alijansa liberala i demokrata za Evropu u koju bi trebalo da uđu i poslanici Makronove Republike u pokretu.

Prvi rezultati izbora po zemljama članica EU doneli su i prvu projekciju mogućeg sastava novog Evropskog parlamenta.

Prema do sada pristiglim preliminarnim rezultatima iz 11 zemlja članica i predizbornim najavama iz 17 država članica, 751 mesto u Evropskom parlamentu moglo bi da bude podeljeno na sledeći način:

Evropska narodna partija bi imala 173 mesta, Socijaldemokrate 147, Alijansa liberala i demokrate plus Makronova Republika u pokretu 102, Zeleni 71, vropski konzervativci i reformisti 58, Evropa nacija i sloboda (Salvinijeva alijansa) 57, Evropa slobode i direktne demokratije ( Pokret 5 zvezdica plus partija za Bregzit) 56, Evropska ujedinjena levica/Nordijska zelena levica 42 .

Evropska unija Foto: Tanjug/AP

20:34 - NAJVEĆA IZLAZNOST U POSLEDNJIH 20 GODINA

Na teritoriji 27 država članca EU, bez Velike Britanije, na evropske izbore izašlo je oko 51 odsto birača, čime je postignuta najviša izlaznost birača na izbore za EP u poslednjih 20 godina, objavljeno je u Briselu.

- U pitanju je prvi i značajan porast broja birača još od održavanja prvih evropskih izbora 1979. godine - izjavio je portparol Evropskog parlamenta Žaume Duk.

U zavisnosti od izlaznosti u Velikoj Britaniji, koja će biti objavljena oko 23 časa, procenjuje se da će izlaznost za 28 zemalja članica biti između 49 i 52 procenta.

20:33 - VELIKA POBEDA MARIN LE PEN

Nacionalno okupljanje Marin le Pen osvojilo je najviše glasova na izborima za Evropski parlemant u Francuskoj, pobedivši tako listu predsednika Emanuela Makrona.

Prema prvim procenama, Nacionalno okupljanje osvojilo 24 odsto glasova, dok je Makronova lista osvojila 22,5 odsto glasova.

Marin le Pen Foto: Tanjug/AP

20:23 - HDZ-U JOŠ JEDAN MANDAT

Prema novim podacima iz Hrvatske, HDZ je dobio još jedan mandat i sada će imati 5 u Evropskom palamentu.

Sa druge strane, Nezavisni za Hrvatsku su izgubili onaj jedan osvojeni mandat.

20:02 - EPP I DALJE NAJBROJNIJA

Evropska narodna partija će i dalje biti najbrojnija u Evropskom parlamentu, prema prvim procenama. Međutim, uz velike gubitke. Ona trenutno u EP ima 218 mesta, ali prema prognozama "Politika" spašće na 176.

EPP je najveća transnacionalna evropska politička partija. Okuplja hrišćansko-demokratske i liberalno-konzervativne strane u EU. (CDU/CSU, Fortza Italia, PP, Fides)

19:56 - SDSS "OGORČEN"

Kako su preneli hrvatski mediji, u toj zemlji je najviše glasova dobio HDZ, zatim sledi SDP, a pet lista je osvojilo po jedan mandat.

Na listi nije SDSS, koji predvodi Milorad Pupovac.

Kako navodi "Index.hr", u ovom izbornom štabu mogle su da se čuju optužbe na račun Državne izborne komisije koja nije odradila svoj posao. Danas se i u Srbiji glasalo za hrvatske predstavnike, a na biralištima, i to dva u Beogradu, a dva u Subotici, stvarale su se ogromne gužve.

redovi za glasanje ispred HRV Konzulata Foto: Telegraf

19:40 - PRVE PROCENE, OVAKO ĆE BITI RASPOREĐENI MANDATI

U Evropskom parlamentu ima 751 mesto. Još nisu poznati rezultati iz većine zemalja, odnosno nije raspoređeno 575 mesta.

Evropskoj narodnoj partiji (EPP) zasad pripada 50 mandata. Iza sledi Napredna alijansa socijalista i demorkata (S&D) sa 35 mesta. Zatim savez okupljen oko Zelenih sa 30 mesta.

Savez Liberali i demokrate za Evropu imaće 18 mesta. Savez oko italijanskog potpredsednika vlade Matea Salvinija imaće 14 mesta.

Prema projekcijama "Politika", EPP će na kraju imati 176 mesta, S&D 149, dok će Salvinijeva alijansa imati čak 70.

19:21 - PRVI REZULTATI U HRVATSKOJ, HDZ-U 4 MANDATA

Birališta u Hrvatskoj su zatvorena u 19 sati, a televizije su objavile prve rezultate izlaznih anketa u kojima nema dijaspore.

Prema njima, HDZ osvaja 4 mandata, SDP 3, Nezavisna lista Mislava Kolakušića jedan mandat, Hrvatski suverenisti 1, Živi zid 1, Amsterdamska koalicija jedan i jedan mandat osvaja i Nezavisni za Hrvatsku.

18:42 - U NEMAČKOJ VODI CDU/CSU, DRUGI ZELENI

Koalicija CDU/CSU osvojila je 28 odsto glasova, drugi su Zeleni sa 22 odsto, dok je treći SPD sa 15,5 odsto glasova.

Desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) osvojila je, prema prvim procenama, 10,5 odsto glasova.

18:04 - DESNIČARI VODE U BELGIJI

Prvi rezultati na osnovu izlaznih anketa u Belgiji pokazuju da Flamanski blok, desničarska partija, vodi i mogla bi da bude pobednik izbora u toj zemlji.

Stranka ima dvocifrene procente glasova posebno u delovima Flandrije.

Belgija, izbori za Evropski parlament Foto: Tanjug/AP

17:59 -  U HRVATSKOJ PREKO 20 ODSTO IZLAZNOSTI, U SRBIJI SKOK

Na izbore za Evropski parlament u Hrvatskoj do 16.30 časova izašlo je 21,31 odsto birača, za oko pet odsto više nego na prošlim izborima održanim 2014. godine.

"Večernji list" prenosi navode tamošnje Državne izborne komisije (DIP) da je pre pet godina na evropske izbore u istom periodu izašlo 16,45 posto birača.

Kako je ranije preneo index.hr, beleži se veliki odziv u dijaspori u odnosu na izbore iz 2014. godine.

Navodi se da je u Srbiji tada na izbore izašlo 184 birača, a danas je samo do 11.30 časova glasalo 620 birača koji imaju hrvatsko državljanstvo.

I u BiH je malo pre podneva izlaznost bila veća nego kao tokom celog dana na izborima 2014. godine. Tada je izašlo 2.792 birača, a danas je do 11.30 sati glasalo 2.584 hrvatskih državljana.

Hrvatska, izbori za Evropski parlament Foto: Tanjug/AP

17:35 - PARTIJA AUSTRIJSKOG KANCELARA VODI NA IZBORIMA

Stranka austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, prema prognozama izlaznih anketa, vodi na evropskim izborima u svojoj državi.

Kako prenosi sputniknews.com ova partija je za sada znatno nadmašila svoje protivnike, ističu izlazne ankete.

Na osnovu ispitivanja glasača ispred izbornih mesta, OVP bi mogla da osvoji 34,5 odsto glasova.

Socijaldemokratska partija (SPO) uspela je da osvoji 23,5 odsto, a Slobodarska partija (FPO), koja je pogođena "Ibica aferom", uspela je da izbori 17,5 odsto glasova.

U Evropski parlament ulaze još Zelenih i Neos, sa 13,5, odnosno osam odsto glasova.

Lista "Ject" nije uspela da pređe cenzus.

OVP je, u odnosu na izbore 2014. uspela značajno da popravi svoj rezultat, jer je tada osvojila 26,98 pdsto glasova.

17:05 - IZLAZNOST VEĆA NEGO 2014. GODINE

Izlaznost na izborima za Evropski parlament, koji su ušli u poslednji, četvrti dan, kada glasa većina zemalja članica Evropske unije, deluje da je u porastu u nekim od najvećih država EU.

AP navodi da širom "Starog kontinenta" traje bitka za uticaj u budućem sazivu Evropskog parlamenta. Navodi se da je, prema podacima dobijenim do sredine popodneva, izlaznost blago povećana u Španiji, Francuskoj i Nemačkoj.

U Španiji je izlaznost stigla do 35 odsto u odnosu na 24 odsto koliko je zabeleženo u istom vremenskom periodu na poslednjim evropskim izborima održanim 2014. godine.

Glasanje, Evropski parlament Foto: Tanjug/AP

Federalne izborne vlasti Nemačke objavile su da je 29 odsto registrovanih birača glasalo do 14 časova, odnosno četiri sata pre zatvaranja birališta, dok je 2014. godine izlaznost bila na 26 odsto. U ovaj postotak nisu uključeni glasovi upućeni poštom.

Navodi se da je u Francuskoj izlaznost do podneva bila 19 odsto, u poređenju sa 16 odsto u istom vremenskom periodu 2014. godine.

16:30 - GLASAO I MATEO SALVINI

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini obavio je danas svoju građansku dužnost.

Glasanje, Evropski parlament Foto: Tanjug/AP

Kada se pojavio na svom biračkom mestu strpljivo je pozirao fotoreporterima i razgovarao je sa njima.

Glasanje, Evropski parlament Foto: Tanjug/AP

16:15 - DUGI REDOVI ISPRED RUMUNSKOG KONZULATA U BRISELU

Rumunski državljani koji žive u Briselu, morali su dugo da čekaju kako bi obavili svoju građansku dužnost.

Oni su došli na glasanje u rumunski konzulat u Briselu, ali su morali da čekaju u redu i po nekoliko sati.

16:00 - PROTESTI "ŽUTIH PRSLUKA" U BRISELU

Nekoliko stotina pripadnika pokreta "Žuti prsluci" okupili su se danas u Briselu kako bi održali protest povodom izbora za EP. Kako nisu imali dozvolu za okupljanje, opkolila ih je policija.

Policija je upotrebila biber sprej.

Više stotina demonstranata održalo je protest protiv društvene nepravde, a bilo je, kako navodi AP, osoba u crnim duksevima koji su izazivali organe reda na licu mesta.

Na više mesta bilo je sukoba sa policijom, a uhapšeno je nekoliko ljudi. AP navodi da su se sukobi desili u blizini sedišta EU.

15:45 - GLASANJE I U KATALONIJI

Glasačke liste za Evropski parlament u španskoj pokrajini Kataloniji uključuju i dva istaknuta separatistička lidera, od kojih se jedan kandiduje iz zatvora a drugi iz izgnanstva.

Bivši predsednik Katalonske regije Karles Pudždemon i njegov zamenik Oriol Junkeras, u izbornoj su trci za ulazak separatističkh partija u Evropski parlament, prenosi AP.

Junkeras je u zatvoru u Madridu pod optužbom koja uključuje pobunu u Kataloniji i pokušaj odvajanja od ostatka Španije 2017. godine.

Za Pudždemonom je u Španiji raspisana poternica i prema navodima agencije, pobegao je u Belgiju.

Obojici je dozvoljeno da se kandiduju, ali bi se suočili sa pravnim preprekama ukoliko bi zaista postali članovi Evropskog parlamenta.

U Barseloni su u toku i opštinski izbori, gde kandidati separatista pokušavaju da svrgnu sadašnjeg gradonačelnika, koja kaže da ne podržava odvajanje od Španije, ali da smatra da Katalonija treba da glasa o tom pitanju.

Evropski parlament, glasanje Foto: Tanjug/AP

15:15 - GLASALI U KOSTIMIMA RIMSKIH LEGIONARA

U pitanju su članovi Fondacije za kulturnu i vojnu istoriju regije Rostalo.

Evropski parlament, glasanje Foto: Tanjug/AP

Ovaj neobičan prizor je uslikan na jednom biračkom mestu u Mađarskoj.

Evropski parlament, glasanje Foto: Tanjug/AP

14:55 - GLASAO I ŽAN KLOD JUNKER

Predsednik Evropske komisije i nekadašnji premijer Luksemburga Žan Klod Junker, koji je danas glasao na evropskim izborima, ukazao je na važnost ovih izbora i pozvao sve Evropljane da glasaju.

On je na svom Tviter nalogu objavu sliku sa glasačkog mesta.

- Upravo sam glasao. Glasajte kao da je presudno. Svaki glas se računa - naveo je Junker na Tviteru.

Žan Klod Junker je 2014. godine kao vodeći kandidat Evropske narodne partije dobio najveću podršku birača na evropskim izborima. Posle odluke Evropskog saveta i ratifikacije u Evropskom parlamentu, Junker je imenovan za predsednika Evropske komisije u mandatu od 2014. do 2019.

Žan Klod Junker Foto: Tanjug/AP

14:45 - GLASALI HRVATSKI POLITIČARI

Predsednica i premijer Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković, i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković danas su glasali na izborima za poslanike u Evropskom parlamentu.

kolinda grabar kitarović, andrej plenković, hrvatska, glasanje, izbori, evropski parlament Foto: Tanjug/AP/Darko Bandic

Hrvatska predsednica rekla je da očekuje veću izlaznost u odnosu na prošle izbore i pozvala je građane, posebno mlade, da glasaju jer je, kako je istakla, "to najbolji mogući način kako građani mogu izabrati da njihova opcija uđe u europarlament", prenosi Hina.

Plenković je, posle glasanja, rekao da je važno da na izbore izađe što veći broj ljudi, jer su poslanici u EP važni u etapama procesa donošenja odluka koje imaju direktan uticaj na život svih ljudi u Hrvatskoj.

kolinda grabar kitarović, andrej plenković, hrvatska, glasanje, izbori, evropski parlament Foto: Tanjug/AP/Darko Bandic

- Danas su treći izbori za evropski parlament u Hrvatskoj u samo šest godina. Mislim da je jako važno da što veći broj naših građana izađe na izbore - rekao je Plenković.

Jandroković je rekao da su izbori "onaj trenutak kada građani odlučuju o tome ko će ih predstavljati", dodajući da je to "na neki način najvažniji dan demokratije".

S obzirom da se ovde radi o izborima za EP, znamo jako dobro da je uticaj EP i evropskih institucija sve veći na život naših građana, zaključio je Jandroković.

kolinda grabar kitarović, andrej plenković, hrvatska, glasanje, izbori, evropski parlament Foto: Tanjug/AP/Darko Bandic

14:05 - GLASALA RUMUNSKA PREMIJERKA

Rumunska premijerka Viorika Dančila je glasala u glavnom gradu Bukureštu.

Evropski parlament, glasanje Foto: Tanjug/AP

14:00 - BIRAČI U PORTUGALU TAKOĐE IZLAZE NA IZBORE

Premijer Portugala Antonio Kosta je obavio svoju građansku dužnost. Brojni fotoreporteri su ga fotografisali dok je svoj glasački listić ubacivao u kutiju.

Evropski parlament, glasanje Foto: Tanjug/AP

13:50 - U RUMUNIJI VEĆI ODZIV NEGO NA PROŠLIM IZBORIMA

Do 13 časova na izbore je izašlo oko 19,83 odsto birača, što je više od 12,54 odsto, koliko ih je u isto vreme glasalo 2014. godine, piše Politico.eu.

Rumuni takođe danas glasaju i na referendumu o kontroverzim pravosudnim reformama.

Izlaznost je do podneva bila 16,14 odsto. Da bi rezultati bili važeći do zatvaranja biračkih mesta mora da glasa bar 30 odsto birača.

Evropski parlament, glasanje Foto: Tanjug/AP

13:45 - GLASANJE U ŠPANIJI

Danas građani Španije glasanju na čak tri izbora. Ova država će odabrati čak 54 člana Evropskog parlamenta, vladu u 12 od 17 regiona i više od 8.000 gradonačelnika širom države.

Neki od vodećih kandidata na izborima su već glasali. Biračka mesta su otvorena od 9 časova, pa sve do 20 sati. Prvi rezultati o izlaznosti biće objavljeni oko 14 časova.

13:40 - VEBER: ŽELIM EVROPU STABILNOSTI

Kandidat nemačkog desnog centra za predsednika Evropske komisije Manfred Veber izrazio je danas nadu da će glasači na evropskim izborima podržati “Evropu stabilnosti i “ujedinjen i ambiciozan kontinent”.

- Ne želim da vidim evropske desno-populističku Evropu koja želi da uništi ideju zajedništva, ali sam takođe i protiv Evrope u rukama levice - rekao je posle glasanja Veber, čija se Evropska narodna partija nada da će zadržati status najveće grupacije u Evropskom parlamentu.

13:35 - MAKRONOVA PARTIJA KASKA ZA STRANKOM MARIN LE PEN

Prema poslednjim anketama u petak desničarska partija Marin Le Pen je u blagoj prednosti u odnosu na Makronovu partiju, piše Politico.eu.

Evropski parlament, glasanje Foto: Tanjug/AP

Makronov štab je u petak pokušao da ublaži situaciju, ističući da ako i budu u jednom trenutku iza nje, da to neće biti poraz.

Nije neobično da stranka predsednika države ne izađe na sam vrh kada su izbori za EP u pitanju.

Evropski parlament, glasanje Foto: Tanjug/AP

13:30 - ZELENI TALAS U IRSKOJ

Povećanje podrške Zelenoj stranci je glavna priča u Irskoj, čiji su građani na lokalnim i evropskim izborima glasali u petak.

Čini se da je kandidat Zelene stranke na vrhu ankete u izbornoj jedini u Dablinu, uz podršku od 23 odsto.

13:00 - IZLAZNOST, ŠTA KAŽU ANKETE?

Izlaznost na izborima za Evropski parlament u Francuskoj do podneva je 20 odsto. Izašlo je više ljudi nego 2014. godine, kada je izlaznost do podneva bila 16 odsto, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prema rezultatima izlaznih anketa u Grčkoj vodi stranka "Nove demkratije" sa 27,5 odsto, dok Siriza ima 23 odsto.

Evropski parlament, glasanje Foto: Tanjug/AP

12:30 - IZLAZNOST U MAĐARSKOJ

Do 11 časova na glasanje je izašlo 17,16 odsto birača, prema podacima Državne izborne kancelarije. Godine 2014. u to vreme je glasalo oko 11.53 odsto birača, piše Politico.eu.

12:15 - GLASAO I LIDER POKRETA PET ZVEZDICA

Lider pokreta Pet zvezdica i zamenik premijera Luiđi Di Majo je takođe obavio svoju građansku dužnost i glasao na izborima za EP na biračkom mestu u blizini Napulja.

Evropski parlament, glasanje Foto: Tanjug/AP

12:00 - GLASALI POLITIČARI U FRANCUSKOJ

Vodeći kandidati u Francuskoj su već glasali na evropskim izborima. Bili su nasmejani i i pozirali su fotoreporterima ali nisu davali izjave.

Biračka mesta su otvorena od 8 časova. Marin Le Pen je među prvima izašla da glasa i to već oko 8:15 časova u svom rodnom gradu.

Na izborima je glasao i predsednički par Emanuel Makron i njegova supruga Brižit. Natali Luazo, vodeći kandidat Emanuela Makron, glasala je oko 10:30 časova u bogatom delu Pariza.

Evropski parlament, glasanje Foto: Tanjug/AP

Oko 47 miliona Francuza ima pravo glasa na ovim izborima, ali je učešće na ovim izborima je tradicionalno nisko.

Prve izlazne ankete će biti objavljene oko 20 časova, kada se i zatvaraju birališta.

Evropski parlament, glasanje Foto: Tanjug/AP

11:30 - U ITALIJI GLASAO BIVŠI PREMIJER SILVIO BERLUSKONI

On je bio nasmejan i veoma dobro raspoložen po dolasku na svoje biračko mesto.

Evropski parlament, glasanje Foto: Tanjug/AP

Obavio je svoju građansku dužnost i strpljivo je pozirao fotografima. Čak im je i mahnuo.

Evropski parlament, glasanje Foto: Tanjug/AP
Evropski parlament, glasanje Foto: Tanjug/AP

A onda je svoj listić ubacio u glasačku kutiju.

Evropski parlament, glasanje Foto: Tanjug/AP

11:00 - GLASANJE I U BEOGRADU I SUBOTICI

U Srbiji je aktivno registrovano 27.199 birača sa hrvatskim državljanstvom: na području beogradske ambasade – 14.770 birača, dok je na području Vojvodine popisano 12.429 birača.

SRBIJA HRVATSKA IZBORI Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Nacionalna izborna kancelarija u Budimpešti već je primila oko 30.000 koverata iz Srbije, a tek 584 birača se opredelilo da glasa u Generalnom konzulatu Mađarske u Subotici.

SRBIJA HRVATSKA IZBORI Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

10:55 - ORBAN: OJAČATI ANTI-IMIGRACIONE SNAGE

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je danas nadu da će evropski parlamentrani izbori ojačati anti-imigracione političke snage.

- Nadam se da će doći do smene na evropskoj političkoj sceni u korist stranaka koje žele da zaustave migraciju - rekao je Orban nakon što je glasao na birackom mestu u Budimpešti, prenosi Rojters.

On je odbio da kaže da li će se njegova partija Fides pridružiti novoj koaliciji koju zamenik premijera Italije Mateo Salvini namerava da formira posle izbora.

Mađarska, Viktor Orban, parlamentarni izbori Foto: Tanjug/AP

09:30 - POČELO GLASANJE U AUSTRIJI

U Austriji su jutros, pretežno u 8.00 sati otvorena biračka mesta za izbore za Evopski parlament, koji se održavaju u znaku „Ibica afere“, koja je srušila vladu. Glasanje je najpre počelo u 6.00 sati u četiri izborna mesta u Donjoj Austriji, a većina izbornih mesta otvoreno je od 8.00 sati.

Oko 6,4 miliona građana Austrije ima pravo glasa i može da ga iskoristi na 10.120 izbornih mesta, koja će zatvoriti svoja vrata u 17.00 časova.

Kako su se građani Austrije izjasnili o budućem sastavu Evropskog parlamenta saopštiće ministar unutrašnjih poslova Ekerd Rac tek u 23 sata, ali se očekuju prve prognoze u 17.00 časova.

Današnji izbori se održavaju u senci teških unutarpolitičkih turbulencija, nastalih nakon objavljivanja, pre osam dana, video snimaka na kojima je doskorašnji vicekancelar i lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe jednoh navodnoj nećaki ruskog milijardera nudio državen poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci, zbog čega je morao podneti ostavku, a nakon čega je kancelar Sebastijan Kurc odlučio da prekine koaliciju sa slobodarcima.

09:00 - POČELO GLASANJE I U BELGIJI

08:30 - OTVORENA BIRAČKA MESTA U FRANCUSKOJ I NEMAČKOJ

08:15 - OTVORENA BIRAČKA MESTA U GRČKOJ

Građani u Grčkoj glasaju na izborima za Evropski parlament, a takođe biraju i svoje predstavnike regionalnih i opštinskih vlasti.

izbori, evropski parlament, glasanje, evropa Foto: Tanjug/AP

KAKO PROTIČE GLASANJE?

Prema prvim podacima iz Irske i Holandije odaziv birača bio je viši nego na prethodnim evropskim izborima kada je zabeležena rekordno niska izlaznost od ispod 43 procenta. Na prethodnim evropskim izborima 2014. godine Belgija je imala najvišu izlaznost od skoro 90 procenata, a Slovačka najnižu od 13 procenata.

Treba naglasiti i činjenicu da je izlazak na izbore obavezan u Belgiji, Bugarskoj, Grčkoj, Luksemburgu i na Kipru, gde se i beleže najviše stope izlaznosti u Evropi.

Do kraja večeri trebalo bi da budu poznati i prvi preliminarni rezultati izbora, odnosno kako će izgledati navi saziv Evropskog parlamenta. Evropski parliament će, bar u početku, imati 751 poslanika.

Poslanici se biraju proporcionalno, tako da manje članice kao što su Malta ili Luksemburg imaju po 6 poslanika, dok najviše poslanika Evropskog parlameta dolazi iz Nemačke (96) i Francuske (74).

izbori, evropski parlament, glasanje, evropa Foto: Tanjug/AP

KAKVE SU PROGNOZE?

Velika Britanije će ponovo imati 73 mesta u parlamentu u Briselu sve do završetka procesa ratifikacije povlačanja iz EU. Planirano je da se nakon Bregzita broj poslanika u Evropskom parlamentu smanji na 705, pri čemu bi 27 mesta bilo dodeljeno drugim zemljama članicma.

Prema trenutnim projekcijama, očekuje se da i u novom sazivu Evropskog parlamenta trenutno vodeće snage evropskog desnog i levog centra i dalje budu najbrojnije.

Poslednje procene su da će trenutno najveća Evropska narodna partija (EPP) i pored pada sa trenutnih 217 mesta ostati najmnogobrojnija sa očekivanih 180 poslanika. Za njom dolaze Socijaldemokrate (SD) sa očekivanih 149 poslanika (u odnosu na 188 iz postoječeg saziva), Alijansa liberala i demokrata (ALDE) sa 76 i Zeleni sa očekivanih 57 mesta u novom sazivu Evropskog parlamenta.

Očekuje se i jačanje populističkih stranaka i stranaka krajnje desnice, ali bez značajnijeg uticaja na proces odlučivanja unutar parlamenta. Sve desne populističke stranke, koje trenutno imaju 140 mandata, mogle bi da osvoje i do 180 mesta u parlamentu koji čini 751 poslanik.

izbori, evropski parlament, glasanje, evropa Foto: Tanjug/AP

Prema predviđanjima većine evropskih medija, Evropski savez naroda i nacija, desna evroskeptična koalicija koja je osnovana na inicijativu lidera italijanske "Lige", Matea Salvinija, mogla bi da se opasno približi tradicionalnim evropskim partijama po broju poslanika u Evropskom parlamentu.

Projekcije portala Jurop elects pred evropske izbore koji su počeli 23. maja i završavaju se sutra, pokazuju da će ta koalicija, u kojoj su i Nacionalni front Marin Le Pen i Alternativa za Nemačku, sa trenutnih 37 skočiti na 82 poslanika.

Dan nakon evropskih izbora počinju pregovori oko formiranja parlamentarnih grupa. Paralmentarna grupa može imati najmanje 25 poslanika iz najmanje četvrtine zemalja članica.

Trenutno u Evropskom parlamentu postoji 8 stranačkih grupacija među kojima su: Europska narodna stranka (EPP), Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D), Savez liberala i demokrata za Evropu (ALDE), Zeleni, Evropski konzervativci i reformisti (ECR), Evropa slobode i direktne demokratije (EFDD), Evropska ujedinjena levica/Nordijska zelena levica (GUE/NGL) i Evropa nacija i sloboda (ENF).

GLASA I HRVATSKA

Hrvatska treći put bira predstavnike za Evropski parlament, pa će hrvatski birači glasati od 7 do 19 sati.

Prve izborne rezultate Državna izborna komisija (DIP) objaviće nakon 23 sata, a o potpunim rezultatima obavestiće javnost u ponedeljak poslepodne na konferenciji za novinare. Izborna tišina traje danas do 19 sati i tek se tada mogu objavljivati izlazne ankete, prenosi Index.hr.

Za 12 mesta u Briselu se bori 396 kandidata sa 33 liste, od kojih su dve nezavisne, a ostale su liste stranaka i koalicija. Od 12 izabranih, 11 će predstavnika odmah nakon izbora u Brisel, a jedan preostali nakon povlačenja Britanije iz EU-a. Pravo glasanja maju građani koji su napunili 18 godina, a glasaju na biračkim mestima prema adresi prebivališta.

izbori, evropski parlament, glasanje, evropa Foto: Tanjug/AP

ŠTA SE OČEKUJE POSLE IZBORA?

Inauguracija novog saziva Evropskog parlameta zakazana je za 2. jul u Strazburu, kada će biti imenovani i predsednik Evropskog parlamenta, 14 potpredsednika kao i sastavi parlamentarnih odbora.

Prema nepisanom pravilu prihvaćenom prošle godine, grupa koja dobije naviše mesta u Evropskom parlamentu trebalo bi da predloži prvog sa svoje liste za budućeg predsednika Evropske komisije.

Lider Evropske narodne partije Martin Veber već slovi za novog kandidata za vodeće mesto Komisije. Istovremeno, zemlje članice, na čelu sa Francuskom, žele da direktno učestvuju u pregovorima oko raspodele najvažnijih poslova u EU.

Na vanrednom samitu EU zakazanom za 28. maj u Briselu, lideri zemlja članica okupiće se da bi dali svoje predloge kada je u pitanju imenovanje novog predsednika Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Evropskog saveta, ali i novog šefa diplomatije EU i direktorna Evropske Centralne banke.

Odluka o imenovanjima bi trebalo da se donese krajem juna na sastanku Evropskog saveta, a zatim bude i ratifikovana u Evropskom parlametu.

Nova Evropska komisija bi trebalo da stupi na dužnost početkom novembra 2019. godine.

izbori, evropski parlament, glasanje, evropa Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/Tanjug/Sputniknews.com/Politico.eu)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA