≫ 

Trampova zvanična poseta Velikoj Britaniji počinje u ponedeljak: Britanci nisu zaboravili njegove blamove pred kraljicom prošle godine, kako će ga dočekati?

Tramp će sa suprugom Melanijom od ponedeljka započeti trodnevnu posetu Velikoj Britaniji. Javnost pamti njegove pehove od prošle godine koji su okarakterisani kao nepoštovanje prema britanskoj kraljici

  • 3

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp otputovaće u zvaničnu posetu Velikoj Britaniji, koja će trajati od 3. do 5. juna. Tamošnja javnost ima podeljene stavove, ali je znatno više onih koji pozdravljaju dolazak šefa Bele kuće i susret sa tamošnjim zvaničnicima.

Tramp će sa suprugom Melanijom otputovati u trodnevnu posetu Velikoj Britaniji samo nekoliko dana nakon što su se vratili iz Japana, gde su se sastali sa novim japanskim carom Naruhitom. Predsednik SAD-a je prvi strani lider koji se zvanično sastao sa novim carom, koji je nasledio svog oca Akihita.

Prema ankitiranju britanskog portala "YouGov", 46 odsto ispitanika smatra da će poseeta biti produktivna i da je Tramp dobrodošao u Veliku Britaniju, nasuprot 40 odsto onih koji smtraju da ne treba da američki predsednik ne treba da dođe.

Podaci kažu da je više Britanaca koji žele da vide Trampa u poseti, ali taj broj je pao u odnosu na prethodnu godinu, kada su rezultati pokazali da je bilo ravno 50 odsto onih ispitanika koji pozdravljaju dolazak.

Donald Tramp, Kraljica Elizabeta Foto: AP/Tanjug

Njegova poseta Velikoj Britaniji 2018. godine, međutim, privukla je više od 250.000 demonstranata na ulice Londona i drugih gradova. Tramp je tada rekao da je to "u redu", ali da ima mnogo više Britanaca koji ga vole.

Tramp će, pored svečanih ceremonija i državnih počasti i sastanaka, iskoristiti trodnevnu poseti Velikoj Britaniji i da ruča sa kraljicom Elizabetom II u Bakingemskoj palati, da popije čaj sa princom Čarlsom i njegovom suprugom. Kraljica će, takođe, biti domaćin državnog banketa u čast predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Šef Bele kuće srešće se i sa vojvodom od Saseksa princom Harijem i njegovom suprugom Megan Markl, a nakon ručka, kraljevska porodica će pokazati Trampu i njegovoj supruzi posebnu izložbu u Galeriji slika. Tamo će im pokazati kraljevsku kolekciju slika i predmeta od istorijskom značaja za SAD.

U utorak će Tramp i kraljica Elizabeta imati poslovni doručak, a onda će predsednik SAD obići Dauning strit, nakon čega je zakazana konferencija za medije.

Donald i Melanija Tramp, Japan Foto: Tanjug/AP

Sreda je, između ostalog, rezervisana i za Nacionalni komemorativni događaj u Portsmutu, povodom 75-godišnjice "Dana D" i iskrcavanja snaga SAD na Normandiju za vreme Drugog svetskog rata, čime je zadat jedan od završnih udaraca Hitlerovim snagama.

Nakon toga, zvanična poseta će biti završena.

Tramp je u jednom intervjuu koji je nedavno dao, istakao da je počastvovan što će ponovo otići u zvaničnu posetu Velikoj Britaniji, a lepe reči imao je i za kraljicu.

- Ona je divna žena. Zaista se radujem što ću je ponovo sresti. Mislim da zaista dobro predstavlja svoju zemlju - rekao je prvi čovek SAD-a, koji se trudio da džentlmentski i lepim rečima govori o kraljici, iako se prema mišljenju mnogih, obukao tokom posete prošle godine.

TRAMPOVI BLAMOVI U VELIKOJ BRITANIJI PROŠLE GODINE

Predsednik SAD Donald Tramp, koji inače važi za vrlo kontroverznog političara, lascivno je shvatio prošlogodišnji dolazak na "Ostrvo", pa se tako suočio sa nizom naprijatnosti.

Prilikom susreta američkog predsednika Donalda Trampa i engleske kraljice Elizabete II, američki lider je više puta prekršio protokol.

Kako je tada preneo britanski "Dejli mejl", od samog starta nije trebalo da se dogodi nekoliko stvari koje su se dogodile, a za koje je Tramp direktni krvac jer se nije informisao ili, pak, nije želeo da postupi prema protokolu.

Njegova ponašanja pred sam susret sa kraljicom Elizabetom II i tokom svečane ceremonije koja je tada organizovana uz najviše državne počasti, okarakterisana su kao neprimerena i puna nepoštovanja.

Kraljica ga čekala na velikoj vrućini

Američkog predsednika je kraljica Elizabeta II čekala od 12 do 15 minuta dok je napolju bilo 26 stepeni Celszijusa.

Kraljica, koja je tada imala 92 godine, neumorno je stajala, a povremeno i gledala u sat u iščekivanju Trampa koji je neprimereno kasnio.

Odbio da se pokloni kraljici Elizabeti II

Kada se, nakon četvrtčasovnog kašnjenja pojavio u dvorištu zamka Vindzor, Tramp je u startu prekršio kraljevski protokol, pošto je odmah krenuo ka kraljici.

Prilikom rukovanja, američki predsednik odbio je da se pokloni kraljici Elizabeti II, a to nije učinila ni prva dama Amerike Melanija Tramp.

Prema tradiciji, obavezno je da se muškarci članu kraljevske porodice poklone prilikom rukovanja, dok za žene nije slučaj, ali smatra se da na taj način iskazuješ ljubaznost i poštovanje.

Postavljalo se pitanje da li je Tramp bio dovoljno upoznat sa protokolom, pošto neki tvrde da se očigledno nije informisao, niti ga je to zanimalo.

Pojedini Britanci su takođe tvrdili da je prvi čovek SAD-a dobro znao kako treba da se ponaša u susretu sa kraljicom, ali da je bahat, nevaspiitan i da je to odbio zato što je jednostavno tako odlučio.

Okenuo leđa kraljici i koračao ispred nje

Tramp je, prilikom obilaska garde sa kraljicom Elizabetom II prekršio još jedno važno pravilo, što je izazvalo možda i najviše reakcija na društvenim mrežama.

Donald Tramp, Kraljica Elizabeta Tramp išao ispred kraljice Elizabete II dok su obilaziili gardu; Foto: AP/Tanjug

Američki predsednik je, naime, u jednom trenutku dok je koračao bio znatno brži od kraljice, iako to nije smelo nikako da se desi da korača ispred nje.

U jednom trenutku joj je čak i okrenuo leđa, što se prema kraljevskom protokolu smatra nedopustivim.

Fascinantan je podatak da čak i kraljičin suprug, vojvoda od Edinburga princ Filip, s kojim je u braku oko 70 godina, uvek ide nekoliko koraka iza nje kada su u javnosti i na svečanim ceremonijama.

Kritikovao Terezu Mej, pa se pravdao da su novinari slagali

Neposerdno pre prošlogodišnje posete Velikoj Britaniji, predsednik SAD-a Donald Tramp je u jednom intervjuu koji su preneli britanski mediji kritikovao tadašnju premijerku Velike Britanije Terezu Mej zbog njenog oštrog stava o Bregzitu.

Tramp je tada rekao da je takav stav pogrešan i na granici sa zdravim razumom, a onda je dao podršku Borisu Džonsonu.

Tokom susreta sa Terezom Mej, Tramp se izvinio zbog neprijatnosti i rekao da su njegove reči pogrešno protumačene i da su izostavljeni njegovi pozitivni komentari o ženi koja je tada obavljala funkciju premijera.

Donald Tramp, Tereza Mej Foto: Tanjug/AP

Tramp je rekao da "nije kritikovao" premijerku u spornom intervjuu, naglasivši da je mnogo poštuje.

- Mislim da je ona sjajna žena - rekao je Tramp, dodajući da je imao priliku da je mnogo bolje upozna tokom tadašnjeg sastanaka i druženja.

Tereza Mej je pre nekoliko dana rekla je da podnosi ostavku na mesto premijera zbog nepostizanja dogovora o Bregzitu, a 7. juna ove godine, igrom slučaja nakon Trampove posete Velikoj Britaniji, zvanično će prestati sa obavljanjem te funkcije.

(Telegraf.rs/M.Ž.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sejtan

    2. jun 2019 | 21:45

    Sprema se zlo.

  • Kako će ga dočekati?

    2. jun 2019 | 20:13

    Pa kao kralja naravno to su anglosaksonske cave koje samo silu jačeg priznaju....

  • slađa

    2. jun 2019 | 18:47

    Donald Tramp je gost koji nosi poruke SAD. Biznis,BREGZIT, budućnost i saradnja. Mnogo veći blam za Veliku Britaniju je bio Toni Bler. Jer je bio njen premijer. I uvukao je u neprimerene ratove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA