Bečki advokat se oglasio povodom snimka koji je potresao Austriju: "Ovo je rezultat istraživačkog novinarstva, ne vidim u tome ništa loše"

Štrahe, koji je situaciju nazvao namernim političkim ubistvom, bio je primoran da podnese ostavku

  • 0

Advokat iz Beča izjavio je da su video snimci zbog kojih je austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe morao da podnese ostavku, rezultat istraživačkog novinarstva i ne vidi ništa loše u tome, piše austrijski "Kurir", pozivajući se na pismo, dobijeno od njegovog advokata Ričarda Sojera.

Kako piše austrijski list, advokat je, u pismu upućenom medijima, preko svog branioca, istakao da je "Ibica video" projekat motivisan civilno-društvenim razlozima, i da je "koračao putem istraživačkog novinarstva".

Ovo pismo je odgovor na krivičnu prijavu koju je Štrahe podneo protiv tri lica, od kojih su dva poznata, a to su advokat i jedan bečki detektiv, dok identitet navodne nećake ruskog milijardera nije utvrđen.

- Vezano za video želim da kažem da je upotreba skrivenih kamere u cilju razotkrivanja zloupotreba u istraživačkom novinarstvu dozvoljeno - navodi se u pismu.

Međutim, kako piše austrijski list, nejasno je da li advokat poseduje pres-karticu i da li je nešto ranije objavljivao.

- U svakom slučaju, moj klijent nije počinio nikakvo krivično delo, niti je u takvom učestvovao - navodi se u pismu Sojera.

Podsetimo, mediji koji su objavili skandalozni materijal ukazali su na to da je snimljeni sastanak bio "zamka" za političara, koji se, zajedno sa Slobodarskom partije Austrije, zalaže za ukidanje sankcija Rusiji i normalizaciju odnosa s Moskvom.

Štrahe, koji je situaciju nazvao namernim političkim ubistvom, bio je primoran da podnese ostavku. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc prekinuo je koalicionu saradnju sa Štraheovom partijom i najavio vanredne parlamentarne izbore.

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA