≫ 

Tramp će pobediti na izborima za predsednika SAD 2020. godine: Predviđanja uglednih svetskih ekonomista

Ključni faktori koji su trenutno naklonjeni Trampu jesu njegova sadašnja pozicija i trenutno dobra ekonomija Amerike

  • 4

Kada je reč o američkom predsedniku Donaldu Trampu, ekonomisti ističu da postoje velike šanse da će odneti pobedu na izborima za predsednika SAD sledeće godine, piše Dejli Mejl.

Jedan od savetnika u administraciji Baraka Obame Stiv Retner, napisao je u ponedeljak kolumnu o mišljenju Njujork Tajmsa o Trampovim izgledima da ponovo uđe u Belu kuću 2020. godine.

On se fokusirao na tri izveštaja o modelima predviđanja koja su uradili istaknuti ekonomisti. Naime, oni su naveli da će Tramp ponovo pobediti naredne jeseni.

Isti ove modeli su previđali i pobedu Obame 2008. godine, njegov ponovni izbor 2012. i Trampovu neočekivanu pobedu 2016. godine.

Ekonomista i Trampov kritičar Mark Zandi, analizirao je 12 modela predviđanja za 2020. godinu, koji procenjuju ekonomske trendove na državnom novou i dodaju i političke faktore, kao što je ocena predsednika.

Zandi ističe da Tramp odneo pobedu u svih 12 modela uprkos njegovom karakteru.

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

- Da su izbori održani danas Tramp bi pobedi po modelima i to prilično uspešno. U tri ili četiri bi to bilo prilčno blizu. On održava niske cene gasa, nisku nezaposlenost i mnoge druge političke varijable na svojim leđima.

Jedini izuzetak je njegova popularnost, koja je takođe veoma važna - ističe on.

Donald Luskin je takođe ispitao moguće rezultate izbornog koledža i došao je do istog zaključka kao i Zandi.

Ratner je takođe spomenuo da su neki od tih modela koji su predvideli da će Tramp pobediti 2016. godine, precenili svoju pobedničku marginu na neuobičajeno visoku maržu, koju pripisuju Trampovoj polarizujućoj ličnosti.

Profesor ekonomije sa Jejla Rej Feir je otkrio da će Tramp 2020. godine osvojiti oko 56,1 odsto glasova, ali napominje da je to pre faktoringa o njegovoj ličnosti.

Donald Tramp, izbori, Kongres Foto: Tanjug/AP

Ankete pokazuju da Džo Bajden ima najbolje šanse da pobedi Trampa, iako se mnogi protive tome što da bivši protpredsednik osvoji nominaciju od strane Demokrata.

Ratner je napomenuo da je Tramp izgubio popularno glasanje od Hilari Klinton sa razlikom od oko 3 miliona ljudi.

Ključni faktori koji su trenutno naklonjeni Trampu jesu njegova sadašnja pozicija i trenutno dobra ekonomija Amerike.

- Pitanje za 2020. bi bilo da li bi Tramp mogao da prevaziđe većinu loših percepcija birača o njemu i da iskoristi dobru ekonomiju i da pobedi na sledećim izborima - rekao je Ratner.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    1. jun 2019 | 20:42

    KAKAV JE ON TO PREDSEDNIK AMERIKE KAD JOS NI JEDAN NOVI RAT NIJE ZAPOCEO???! NEVERUJEM DA CE POBEDITI JER ONI OCEKUJU OD NJEGA RAT A NE MIR -NEMAJU SA NJIM PROFIT!!!

  • Aleksandar

    1. jun 2019 | 18:00

    Pre toga ce ih Kina unistiti. Tramp ce biti poslednji predsednik zlocinacke amerike kakvu znamo.

  • Dusanka

    1. jun 2019 | 20:02

    Ko jos veruje da ga narod bira?! Pa to se znalo jos pre 10-15-20 godina, da ga spremaju za predsednika. Biraju ga oni iza zavese, jer tak klovn je bio potreban. Da svojim glupostima, skrece paznju, od onoga sto se desava. On je ukinuo sve od lecenja, pomoci, svega i najmanjeg sto su davali narodu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA