Novi predsednik Južnoafričke Republike: Bio je Mandelin savetnik, građanima je obećao borbu protiv korupcije (FOTO) (VIDEO)

Ramafosa je preuzeo dužnost prošle godine, pošto je bivši predsednik Džejkob Zuma podlegao pritiscima i podneo ostavku zbog korupcijskog skandala

  • 2

Siril Ramafosa iz Afričkog nacionalnog kongresa, koji je bio jedan od glavnih saradnika Nelsona Mandele, položio je zakletvu kao predsednik Južnoafričke Republike, čime je započeo njegov petogodišnji mandat.

južna afrika, predsednik, inauguracija Foto: Tanjug/AP

Ramafosa je zakletvu položio na stadionu u Pretoriji, u prisustvu 30.000 ljudi, pošto je njegova partija Afrički nacionalni kongres pobedila na izborima ranije ovog meseca, sa osvojenih 57,5 odsto glasova.

južna afrika, predsednik, inauguracija Foto: Tanjug/AP

To je, međutim, naslabiji rezultat na izborima ANK-a, stranke prvog demokratski izabranog predsednika i prve tamnopute osobe na toj funkciji Nelsona Mandele, od kako je ta partija preuzela vlast posle ukidanja sistema aparthejda 1994. godine, prenosi AP.

južna afrika, predsednik, inauguracija Foto: Tanjug/AP

Ramafosa je preuzeo dužnost prošle godine, pošto je bivši predsednik Džejkob Zuma podlegao pritiscima i podneo ostavku zbog korupcijskog skandala, koji je naškodio poverenju javnosti u ANK.

Novi predsednik izvinio se Južnoafrikancima i obećao da će nastaviti borbu protiv korupcije u vladi, koja je nanela štetu ekonomiji te zemlje.

južna afrika, predsednik, inauguracija Foto: Tanjug/AP

Glavni Mandelin pregovarač

Južnoafrički političar bio je glavni pregovarač Nelsona Mandele u razgovorima koji su doveli do okončanja aparthejda 1994. godine.

Bio je pozvan i kao jedan od dva međunarodna inspektora oružja u Severnoj Irskoj, igrajući ključnu ulogu u odlaganju tajnih skladišta oružja IRA.

južna afrika, predsednik, inauguracija Foto: Tanjug/AP

Ramfosa, jedan od najbogatijih političara u zemlji, po zanimanju je advokat, a inače je obožavalac vinskih berbi, brzih autmobila, ribolova pastrmki i uzgoja divljači.

Na nezadovoljstvo mnogih Južnoafrikanaca, koji su ga smatrali najverodostojnijim političarem postmendelske generacije, kasnije se povukao iz politike kako bi postao biznismen.

(Telegraf.rs/Tanjug/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    26. maj 2019 | 13:21

    U toj drzavi su belci gradjani treceg reda. Azijati i indusi su gradjani drugog a crnci prvog reda. To je drzava joja ce vrlo brzo da udje u anarhiju jer su crni ljudi na vrlo niskom stepenu inteligencije.

  • Imenjak

    26. maj 2019 | 15:43

    Sta su sve u Srbiji obecali joj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA