Najviše 20 minuta možete da preživite u hladnom Dunavu, prvi može biti koban: Ove greške nikako ne smete da napravite

Jedna od glavnih opasnosti u vodi jeste hladnoća. U Dunavu ima oko 14-15 stepeni

  • 1

U sredu uveče na Dunavu u Budimpešti dogodila se najstrašnija nesreća u poslednjih 40 godina u ovom delu reke, kada su se sudarili kruzer "Viking sigin" i manji turistički brod "Sirena". U nesreći je poginulo najmanje sedmoro turista iz Južne Koreje, dok se 21 osoba vodi kao nestala. Dok se i dalje traga za nestalima, a potraga se proširila i na Srbiju, stručnjaci otkrivaju kako preživeti ovu noćnu moru i šta uraditi kada upadnete u hladnu reku, čiji je nivo vode značajno porastao usled obilnih padavina.

Iako je okruženje u Dunavu u Budimpešti mračno, plaže su dobro osvetljene, temperatura vode je 14-15 stepeni Celzijusovih, a struja je veoma jaka, 11-12 km/h.

Polgar Peter iz Mađarske, šef škole za preživljavanje, kaže da u slučaju kada dođe do sudara i potonuća broda, morate se skloniti sa mesta nesreće što je brže moguće, jer brod koji tone može da vas poklopi.

Budimpešta, Dunav. sudar brodova Foto: Tanjug/AP

Kako prenosi portal mađarski portal 24.hu, u ovom slučaju, panika je apsolutno prirodna i ona traje otprilike jedan minut, pre nego što osoba postane svesna i pokušava da razmišlja logično.

- Važno je da budemo na površini, a možda postoje i užad u vodi koja drže klinove i stupove, a za koja možemo da se uhvatimo. Kada upadnete u vodu, odeća može da vam pomogne jer odlaže i prigušuje toplotni šok uzrokovan hladnom vodom, ali nedostatak je u tome što je površina odeće sve veća i veća, što vam ometa kretanje - rekao je on.

Prilikom poplava, kada nivo reke poraste, u vodi često ima stabala drveća i slično, kaže on, i dodaje da tada treba da se uhvatite za taj predmet i nastavite da se krećete prema obali. Isto važi i ako vidite obruč ili kanap, a možete da ga uhvatite - nikako ga ne ispuštajte i stalno signalizirajte svoju poziciju dozivajući u pomoć.

Čak i ako ste samo dva ili tri metra udaljeni od obale, jak zaokret vas može odvesti u drugu opasnu situaciju, čak i usred reke. Dakle, treba čekati spasilačke jedinice - istakao je on i dodao da u vodi problem predstavljaju i drugi brodovi koji plove ili su usidreni sa strane.

Budimpešta, Dunav. sudar brodova Foto: Tanjug/AP

Jedna od glavnih opasnosti u vodi jeste hladnoća. U Dunavu ima oko 14-15 stepeni, udovi se prvo ohlade, a nakon otprilike jednog minuta, počinju mišićni grčevi, usled gubitak toplote. To zavisi od opšteg zdravstvenog stanja, trenutnog unosa kalorija, relaksacije, fitnesa i mnogih drugih faktora.

Prema rečima stručnjaka, ubrzo može da postane fatalno.

- U takvoj vodi na ovoj temperaturi, to može biti veliki problem nakon 10-20 minuta - zaključio je on.

O tome koliko je Dunav velika, moćna i ćudljiva reka govorili su i srpski lađari.

-  Dunav je velika i moćna reka sa svim svojim ćudima i to se mora poštovati i ozbiljno shvatiti, i obratiti pažnja i na sve velike brodove koji u sve većem broju plove rekama i da ovako velike promene vodostaja često u reku povuku i velika stabla koja mogu napraviti problem i gašenje motora ili oštećenje propelera i velikim brodovima i učiniti ih ne upravljivim a kamoli manjim čamcima - napisao je Đura M. na Fejsbuk grupi "Volim Dunav".

Video: Jutro nakon sudara brodova na Dunavu

(A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    31. maj 2019 | 11:02

    Umalo na Dunavu nisam i ako sam plivač nisam zaglavio?!!Konto da je kao Miljacka nidje veze??!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA