≫ 

Građani EU odabrali svoje predstavnike za EP: Le Pen i Salvini odneli istorijske pobede, Kurc dominantan u Austriji, a u Britaniji trujumfovala Partija Bregzit (FOTO) (VIDEO)

Tokom noći objavljeni su rezultati izlaznih anketa u zemljama članicama, a pobednici su se već obratili građanima

  • 0

Prema projekcijama budućeg saziva Evropskog parlamenta na osnovu prvih rezultata iz država članica, dve najjače stranke ostaju Evropska narodnjačka partija sa 178 mandata, i socijalisti, sa 153, ali ipak manje nego u dosadašnjem sazivu. Zabeležena je najveća izlaznost u poslednjih 20 godina.

Tokom noći objavljeni su rezultati izlaznih anketa u zemljama članicama.

Koalicija Angele Markel pobedila je u Nemačkoj, dok je Nacionalni front Marin Le Pen u Francuskoj osvojio najviše glasova. Pobedili su i socijalisti u Španiji, kao i Fides Viktora Orbana u Mađarskoj. Ciprasova Siriza poražena je u Grčkoj.

To su podaci na osnovu delimičnih rezultata iz 10 država članica, izlaznih anketa iz 17 članica i predizbornih anketa iz jedne članice.

EPP je osvojio oko 178 mandata, a socijalisti 153, dok su treća po snazi grupa liberali zajedno sa zastupnicima s liste francuskog predsednika Emanuela Makrona, sa 109 mandata, 40 više nego dosad.

Evropa nacija i slobode, u kojoj je Liga Matea Salvinija i Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, imala bi 67 mesta, 31 mandat više, a iza nje su Zeleni sa 64 mandata, 12 više nego dosad.

izbori, evropski parlament, evropska unija, političke partije, glasanje Foto: Tanjug/AP

EPP I SOCIJALDEMOKRATE I DALJE NAJBROJNIJI U EP

Dve najveće grupacije u Evropskom parlamentu, Evropska narodna partija i Socijaldemokrate, iako su izgubile određen broj mandata, i dalje ostaju najbrojnije u EP, uz značajan rast Zelenih i liberaldemokrata, pokazuju najnoviji rezultati evropskih izbora.

Prema poslednjim podacima, glasalo je 50,5 odsto birača, što je najveća izlaznost u poslednje dve decenije.

Ovogodišni evropski izbori sa takvom izlaznošću na teritoriji cele EU s Velikom Britanijom pokazali su promenu trenda konstatntnog pada izalznosti birača u EU.

- Radi se o skoku od osam odsto u odnosu na izlaznost iz 2014. godine. U pitanju je izlaznost koja je najveća u poslednjih 20 godina i predstavlja prvi značajni skok u izlaznosti od prvih evropskih izbora održanih 1979. godine -  izjavio je portparol Evropskog parlameta Žaume Duk.

izbori, evropski parlament, evropska unija, političke partije, glasanje Foto: Tanjug/AP

Veća izlaznost pokazuje da su građani Evrope ”shvatili da je EU deo njihove svakodnevice i njihova budućnost”, ocenuju u Briselu.

Na kraju izborne večeri projekcija raspodele mesta u novom sazivu Evropskog parlameta zasnovana kombinovano na konačnim rezultatima, preliminarnim rezultatima i nekoliko izlaznih anketa, govori da je Evropska narodna partija dobila 178 mesta, Socijalisti i Demokrate 152, Alijansa liberala i demokrate plus tri nacionalne partije 108, Zeleni 67, Evropski konzervativci i reformisti 61, Evropa nacija i sloboda (Salvinijeva alijansa) 55, Evropa slobode i direktne demokratije (Pokret 5 zvezdica + partija za Bregzit) 53, Evropska ujedinjena levica/Nordijska zelena levica 39, nezavisni parlamentarci sedam i drugi 31.

izbori, evropski parlament, evropska unija, političke partije, glasanje Foto: Tanjug/AP

OVP VELIKI POBEDNIK NA IZBORIMA U AUSTRIJI

Narodna partija Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca veliki je pobednik izbora za Evropski parlament u Austriji.

Njegova stranka osvojila je, prema preliminarnim rezultatima, u koje nisu uračunati glasovi poslati putem pošte, 35,4 odsto glasova, što je za 8,37 odsto više nego na prošlim izborima za EP.

Ovo je najubedljivija pobeda jedne stranke u Austriji na izborima za Evropski parlament.

Na drugom mestu, prema rezultatima koje je saopštio ministar unutrašnjih poslova Austrije Ekart Rac, sa skoro 12 odsto razlike, nalazi se Socijaldemopkratska partije (SPO) koja je osvojila 23,6 odsto glasova, što je 0,50 odsto manje nego 2014.

Sebastijan Kurc, Austrija Foto: Tanjug/AP

Treća je Slobodarska partija Austrije (FPO), doskorašnji koalicioni partner OVP, koja se, nedelju dana pred glasanje, suočila sa aferom oko njenog lidera Hajnc Kristijana Štrahea, koji je jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera obećao državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci, zbog čega je morao da se povuče iz politike.

Slobodarci su osvojili 18,1 odsto glasova, što je, imajući u vidu skandal oko Štrahea, manje za samo 1,63 odsto nego na prethodnim izborima za Evropski parlament.

Stranke Zelenih nalazi se na četvrtom mestu sa 13 odsto glasova, sa gubitkom od 1,47 odsto. U Evropski parlament ulazi iz Austrije još i Neos, koji je osvojio 8,1 odsto glasova.

izbori, evropski parlament, evropska unija, političke partije, glasanje Foto: Tanjug/AP

"BUM" SALVINIJA NA IZBORIMA ZA EP, POVRATAK BERLUSKONIJA

Italijanski vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini jedan je od najvećih pobednika juče održanih evropskih izbora, pošto je njegova stranka Liga, prema nezvaničnim rezultatima, osvojila više od trećine glasova u Italiji i sa 28 evroposlanika trebalo bi da bude jedna od partija sa najvećim brojem predstavnika u Evropskom parlamentu.

AP ocenjuje da "ovako visoka podrška jača ulogu Salvinija kao predvodnika nacionalističkih i ultradesnih snaga u Evropi i mogla bi takođe da uzdrma domaću politiku".

Navodi se da je Salvinijev koalicioni partner Pokret pet zvezdica drugog vicepremijera Luiđija di Mađa, osvojio samo 17 odsto na glasanju za Evropski parlament, čime je promenjen odnos snaga između njih u odnosu na prošlogodišnje parlamentarne izbore u Italiji.

Evropski parlament, glasanje Foto: Tanjug/AP

Ansa navodi da je Salvinijeva Liga napravila "bum" na evropskim izborima i da je on proglasio svoju partiju "prvom strankom Italije", ali i izneo uverevanja da će aktuelna vlada "mirno" nastaviti dalji mandat.

Italijanska agencija ipak ocenjuje da su ovi izbori izazvali pravi zemljotres u "žuto-zelenoj koaliciji" Pokreta pet zvezdica i Lige, uvodeći je u novu političku fazu.

List "Korijere dela sera" navodi da je Liga osvojila 34,29 odsto glasova, Demokratska partija uspela je da se uvuče između dva stranke vladajuće koalicije i osvoji 22,72 odsto, a tek trećeplasiran je Pokret pet zvezdica sa 17,06 odsto glasova.

Prema još uvek nepotpunim podacima, iznad izbornog praga su i stranka Forca Italija nekadašnjeg premijera Silvija Berluskonija sa 8,78 odsto i desničarska partija Frateli d''Italija njegove bivše ministarke Đorđe Meloni koja je osvojila 6,46 odsto glasova.

izbori, evropski parlament, evropska unija, političke partije, glasanje Foto: Tanjug/AP

SALVINI: NOVA EVROPA JE ROĐANA

Evropljani su se danas probudili u novoj političkoj stvarnosti posle održanih izbora u Evropskom parlamentu (EP), a Mateo Salvini je istakao da je "nova Evropa rođena".

Na tek završenim izborima za EP okončana je dominacija glavnih EU partija desnog i levog centra i pojavio se izmenjen politički pejzaž u kojem ultradesničarske, poslovne grupe i ekolozi postaju snage na koje će se računati, ocenila je agencija AP.

- Pravila se menjaju u Evropi - poručio je italijanski zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini u sedištu svoje ultradesničarske Lige.

izbori, evropski parlament, evropska unija, političke partije, glasanje Foto: Tanjug/AP

Izlaznost glasača je najveća u poslednjih 20 godina, a zabrinutost zbog imigracija i bezbednosti dovela je do toga da stranke na čelu sa Salvinijem i francuskim krajnje desničarskim liderom Marin Le Pen budu među najvećim u parlamentu EU.

Salvinijeva Liga je osvojila 33 odsto glasova, što je ogroman skok u odnosu na 2014. godinu kada je partija na evropskom glasanju osvojila samo šest odsto glasova, navodi američka agencija.

ORBAN: MAĐARI VERUJU DA JE BRISELU POTREBNA PROMENA

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da izbori za Evropski parlament pokazuju da "narod u Mađarskoj veruje da je u Briselu potrebna promena".

Orban, koji je kampanju vodio na antimigrantskoj platformi, rekao je da će njegova partija Fides, koja je osvojila 13 od ukupno 21 mađarskog mesta u parlamentu EU, "sarađivati sa svima koji žele da zaustave imigracije", prenela je agencija AP.

- Pokazali smo danas da je Mađarska jaka... jer su Mađari ujedinjeni - naglasio je mađarski premijer.

izbori, evropski parlament, evropska unija, političke partije, glasanje Foto: Tanjug/AP

Evropska narodna partija, koja verovatno ostaje najveća grupacija u EP, suspendovala je članstvo Orbanovom Fidesu zbog zabrinutosti u vezi s demokratijom u Mađarskoj.

Orban je rekao da ne želi da pripada političkoj grupi na čiju politiku ne moze da utiče. Fides je osvojio jedno mesto više na ovogodišnjim izborima za EP nego 2014. godine.

Izlaznost na birališta bila je iznad 43 odsto, što je najveća na izborima za EP u Mađarskoj od 2004. godine, kada su Mađari prvi put glasali na evropskim izborima.

izbori, evropski parlament, evropska unija, političke partije, glasanje Foto: Tanjug/AP

VELIKA BRITANIJA: POBEDILA FARAŽOVA PARTIJA

U Velikoj Britaniji Partija Bregzit Najdžela Faraža odnela je pobedu na evropskim izborima, dok su laburisti i konzervativci pretrpeli velike gubitke.

Faraž je danas zatražio mesto u pregovorima o Bregzitu, nakon što je njegova partija pobedila na izborima za Evropski parlament i upozorio da će "preokrenuti" britansku politiku, ako njegov zahtev ne bude prihvaćen, prenela je agencija Rojters.

izbori, evropski parlament, evropska unija, političke partije, glasanje Foto: Tanjug/AP

Od ukupno 64 poslanička mesta, Faražova partija osvojila je 28, Liberalne demokrate 15, Laburistička stranka 10, Zeleni sedam mesta, Torijevci tri i Partija Velsa jedno mesto.

Kako ističe Faraž, dve glavne britanske partije "mogle bi da izvuku veliku pouku" iz rezultata, preneo je BBC.

- Moramo da postanemo deo tima sada, to je sasvim jasno - naglasio je Faraž posle prebrojavanja glasova u južnom engleskom gradu Sautemptonu.

Posle više puta odlaganog Bregzita, Faraž je poručio da Ujedinjeno Kraljevstvo mora da izađe iz EU 31. oktobra.

Faraž se zalaže za izlazak iz EU bez sporazuma, podseća britanska agencija.

izbori, evropski parlament, evropska unija, političke partije, glasanje Foto: Tanjug/AP

MAKRON I LE PEN IMAJU JEDNAK BROJ POSLANIČKIH MESTA

Prema najnovijim rezultatima izbora za Evropski parlament u Francuskoj, desničarska partija Nacionalno okupljanje Marin le Pen i stranka predsednka Emanuela Makrona Republika u pokretu imaće podjednak broj mesta, po 23 poslanička mesta.

AP navodi da je će anti-imigraciono Nacionalno okupljanje dobiti još jedno mesto kada Velika Britanija napusti EU.

Prema podacima francuskog ministarstva unutrašnjih poslova, za Nacionalno okupljanje glasalo je 5,3 milona Francuza, a za Makronovupartiju 5,1 milion.

Na trećem mestu je Zelena partija sa 13 mesta u Evropskom parlamentu, iza njih su Republikanci sa osam poslaničkih mesta, i levičari i socijalisti sa po šest poslaničkih mesta.

Evropski parlament, glasanje Foto: Tanjug/AP

Jelisejska palata je ranije saopštila da bez obira na rezultat izbora, francuska vlada neće menjati politku.

Predsednk Francuske Emanuel Makron neće raspustiti donji dom francuske skupštine, nakon pobede desničarske stranke Nacionalno okupljanje na izborima za Evropski parlament u toj zemlji, saopštila je portparolka francuske vlade Sibe Ndijaj.

Ndijaj je za Francusku televiziju BFM rekla da izborni rezultati neće uzrokovati "političku krizu", i objasnila da francuski premijer Eduar Filipe "ima svo poverenje u predsednika".

Le Pen smatra da rezultati "potvrđuje novu nacionalisticko-globalističku podelu" u Francuskoj, i da najmanje što Makron može jeste da raspusti Narodnu skupštinu.

izbori, evropski parlament, evropska unija, političke partije, glasanje Foto: Tanjug/AP

POLJSKA: PARTIJA PRAVA I PRAVDE IMA NAJBOLJI REZULTAT NA IZBORIMA

Poljska vladajuća Partija prava i pravde (PiS) odnela je najveću pobedu do sada na izborima za Evropski parlament, sa osvojenih 45,6 odsto glasova.

Na izborima 2014. godine, PiS je osvojila 31,8 odsto glasova, prenela je agencija Rojters.

Opoziciona Evropska koalicija, u kojoj je i Građanska platforma koju je nekada predvodio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, kao i grupa levičara i ruralnih političara, zauzela je drugo mesto sa 37,9 odsto glasova.

Izlaznost Poljaka je 45,4 odsto, što je rekord na evropskim izborima u toj zemlji.

Koalicija ultradesničarkih grupa, u kojoj su i aktivisti koji se oštro protive abortusu, protivnici EU i političari sa otvorenim antisemitskim stavovima osvojili su 4,6 odsto i neće dobiti nijedan mandat u EP.

izbori, evropski parlament, evropska unija, političke partije, glasanje Foto: Tanjug/AP

EIKHAUT: BIRAČI ŽELE PROGRESIVNU I ZELENU EVROPU

Predstanici evropskih Zelenih zadovoljini su rezulatima izbora za Evropski parlament koji ukazuju na značajan skok podrške njihovoj opciji.

Zeleni bi, sudeći prema preliminarnim rezulatima, trebalo da imaju značajnu ulogu u novom sazivu Evropskog parlameta.

Jedan od kandidate Zelenih za mesto predsednika Evropske komisije, holandski poslanik Bas Eikhaut, rekao je da očekuje sjajne rezultate za Zelene.

- Mislim da je jasno da su birači želeli promenu i da su glasali za drugačiju Evropu. Mislim da žele progresivnu zelenu Evropu, za to su glasali i mi ćemo se za to boriti -  istakao je Eikhaut.

Prva na listi kandidata Zelenih Ska Keler ocenjuje da je bolja izlaznost birača znak prave demokratije.

- Odlično je što imamo veću izlaznost na izborima, jer to je demokratija, praviti svoje izbore za svoju budućnost i ne dozvoliti da drugi odlučuji o vama - zaključila je Kelerova.

izbori, evropski parlament, evropska unija, političke partije, glasanje Foto: Tanjug/AP

PORAZ SIRIZE NA IZBORIMA ZA EP, CIPRAS POZVAO NA VANREDNE IZBORE

Grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je sinoć, posle poraza njegove Sirize na izborima za Evropski parlament, na održavanje vanrednih izbora u zemlji.

Siriza, koja je na vlasti u Grčkoj od 2015. godine, na ovim evropskim izborima osvojila je 23,9 odsto glasova. To je za nešto više od devet odsto manje u odnosu na vodeću opozicionu grčku partiju Novu demokratiju koja je osvojila 33,3 odsto glasova birača.

Cipras je, obraćajući se iz sedišta Sirize, rekao da rezultat na evropskim izborima ne ispunjava očekivanja te stranke i da ih neće ignorisati.

Mandat aktuelne grčke vlade ističe u oktobru, a pre jučerašnjih izbora, vladini zvaničnici su bili kategorični da će izbori biti održani tek po isteku mandata vlade.

Cipras je rekao da će razgovarati s grčkim predsednikom kako bi zatražio prevremeno raspuštanje parlamenta nakon drugog kruga lokalnih i regionalnih izbora u zemlji, 2. juna.

To znači da bi, kako navodi AP, najraniji datum za održavanje prevremenih izbora mogao bude 30. jun.

izbori, evropski parlament, evropska unija, političke partije, glasanje Foto: Tanjug/AP

FERHOFSTAT: NOVI BILANS SNAGA U EP

Lider Alijanse liberala i demokrata za Evropu i nekadašnji premijer Belgije Gi Ferhofstat izjavio je da je jučerašnjim izborima ua Evropski parlament završena dominacija socijalista i konzervativaca u Evropskom parlamentu.

- Oko 100 naših poslanika i nova grupa koju ćemo osnovati u Evropskom parlametu biće krucijalni, jer prvi put od prvih evropskih izbora izbora 1979. godine klasične partije, socijalisti i konzervativci, više neće imati većinu. To znači da neće biti solidne poroevropske većine bez učešća naše nove centralističke grupe - poručio je Ferhofstat.

On je najavio da će se Alijansa liberala i demokrata za Evropu u novom sazivu Evropskog parlameta proširiti na predstavnike francuske liste "Renesansa" koju Republika u pokretu predsednika Emanuela Makrona, ali i druge slično reformske partije koje slično misle.

izbori, evropski parlament, evropska unija, političke partije, glasanje Foto: Tanjug/AP

- Očekujemo da osvojimo novih 30 do 40 mesta na ovim izborima i oformimo grupu od oko 100 poslanika -  naveo je Ferhofstat.

On je ocenio da će u pitanju biti proevropska grupa koja će svoju novodobijenu snagu iskoristiti u borbi za ambiciozniju Evropu.

- Zajednička vizija grupe je borba protv klimatskih promena, fer poreska politika, formiranje unutrašnjeg tržišta, EU rešenje za migracionu krizu. Ukratko sigurnija, zdravija i prosperitetnija Evropa - zaključio je Ferhostat.

Osvrćući se na podatke o većoj izlaznosti na ovim evropskim izborima on je ocenio da je to znak da se ”Evropa vratila i da je popularna” među građanima.

izbori, evropski parlament, evropska unija, političke partije, glasanje Foto: Tanjug/AP

LIDERI NEMAČKIH STRANAKA RAZGOVARAJU O REZULTATIMA IZBORA

Lideri nemačkih vladajućih stranaka sastali su se danas odvojeno kako bi razgovarali o mogućim posledicama najgoreg posleratnog rezultata na nacionalnim izborima.

I partija nemačke kancelarke Angele Merkel, Demohrišćanska unija (CDU), i socijaldemokrate (SPD) održali su jutros interne razgovore i treba da se sastanu zajedno kasnije poslepodne, preneo je AP.

Merkelova, koja se ne nalazi više na čelu CDU, do sada nije javno komentarisala rezultate jučerašnjih izbora.

Njena partija je osvojila 28,9 odsto glasova, Socijaldemokrate 15,8 odsto, a Zeleni su osvojili drugo mesto sa 22 odsto glasova zbog sve veće zabrinutosti građana zbog klimatskih promena.

Izbori za Evropski parlament Foto: Tanjug/AP

KATALONSKI SEPARATISTI DOBILI MESTA U EVROPSKOM PARLAMENTU

Trojica katalonskih separatista, odnosno bivši predsednik Katalonske regije Karles Pudždemon, njegov zamenik Oriol Junkeras i bivši ministar katalonske vlade Toni Komin, od kojih je jedan u zatvoru, a druga dvojica u bekstvu osvojili su poslanička mesta u Evropskom parlamentu.

Prema privremenim rezultatima španskog ministarstva unutrašnjih poslova, posle 85 odsto prebrojanih glasova, trojica separatista dobili su mesta u parlamentu.

AP navodi da je Junkeras u zatvoru u Madridu pod optužbom koja uključuje pobunu u Kataloniji i pokušaj odvajanja od ostatka Španije 2017. godine.

Za Pudždemonom i Kominom, koji su prema navodima agencije pobegli u Belgiju raspisana je poternica.

Njima je dozvoljeno da se kandiduju, ali se navodi da če se suočiti sa pravnim preprekama, kada budu hteli da zauzmu mesta u Evropskom parlamentu.

VIDEO: Da li će vojska EU biti reinkarnacija armije Austrougarske?

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta/Hina/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA